šport TV 1 logo
20:40 V ŽIVO
Torino - Atalanta Serie A
šport TV 2 logo
22:30
4. oddaja World of Free Sports
šport TV 3 logo
22:15 V ŽIVO
Aspen, Snowboard Slopestyle, moški X Games

Klara Lukan drugič na stopničkah

Avtor: Kenny Jan
10. 12. 2019, 16.00

Devetnajstletna Klara Lukan iz Šentjerneja je v nedeljo na evropskem prvenstvu v krosu v Lizboni med mladinkami do 20 let osvojila srebrno medaljo, kar je po osvojenem zlatu na EP na 5000 metrov njeno drugo mladinsko veliko odličje letos.

V portugalski prestolnici je pritekla tretje slovensko odličje v zgodovini EP v krosih. Že julija je na EP za starejše mladince v Borasu na Švedskem v finalu na 5000 m zmagala in osvojila tretjo slovensko zlato medaljo na teh tekmovanjih.

“Na Portugalskem sem v danih razmerah naredila vse, kar je bilo tedaj mogoče. Zadnja brca je manjkala, da bi ujela zmagovalko. Toda cilj je bila medalja, osvojila sem jo in sem zelo zadovoljna in ponosna, da sem v tako težkih tekmovalnih razmerah zdržala psihični in fizični napor,” je na sprejemu na Atletski zvezi Slovenije (AZS) povedala Lukanova.

Zlato je zgrešila za vsega tri sekunde, zmagala je Italijanka Nadia Battocletti. “Tekmice so narekovale močan ritem in sem morala biti ves čas zraven, da sem na koncu prišla do medalje, ki sem jo tudi napovedala,” je dodala Lukanova.

O progi pa je povedala: “Od starta do cilja sem imela bolečine v nogah. Bilo je kot na gorski tekmi. Že na startu je bil vzpon, sledilo je veliko zavojev, ni bilo nobene ravnine. Proga je tudi visela. Imela sem na koncu tudi boleča stopala, ker sem morala ohranjati stabilen korak čez vso progo.”

Sezona bi bila zanjo zelo dolga, če se ne bi med njo odločila za premor. “Poleti sem bila dva tedna na morju in potem sem se osredotočila še na EP v krosu. Zato psihično ni bilo težko zdržati naporne vadbe, ko sem tako dolgo časa nabirala dodatne kilometre. A krosa, razen v Tivoliju na klancih, nisem posebej trenirala. Mesec dni pred EP se bila le na tekmi v krosu v Italiji, to pa je to.”

V tej sezoni je popravila tudi številne državne rekorde, med drugim tudi na ljubljanskem maratonu. S tako popotnico zaključuje mladinsko kariero.

“Naslednje leto ni mlajšega članskega EP. Moj glavni cilj bo norma za člansko EP. Ta čas še ne vem, v kateri disciplini jo bom skušala doseči. O tem se bom odločala sproti. Želim tudi nastopati na čim močnejših mednarodnih mitingih. Olimpijske igre pa so še nekoliko oddaljene zame, vendar pa, če se bo ponudila priložnost, jo bom zagrabila,” je napovedala Lukanova.

Predsednik strokovnega sveta Vladimir Kevo pa je ob čestitki izpostavil tudi njeno ekipo, ki jo v zadnjem obdobju vodi trener Tevž Korent. Ta je tudi trener ene najboljših slovenskih atletinj Maruše Mišmaš, ki z Lukanovo veliko skupaj tudi trenira.

Foto: sportida.com

Vir: STA

Priporočamo še

1

VIDEO: Nov avtubus Udineseja boljši kot Juventusov ali Interjev...Več

2

VIDEO: Vratar v Škofji Loki poskrbel za bombo-lob sezone...Več

3

177 odtenkov neustavljivega Kuna Agüera...Več

Najbolj brano ta mesec

1

Nori Zlatan že v prvi minuti s kolenom “uničil” Hrvata (VIDEO)...Več

2

VIDEO: Juventus bo moral protinapade še povaditi...Več

3

Italija znova na nogah: VAR spregledal ragbi vlečenje Lautara...Več