pismo ikona
šport TV 1 logo
01:45
Napoli - Genoa Serie A
šport TV 2 logo
01:15
Fiorentina - Parma Serie A
šport TV 3 logo
01:00
Minnesota - Montreal NHL

Klara Lukan drugič na stopničkah

Avtor: Kenny Jan
10. 12. 2019, 16.00

Devetnajstletna Klara Lukan iz Šentjerneja je v nedeljo na evropskem prvenstvu v krosu v Lizboni med mladinkami do 20 let osvojila srebrno medaljo, kar je po osvojenem zlatu na EP na 5000 metrov njeno drugo mladinsko veliko odličje letos.

V portugalski prestolnici je pritekla tretje slovensko odličje v zgodovini EP v krosih. Že julija je na EP za starejše mladince v Borasu na Švedskem v finalu na 5000 m zmagala in osvojila tretjo slovensko zlato medaljo na teh tekmovanjih.

“Na Portugalskem sem v danih razmerah naredila vse, kar je bilo tedaj mogoče. Zadnja brca je manjkala, da bi ujela zmagovalko. Toda cilj je bila medalja, osvojila sem jo in sem zelo zadovoljna in ponosna, da sem v tako težkih tekmovalnih razmerah zdržala psihični in fizični napor,” je na sprejemu na Atletski zvezi Slovenije (AZS) povedala Lukanova.

Zlato je zgrešila za vsega tri sekunde, zmagala je Italijanka Nadia Battocletti. “Tekmice so narekovale močan ritem in sem morala biti ves čas zraven, da sem na koncu prišla do medalje, ki sem jo tudi napovedala,” je dodala Lukanova.

O progi pa je povedala: “Od starta do cilja sem imela bolečine v nogah. Bilo je kot na gorski tekmi. Že na startu je bil vzpon, sledilo je veliko zavojev, ni bilo nobene ravnine. Proga je tudi visela. Imela sem na koncu tudi boleča stopala, ker sem morala ohranjati stabilen korak čez vso progo.”

Sezona bi bila zanjo zelo dolga, če se ne bi med njo odločila za premor. “Poleti sem bila dva tedna na morju in potem sem se osredotočila še na EP v krosu. Zato psihično ni bilo težko zdržati naporne vadbe, ko sem tako dolgo časa nabirala dodatne kilometre. A krosa, razen v Tivoliju na klancih, nisem posebej trenirala. Mesec dni pred EP se bila le na tekmi v krosu v Italiji, to pa je to.”

V tej sezoni je popravila tudi številne državne rekorde, med drugim tudi na ljubljanskem maratonu. S tako popotnico zaključuje mladinsko kariero.

“Naslednje leto ni mlajšega članskega EP. Moj glavni cilj bo norma za člansko EP. Ta čas še ne vem, v kateri disciplini jo bom skušala doseči. O tem se bom odločala sproti. Želim tudi nastopati na čim močnejših mednarodnih mitingih. Olimpijske igre pa so še nekoliko oddaljene zame, vendar pa, če se bo ponudila priložnost, jo bom zagrabila,” je napovedala Lukanova.

Predsednik strokovnega sveta Vladimir Kevo pa je ob čestitki izpostavil tudi njeno ekipo, ki jo v zadnjem obdobju vodi trener Tevž Korent. Ta je tudi trener ene najboljših slovenskih atletinj Maruše Mišmaš, ki z Lukanovo veliko skupaj tudi trenira.

Foto: sportida.com

Vir: STA

Priporočamo še

1

Pavlin odkrito: V reprezentanci pogrešam srčnost in žar, za grb je treba dati vse! (VIDEO)...Več

2

Najboljši motokrosist sveta pokazal zmagovalni spomin iz otroštva (FOTO)...Več

3

Neymar podlegel provokacijam in drugič v Franciji pordečel (VIDEO)...Več

Najbolj brano ta mesec

1

VIDEO: Hrvaški Messijev naslednik žogo poslal … v kuhinjo!...Več

2

VIDEO: Zimzeleni Šterbik pri 40 letih uprizoril vratarsko predstavo za anale...Več

3

Prekršek ali ne? Situacija, ki deli hrvaško športno javnost (VIDEO)...Več