šport TV 1 logo
11:30
VN Francije, druga dirka MXGP
šport TV 2 logo
11:45
TV Shopping
šport TV 3 logo
11:00
Četrtfinale: Češka - Nemčija IIHF SP elitne divizije 2019

“Kitajc, prodaj hudiča, če mu želiš dobro”

Avtor: Marko Premrl
29. 6. 2018, 09.21

Srečali so se Italijan, Kitajec in hudič. Klasičen začetek za dobro šalo, ki pa se je po letu dni spremenila v pravo kalavarijo za navijače enega najbolj prestižnih klubov na svetu.

Približno pred enim letom je Silvio Berlusocni po 30 letih zaradi velikih finančnih težav prodal svoj Milan. Kupil ga je Kitajec Li Yonghong za dobrih 500 milijonov evrov, prevzel pa je tudi 220 milijonsko luknjo, ki so jo rdeče-črni naredili v zadnjih letih.

We are so rich!
Navijači Milana so vzklikali, ”mi smo pa tako bogati”, prestopni rok je bil odmeven, denarnica je bila na široko odprta. Milančani so v prestopnem roku potrošili okoli 200 milijonov evrov za okrepitve. Od kod pa denar?

Milanov plan, prihodki višji od Reala
To so se začeli spraševati mnogi, tudi pri Uefi. Evropski krovni nogometni organizaciji je Milan predstavil načrt, v katerem bodo v naslednjih letih s kitajskih trgov prinesli v domačo blagajno več denarja, kot to trenutno uspeva Realu ali Barceloni ter ostalim nogometnim gigantom. Načrt ni pil vode.


(Kitajski) navijači Milana so bili prepričani, da so nesramno bogati

Prvaki … liga prvakov … liga Evropa … nič?
Ob vseh omenjenih okrepitvah je bil tihi cilj Milana že letos konkurirati Juventusu za naslov prvaka. Ambicije so počasi padale. ”Tudi uvrstitev v ligo prvakov bo uspeh,” se je govorilo sredi sezone, bolj kot smo šli proti koncu, bolj se je vedelo, da se bodo vragi morali še kako potruditi, da pridejo v ligo Evropa. Uspelo jim je v izdihljajih, nato je nastopila Uefa.

Zaradi netransparentnega poslovanja predsednika vas izključujemo iz Evrope.

Laično in grobo je tako nekako zvenela razsodba Uefe. In že smo pri zgodi, ki si zasluži še kakšno vrstico.

V teh dneh potekajo pogajanja ameriškega mogotca italijanskih korenin Rocca Commissa. Pod svojim okriljem ima poleg drugega nekdaj slavno nogometno zasedbo NY Cosmos. Kitajskemu vodstvu je ponudil približno 500 milijonov evrov za odkup Milana. Želi si večinski delež, kar je tudi logično. Če vlagaš, želiš imeti možnost odločanja.

Li v tej zgodbi vleče čudne poteze. Že dvakrat je bil na točki, da sprejme, a v zadnjih sekundah odstopil od pogajanj. Želi si iztržiti čim več, s tem pa škoduje Milanu. Dokler bo namreč ostal za krmilom rossonerov, bodo slednji na vsakem koraku pod drobnogledom Uefe. Enoletna izključitev iz evropskih tekmovanj je le začetek. Uefa sploh še ni upoštevala lanskoletnega velikega odliva financ in ga bo bržkone šele prihodnje leto. Če se vodstvo ne bo zamenjalo, bi jih lahko v naslednji sezoni doletela še hujša kazen.

Leonardo Bonucci
Leonardo Bonucci naj bi neuradno že izrazil željo po odhodu

TAS, rešitev ali prebudite spečega leva?
Milan je naznanil, da se bo pritožil na TAS, a malo je verjeti, da bodo spremenili odločitev. Ustvaril bi se precedens, ki bi Uefo pahnil v nezavidljiv položaj. Zato jim tudi poteza Milana ni všeč in ni jih malo, ki zatrjujejo, da so rossoneri razjezili krovno organizacijo.

V dobro Milana bi bilo, da se čim prej znebijo kitajskega vodstva in najdejo lastnika, ki je pripravljen vlagati in delovati transparentno. Upajoč, da se bo zgodba, našli so se Kitajec, Američan in hudič bolje končala kot slednja, ki ste jo pravkar prebrali.

 

Foto: Guliver/Getty Images

Priporočamo še

1

Manchester City: kralj Anglije, a brez evropske krone...Več

2

Nejc Mravlja: “Zavesa, dol!” (blog)...Več

3

PAOK: »Zbogom, Atene!«...Več

Najbolj brano ta mesec

1

VIDEO: Zmagoviti skok Gajserja in plapolanje slovenskih zastav...Več

2

Italijani razkrivajo: Iličić dogovorjen z novim klubom in s 700.000 eur boljšo pogodbo...Več

3

VIDEO: Družinska naveza Gajser, Nejcu zdaj zaupajo tudi Japonci...Več