šport TV 1 logo
12:45
Finale: Real Madrid - Valencia, prva tekma Španska liga 2016-17
šport TV 2 logo
12:00
Slavia Praha - Jablonec Češka liga
šport TV 3 logo
12:00
New York Rangers - Toronto NHL

BLOG: Kingsi s Kopitarjem v fazo prenove moštva

Avtor: Uroš Puš
16. 11. 2018, 14.13

Bližamo se prvi četrtini sezone v ligi NHL oz. odigranim 20. tekmam, stanje na lestvici pa je za navijače in simpatizerje LA Kingsov skrb zbujajoče. LA je v času nastanka bloga odigral 17 GP na katerih je le 5x zmagal in osvojil borih 11 točk, kar ga uvršča na zadnje mesto lige NHL s 4-imi točkami zaostanka za predzadnjim.

Kopitar

Tu pa se šele odpira pot številnih indicev, ki kažejo na to, da LA počasi najverjetneje koraka proti t.i. re-buildu oz. prenovi moštva. Pa čeprav je generalni manager kluba Rob Blake pred sezono razlagal, da imajo Kingsi še 3-4 leta odprto možnost, da spet pridejo do Stanleyevega Pokala.

Glede na vse stvari, s katerimi se Kralji soočajo, se besede Blakea pred sezono danes slišijo kot znanstvena fantastika, kar kažejo številni parametri. LA ni samo zadnji, pač pa ima daleč najslabši napad lige s 34 doseženimi goli, ima jih 10 manj od druge najslabše ekipe Anaheima. Tudi obramba ni takšna kot smo jo poznali v najsvetlejših časih, 55 prejetih golov Kingse uvršča v spodnjo polovico statistike enaintridesetih moštev. Prejšnji mesec je bil zanje katastrofalen, ob šestih zaporednih porazih na nobeni od omenjenih tekem niso dosegli več kot 2 gola. Trenutno so zopet v seriji treh zaporednih porazov, na teh tekmah so zopet dosegli zgolj 2 gola, 1x pa jim nasprotnik veselja sploh ni omogočil.

Če so za manjko golov krivi predvsem napadalci (trije od štirih najbolj plačanih napadalcev LA-ja Kovalchuk, Carter in Kopitar so skupaj dosegli samo 13 golov), pa je olajševalna okoliščina pri prejetih zadetkih odsotnost prvega vratarja Quicka, ki je na seznamu poškodovanih. Tudi zdrav pa ni dosegal svojih standardov. Na 4 tekmah trije porazi in poraz po podaljšku oz. kazenskih strelih ter mizernih 84,5% ubranjenih strelov. Da je stvar še nekoliko slabša se je poškodoval tudi drugi vratar Campbell, kar je Kingse prisililo v tandem s tretjim in četrtim vratarjem, 36 letnim Budajem in novincem Petersenom. Vse to nedvomno vpliva na samozavest ekipe, ki se je že pred tem soočala s težavami ob igri z igralcem več oz. manj. LA ima tako 6 najslabši power play lige (14,3%) medtem, ko njihov penalty killing dosega le 78,4% uspešnost, kar je v obeh primerih seveda preskromen izkoristek. Ta aspekt je namreč eden pomembnejši, če ne najpomembnejši pri hokejski igri.

In ko vsem tem stvarem dodamo še bilanco treh zmag, osmih porazov na zadnjih 11 tekmah in statistični podatek, ki pravi, da LA v povprečju na tekmo, na gol nasprotnika sproži le 27,6 strela, kar je tretji najslabši izkušiček lige, celotna slika trenutne uvrstitve Kraljev postane še jasnejša. Ampak to so le nekatere stvari, ki bodejo v oči v letošnji sezoni, še nekaj pa je takšnih, ki bi lahko nakazovale na velike spremembe v organizaciji.

Kingsi so v zadnjih 3-eh sezonah zamenjali 2 trenerja. Po sezoni 16/17 je bil odpuščen Darryl Sutter, ki je z LA-jem osvojil 2 naslova (2012,2014), nadomestil ga je John Stevens, ki ni zdržal dolgo in je svoje mesto 4.novembra letos prepustil Willieju Desjardinsu, ki pa je tudi začasna rešitev, kar pomeni, da bodo Kralji poleti verjetno ustoličili že tretjega trenerja v obdobju zadnjih 5-ih sezon.

Vse od drugega in s tem zadnjega naslova prvaka lige NHL leta 2014 so Kingsi v zadnjih 4-ih sezonah 2x igrali v končnici, obakrat so izpadali v prvem krogu playoffa, pri tem pa dosegli samo eno zmago. San Jose jih je izločil s 4-1 v zmagah, Vegas v lanski sezoni pa celo z »metljo« 4-0 v zmagah.

Ekipa je vsako leto starejša in letos ima LA drugo najstarejše moštvo, ki v povprečju šteje 28,52 let. V njej je brez vratarja Budaja 10 igralcev, ki so stari 30 let ali več. LA je ob Detroitu tako edina NHL ekipa, s takšnim številom omenjenih igralcev. Potrebno pa je vedeti, da so Red Wingsi že vstopili v fazo prenove moštva, medtem, ko LA tega ŠE ni storil.

Ker liga NHL postaja oz. je že postala vse hitrejša in mlajša (vse več vrhunskih drsalcev in tehnično podkovanih mladeničev hitreje kot v preteklosti vstopa v ta svet) bodo pri LA-ju nekaj morali narediti ali spremeniti. Navsezadnje so tudi »pretežki« kot pravi mnogo poznavalcev in strokovnjakov čez lužo. S to terminologijo se označuje ekipe, ki igrajo trd, fizičen stil hokeja za katerega so potrebni močni in s kilažo podkrepljeni posamezniki. LA je tako druga najtežja ekipa lige, igralci v povprečju tehtajo 93,44 kg. Da se časi spreminjajo in da liga NHL ne strmi več k takšnemu tipu hokeja kot smo ga spremljali še pred nekaj leti, kažejo tudi vsi trije zadnjih prvaki, Penguinsi (15/16 in 16/17) in Capitalsi (17/18) ter številne druge ekipe.

Seveda sam ne razpolagam s takšnimi informacijami kot kolegi na drugi strane luže, zato sem se uprl na najbolj zaskrbljujoče stvari in dejstva, ki so tudi v drugih primerih okoli lige NHL ekipo(e) pripeljale do bolečega in potrebnega spoznanja, da je čas za prenovo.

Navsezadnje je »trade« pred dnevi na relaciji Pittsburgh – LA (Carl Hagelin v Kingse, Tanner Pearson v Pittsburgh) pokazal, da pri Kraljih razmišljajo v tej smeri, smeri spremembe stila igre in prenovi. Tanner Pearson ima namreč pogodbo do konca sezone 21/22, medtem, ko Hagelinu poteče po letošnji sezoni. In ker LA potrebuje manevrski prostor za podaljšanje nekaterih (Iaffalo, Kempe) zaščitenih prostih igralcev (Restricted Free Agent-RFA) mu bo prav prišlo skoraj 4 mio $ »viška« po koncu sezone, saj s Hagelinom skoraj sigurno pogodbe ne bodo podaljšali oz. podpisali. Več bo, kar se tiče same prihodnje usmeritve Kingsov jasnega v Januarju oz. Februarju, ko je na sporedu »TRADE DEADLINE« in ko, se bo moral Generalni Manager kluba Rob Blake s sodelavci odločiti ali bo LA med tistimi ekipami, ki bodo prodajale, da bi si zagotovile lepšo in uspešnejšo prihodnost.

Foto: Guliver/Getty Images

 

Priporočamo še

1

Brat Nejc pridno snemal, Tim pa letel kar 40 metrov (VIDEO)...Več

2

(INTERVJU) Aleš Mertelj: Nobenih težav ne bi imel s povratkom na Češko...Več

3

In vendar se (znova) kotali...Več

Najbolj brano ta mesec

1

Portret legende: Alessandro Del Piero...Več

2

FOTO: Ruska atletska lepotica: Ponudili so mi 200.000 mesečno...Več

3

Iz Beneventa: Slovenci, to je vaš nov Josip Iličić...Več