single
[3137,2]
170793

Kimmich o spornem SP v Katarju: “Človekove pravice so pomembna vrednota, a nikoli nismo razmišljali o bojkotu”

Avtor: Urban Kolman
20. 9. 2022, 17.00

Svetovno prvenstvo v Katarju je v nogometnem svetu že nekaj časa sporna tema. Od tega, kako je Katar dobil pravico gostovanja prvenstva do kršitev človekovih pravic, ki so se dogajale med gradnjo stadionov in naj bi se dnevno dogajale v državi. Med najbolj glasnimi večjimi reprezentancami je pred prvenstvom bila ravno nemška. Pred mesecem je ravno nekdanji kapetan izbrane vrste in Bayerna Philipp Lahm javno napovedal, da bo sam bojkotiral prvenstvo. Zdaj so o kršitvah in dilemo spregovorili tudi aktualni igralci.

Na konferenci organizirani s strani nemške zveze imenovani “Šport in človekove pravice: pred svetovnim prvenstvom v Katarju in po njem”, je mnenje igralcev povzel ravno njegov naslednik v reprezentanci in klubu Joshua Kimmich.

27-letnik je dejal: “O tem smo imeli, kar nekaj sestankov. Mi, kot nemška reprezentanca hočemo stati za določenimi vrednotami, med katere seveda v prvi vrsti spadajo človekove pravice. A kot športniki smo ujeti v konfliktu. Na eni strani želimo stati za vrednotami, na drugi smo ocenjeni glede na svoje rezultate.”

Zaključil je: “Kot ekipa nikoli nismo razmišljali o bojkotu. S športne plati menim, da so bili pozivi k bojkotu nepošteni. Navsezadnje je svetovno prvenstvo vsaka štiri leta, težave v Katarju so bile prisotne že prej, ko so dobili gostovanje svetovnega prvenstva.”

Konference so se udeležili tudi različni predstavniki nemške zveze, njen predsednik Bernd Neuendorf je obljubil, da Nemčija temo jemlje resno ter dejal, da je zveza s strani Katarja in Fife zahtevala, dva pogoja. To sta ustanovitev delovnega centra za migracije s strani katarske vlade in sklad za delavce ter njihove družinske člane, ki so izgubili življenja ali so bili poškodovani med gradnjo stadionov ali infrastrukture.

Foto: Sebastian Widmann/Bundesliga/Bundesliga Collection via Getty Images

Zadnje video vsebine

1

VIDEO: SŽ Olimpija na prvi domači tekmi točke predala Celovcu...Več

2

VIDEO: Kako ne začeti tekme? Predava Las Vegas...Več

3

VIDEO: Jesenice na drugi domači tekmi v AHL do druge zmage...Več

Najbolj brano ta mesec

1

VIDEO: Jesenice na drugi domači tekmi v AHL do druge zmage...Več

2

Union Berlin: Novi nemški vladar?...Več

3

Tekma med Muro in Olimpijo dobiva tretji polčas: Riera na družbenem omrežju odgovarja Čontali (FOTO, VIDEO)...Več