single
[158]
120731

Kdo (in kako) bo zaustavil Liverpoolovo polzenje?

Avtor: Nejc Mravlja
8. 3. 2021, 11.46

Nedeljska tekma s Fulhamom je podkrepila vse jasnejše dejstvo, da je Liverpoolova forma v ključnem obdobju sezone zaskrbljujoče skrhana. Po novem osmouvrščena ekipe slovite Premier League nikakor ne najde izhoda iz skromnega rezultatskega niza. Niti večni optimist Jürgen Klopp pri iskanju čarobnih urokov za dvig kakovosti vsebine v svoji bogato natrpani trenerski malhi očitno ne premore zadostnih sredstev in prijemov za nujne spremembe in postaja del problema. Na srečo Rdečih se vrača Liga prvakov ...

Ob včerajšnjem porazu sta se nadaljevali dve med sabo le delno odvisni seriji. Prva, posredna, je Manchester Unitedu omogočila, da je s skalpom mestnega tekmeca Cityja (2-0) z 22. zaporednim ligaškim gostovanjem brez poraza podrl rekord Kloppovega Liverpoola. Druga, neposredno povezana z ničlo Rdečih proti Fulhamu (0-1), pa je javnost spomnila, da so Salah, Wijnaldum in druščina postavili nov mejnik kluba iz porečja Mersey v številu zaporednih domačih prvenstvenih porazov.

Med obema Liverpoolovima statističnima presežkoma je minilo skoraj leto. Februarja lani je poznejši prvak kot za šalo mlel nasprotnike in na krilih 21 zaporednih tekem na tujem brez samcate praske deloval nepremagljivo. Včeraj je po tekmi 27. kroga praktično nespremenjena zasedba povezala še šesti zaporedni domači neuspeh. Gre dejansko za nespremenjeno moštvo? V razmiku le nekaj mesecev je za nasprotnike smrtonosen stroj postal žalostna, zdesetkana in brezvoljna kopija, ki jo je povratnik med elito preskočil, ne da bi sploh kdo pomislil na v športnem svetu tako izrabljeni oznaki, kot sta presenečenje ali čudež … Kaj za vraga se dogaja v eni največjih angleških nogometnih institucij?

Ko sreča odtava neznanokam

Kar je uspelo Burnleyju, Brightonu, Manchester Cityju, Evertonu in Chelseaju, so nadaljevali še črno-beli Kočarji. Prvi Liverpoolov ligaški poraz v Kloppovem obdobju proti povratnikom med domačo smetano je v središče pozornosti znova izstrelil vse slabosti Rdečih, nezmožnih reakcije navzlic kar šestnajstim strelom na tekmečeva vrata. Slab pretok žoge, neobičajne tehnične napake, ki postajajo ponavljajoča se tegoba, pomanjkanje učinkovitosti v ključnih zadnjih potezah (Liverpool je dvoboj sklenil z le tremi streli v okvir), luknjičasto-labilna obramba, ob spremljanju katere dobimo občutek, da se lahko vsak trenutek zlomi, bled in neopazen Mo Salah, dežurni krivec za Leminajev zmagoviti preblisk, nerazpoloženi Alisson, bočna branilca na ravni nižjih lig, menjave in ‘okrepitve’, ki se (še) niso prilagodile novi temperaturi v bazenu … Ob vse naštetem se je težko znebiti občutka, da nič ni več tako, kot je še pred kratkim bilo.

Če se je v letih 2019 in 2020 praktično vse vrtelo po njihovih željah, se je svet v dvatisočenaindvajsetici Rdečim obrnil na glavo. Zadeta vratnica, od katere se je žoga praviloma odbijala za golovo črto, je postala prečka, od katere se je osnoven pripomoček za igro pričel odbijati prek vrat (čemur bo pritrdil Sadio Mané), tekmečev navidez benigen strel vse večkrat pomeni resno grožnjo za Liverpoolovo obrambo, vse redkejši so predložki, ki dobijo nadgradnjo v asistencah, majhna bolečina ali prejet udarec vse pogosteje pomenita dolg križev pot … Pa vendar. Poškodbe (v prvi vrsti van Dijkova), ki vse od začetka sezone neusmiljeno polnijo klubski zdravstveni karton, niso in ne morejo biti vzrok vseh težav. Kloppovi varovanci delujejo fizično in psihološko izžeti in izčrpani.

In rešitve?

»Klopp je igralce upravičeno označil za ‘mentalne pošasti’, kar so si nedvomno zaslužili. V zadnjem času pa isti nogometaši bolj spominjajo na ‘mentalne pritlikavce’.« Nekoliko groba, a dovolj povedna sodba strokovnega sodelavca najpriljubljenejše angleške športne televizije in nekdanjega stebra Liverpoolove obrambe Jamieja Carragherja je med javnostjo okrepila vse bolj utemeljene pomisleke o tem, da glave igralcev zavirajo boljše delo njihovih nog. Ključna težava ekipe z največ prvenstvenimi porazi od začetka januarja (8, v letu 2021 sta med premierligaši manj točk od Rdečih zbrala le Newcastle in Southampton) je v tem, da njihov strokovni vodja očitno ne najde (več) pravih gumbov za ponoven zagon in se je v iskanju rešitev za prelom z vse bolj brezkončnim negativnim rezultatskim trendom znašel na brezpotju. 53-letni odvisnik od slovitega Gegenpressinga je proti Fulhamu z namenom prekiniti črno serijo petih porazov na predhodnih šestih preizkušnjah opravil kar sedem menjav v udarni enajsterici v primerjavi s prejšnjo tekmo (Sadio Mané je obračun pričel med rezervisti). Kljub silni živahnosti Dioga Jote managerjevo izdatno kolobarjenje ni prineslo nič dobrega. Kot da bi Klopp postajal srce problema. Bo udoben trenerski prestol počasi pričel spominjati na električni stol? Če se rezultatski trend ne bo izboljšal, bo omenjeno vprašanje postalo vse bolj pereče.

Na njihovo srečo imajo Rdeči v rokavu preverjenega aduta za prepotreben dovod svežega kisika. Po včerajšnjem porazu so z mislimi že pri drugem tekmovanju. Nov izziv v Ligi prvakov, ki bi lahko odvrnila negativne misli na prvenstvo (Liverpool ima na osmem mestu ob tekmi manj štiri točke zaostanka za vodilno četverico), se jim ponuja v sredo. Že res, da Liverpool niti na mednarodni sceni v tej sezoni ne blesti (domači poraz z Atalanto, remi s skromnim Midtjyllandom), a bi si Rdeči z uspešnim nadaljevanjem plesa na evropskih zelenicah lahko izdatno okrepili samozavest: v nasprotju z domačimi tekmovanji je osvajalec pokala z velikimi ušesi iz za klub magične pomladi 2019 v tej izvedbi lige vseh lig po zmagi nad RB Leipzigom v prvem dejanju osmine finala (2-0) ohranil ugodne karte za preboj med osem najboljših. Najbrž gre prav v osrediščenju pozornosti na Evropo in spremembi sezonske prioritete najti ključ do vedrejše Liverpoolove pomladi. Naj spomnim, tako kot prvo, bodo Rdeči tudi sredino tekmo s četo poveljnika Juliana Nagelsmanna odigrali na istem tujem prizorišču – v Budimpešti. Morda se prav v madžarski prestolnici skriva povod za reaktivacijo in uspešen zaključek nihajoče tekmovalne zgodbe.

Foto: Guliver/Getty Images

Zadnje video vsebine

1

Pancar ogret za sezono, vožnja na treningu že “na polno” (VIDEO)...Več

2

Epska provokacija: Skupinica otrok “pila” živce navijačem velikih rivalov (VIDEO)...Več

3

VIDEO: Magovac z zadetkom s svoje polovice načel mrežo Lustenaua...Več

Najbolj brano ta mesec

1

”Novim zmagam naproti” – Gajser in HRC Honda predstavila nov ”look” (FOTO)...Več

2

FOTO: Iličić na treningu s pozlačenimi kramponi...Več

3

Tim Gajser vse bližje dokončanju svoje nove proge (VIDEO)...Več