pismo ikona
šport TV 1 logo
00:30
Finale: Finska - Kanada IIHF SP elitne divizije 2019
šport TV 2 logo
01:00
Atalanta - Sassuolo Serie A
šport TV 3 logo
00:30
Inter - Empoli Serie A

Kasai v svetovnem pokalu debitiral pred točno tridesetimi leti!

Avtor: Blaž Magdič
17. 12. 2018, 09.36

Japonski smučarski skakalec danes praznuje 30. obletnico svojega prvega nastopa v svetovnem pokalu. Davnega 17. decembra 1988 je prvič dobil priložnost v domačem Sapporu in zasedel 34. mesto. Tudi po treh desetletjih Japonec pri 46 letih še ni izgubil motivacije za vrhunski šport in nastopa v 40. sezoni svetovnega pokala Mednarodne smučarske zveze.

Nekdanjih tekmecev Kasaija se spomnijo le še starejši ljubitelji smučarskih skokov. Ob premiernem nastopu Kasaija pred 30 leti je zmago slavil legendarni Finec Matti Nykänen pred Nemcem Dieterjem Thomo in Norvežanom Clasom Bredejem Braatnom, svetovni vrh so krojili tudi Janne Ahonen, Jens Weissflog in druščina.

Tudi slovenska imena, startne številke so nosile še oznako Jugoslavije, so po večini ušla iz spomina. Na tekmi je deseto mesto zasedel Janez Debelak, 15. je bil Rajko Lotrič, 22. Matjaž Debelak in prav na koncu uvrščenih je pristal Primož Ulaga. A to ne čudi, saj gre za obdobje, ko smo Slovenci še živeli v nekdanji skupni jugoslovanski državi, Berlinski zid je delil Nemčijo, v ZDA je vladal Ronald Reagan, v Rusiji Mihail Gorbačov, ena od glasbenih uspešnic leta pa je bila Don’t Worry, Be Happy.

In prav naslov omenjene pesmi bi bil lahko vodilo tudi za Kasaija. “Zame je vse popolnoma enostavno. Ljubim smučarske skoke,” je lani na novoletni turneji vztrajanje pri skokih za nemško tiskovno agencijo dpa razložil Japonec.

Od Kasaijevih začetkov se niso spremenili le geopolitična slika sveta in glasbeni trendi. Revolucijo so doživeli tudi smučarski skoki, saj je Kasai začel tekmovati, še preden se je uveljavil škarjast slog skakanja. A prehod na nov slog je bil za Japonca zelo uspešen, saj je že leta 1992 v Harrachovu postal svetovni prvak v smučarskih poletih. V zbirki pa ima tudi štiri srebrne in šest bronastih kolajn z olimpijskih iger in SP, zadnji, srebro in bron z ekipo, je osvojil pri 42 letih na OI v Sočiju 2014.

Novosti je veliko. Vse do sezone 1991/92 je točke v svetovnem pokalu prejelo le po 15 najboljših tekmovalcev. Kasai se je kasneje moral prilagajati tudi novim dresom, omejitvi dolžine smuči v skladu s telesno težo in višino in na koncu je prišla na vrsto še vetrna izravnava …

Zadnja leta je “skakalni dedek” sicer daleč od nekdanjih uvrstitev, a ob dobrih dnevih še vedno lahko preseneti. Novembra 2014 je v Kuusamu postal prvi skakalec, starejši od 40 let, ki je zmagal na tekmi svetovnega pokala, s 44 leti pa je marca lani, ko ga je na letalnici v slovenski Planici prehitel le Poljak Kamil Stoch, postal doslej najstarejši skakalec na zmagovalnem odru svetovnega pokala.

Nihče ni verjel, da lahko športnik toliko časa vztraja v smučarskih skokih. In tudi Kasai ve, da bo nekoč prišel konec. Za zdaj ga še ni najavil. Februarja na olimpijskih igrah v Pyeongchangu, kjer je bil na odprtju nosilec japonske zastave, je dejal: “Moja največja želja je, da bi osvojil olimpijsko zlato.” Takrat je še upal, da bo Sapporo morda prireditelj zimskih olimpijskih iger leta 2026, a se je to vmes spremenilo. Japonci so sicer najavili novo kandidaturo za igre 2030, a ne gre verjeti, da bi Kasai takrat pri 57 letih še vztrajal.

O skokih po 40. letu starosti je že napisal knjigo in v njej zasluge za dolgo športno kariero pripisal dobremu srcu, vsakodnevnemu teku in japonski hrani.

 

 

Foto: Sportida.com
Vir: STA

Priporočamo še

1

Manchester City: kralj Anglije, a brez evropske krone...Več

2

Nejc Mravlja: “Zavesa, dol!” (blog)...Več

3

PAOK: »Zbogom, Atene!«...Več

Najbolj brano ta mesec

1

VIDEO: Družinska naveza Gajser, Nejcu zdaj zaupajo tudi Japonci...Več

2

Ronaldo kapetanu Rome: Premajhen si, da bi lahko govoril (VIDEO)...Več

3

Srhljivi prizor Gajserjevega padca, ki bi se lahko končal zelo hudo (VIDEO)...Več