pismo ikona
šport TV 1 logo
00:30
Finale: Finska - Kanada IIHF SP elitne divizije 2019
šport TV 2 logo
01:00
Atalanta - Sassuolo Serie A
šport TV 3 logo
00:30
Inter - Empoli Serie A

Karateju in squashu nova “košarica” za olimpijske igre 2024 v Parizu

Avtor: Blaž Magdič
9. 3. 2019, 13.32

Mednarodni olimpijski komite (Mok) je v petek v Lozani vnovič zavrnil zahteve karateja in squasha, da se jih vključi v program olimpijskih iger leta 2024 v Parizu. Predstavniki obeh športov so se še enkrat obrnili na Mok, potem ko so pariški organizatorji objavili seznam športov, ki bodo sestavni del iger.

Organizatorji iger so februarja sporočili, da nameravajo v skladu z vključevanjem modernih športov v program iger dodati breakdance, surfanje, rolkanje in obdržati športno plezanje. Iz programa pa naj bi izpadla squash in karate, ki bo na igrah prvič del iger v Tokiu 2020.

Program bi na ta način vključeval 28 športnih panog s 319 končnimi odločitvami. A vse to mora potrditi še Mok. Ta bo o spremembah prvič razpravljal že konec meseca v Lozani, končna odločitev pa bo znana decembra prihodnje leto.

Predstavniki Svetovne karate zveze so ta teden v Parizu še enkrat lobirali, da šport obdrži olimpijski status, skupaj s predstavniki squasha pa zdaj iščejo rešitev pri Moku. Kit McConnell, ki je pri Moku zadolžen za tovrstne spremembe, pa je v petek za agencijo AFP povedal, da je za spremembe že prepozno.

“Ko je program iger dogovorjen, je konec. Proces je jasen in predstavnikom obeh zvez smo razložili, da Mok športov ne bo dodajal. Lahko le katerega od športov izključimo, če ne ustreza kriterijem,” je dejal Novozelandec in opozoril, da je za sprejem programa pomembno predvsem marčevsko zasedanje Moka, saj se decembra 2020 pričakuje le potrditev letošnjih predlogov.

 

Foto: Guliver/Getty Images
Vir: STA

Priporočamo še

1

Manchester City: kralj Anglije, a brez evropske krone...Več

2

Nejc Mravlja: “Zavesa, dol!” (blog)...Več

3

PAOK: »Zbogom, Atene!«...Več

Najbolj brano ta mesec

1

VIDEO: Družinska naveza Gajser, Nejcu zdaj zaupajo tudi Japonci...Več

2

Ronaldo kapetanu Rome: Premajhen si, da bi lahko govoril (VIDEO)...Več

3

Srhljivi prizor Gajserjevega padca, ki bi se lahko končal zelo hudo (VIDEO)...Več