šport TV 1 logo
12:30
Atalanta - Napoli Serie A
šport TV 2 logo
12:30
Torino - Lazio Serie A
šport TV 3 logo
14:05
Cedevita Olimpija - Joventut Eurocup

Kapetanka Nika Barič je izbrala številko 9

Avtor: Marko Premrl
29. 5. 2019, 08.52

Slovenske košarkarice v Laškem nadaljujejo misijo Niš nas ne ustavi oziroma priprave na evropsko prvenstvo, ki ga bodo odigrale v Srbiji, bolj natančno v Nišu in morda Beogradu. Uvodni del je skazila le poškodba Sare Meden, ki ima prav danes operacijo kolena. Namesto nje se je pridružila Lea Debeljak. Kapetanka Nika Barič bo igrala s število 9.

Nika Barič

Petnajst varovank selektorja Damirja Grgića se v dvorani Tri lilije v Laškem pripravlja na uvodni prijateljski tekmi; v petek ob 20. uri proti Češki in v soboto ob 20.00 s Hrvaško.

Po dvanajstih opravljenih treningih, ki so bili namenjeni osvežitvi telesne pripravljenosti košarkaric ter uigravanju napadalnih taktičnih zamisli strokovnega štaba, bosta prva preizkusa pripravljenosti v okviru turnirja Telemach s srcem na parketu pravšnja za prekinitev monotonosti priprav in začetek tekmovalnega ritma.

“Po uvodnih treningih vidim, da smo na pravi poti. Igralke so motivirane in tudi dobro pripravljene, tako da smo že začeli z uigravanjem ekipe. Prvi dve tekmi smo načrtovali ravno s tega vidika, da igralkam omogočimo privajanje na ritem tekmovanja. O Češki ne gre izgubljati besed, saj gre za stalnico na evropskih prvenstvih v zadnjih 30, 40 letih, ki bo v Laško sicer prišla brez Američanke, a še vedno z odličnimi posameznicami. Hrvaška, ki ne bo nastopila na evropskem prvenstvu, se druži pod taktirko istega trenerja, ki jo je pred leti pripeljal na olimpijske igre in se želi vrniti na pota stare slave,” pravi selektor Grgić.

Uvodnih preizkušenj se veseli tudi Teja Oblak. “Za nami je prvi del priprav, ki je minil po načrtih. Malce smo utrujene, a vse zelo vesela, da smo spet skupaj in da imamo pred seboj tako pomembno nalogo. Glede na to, da bo za nas to drugi nastop na velikem tekmovanju, delno že vemo, na kaj moramo biti pozorne. Vemo, kako se lotiti priprav, kaj paziti na prijateljskih tekmah in kako gojiti ekipni duh, ki je ob tako dolgih pripravah eden od ključnih dejavnikov za dober nastop na evropskem prvenstvu,” pravi najizkušenejša v izbrani vrsti, 28-letna Teja Oblak.

Do začetka evropskega prvenstva je manj kot mesec – Slovenija bo igrala v skupini s Turčijo, Madžarsko in Italijo, kar pomeni, da bodo igralke skupaj skoraj en mesec in pol. Prosti čas košarkarice preživljajo na različne načine. Tako kot večina športnikov niso imune na video igrice, med katerimi prevladujejo športne, kot na primer nogomet ali košarka, ter biljard. Nekatere se rade pogrejejo v savni, drugim bolj ugajajo športne masaže, kot pa igralke poudarjajo v en glas, se predvsem rade družijo med seboj in s tem ustvarjajo kemijo v ekipi.

Tako strokovno vodstvo kot košarkarice so počaščene nad pozornostjo, ki so jo deležne s strani Košarkarske zveze Slovenije (KZS). Glede na to, da moški letos nimajo reprezentančnih akcij, saj se niso uvrstili na svetovno prvenstvo na Kitajsko, je ženska reprezentanca zdaj v prvem planu. “Res lepo skrbijo za nas. Imamo vse, kar potrebujemo, tako da se lahko v miru osredotočamo na naše delo,” dodaja Oblakova.

Na družbenih omrežjih KZS se je v teh dneh začela nova akcija v sklopu projekta Niš nas ne ustavi. V dnevnih video epizodah z naslovom Čas, da zablestiš, ki so nastale v sodelovanju s študenti Naravoslovnotehniške fakultete v Ljubljani, se bodo predstavile vse reprezentantke in člani strokovnega štaba, hkrati pa se bodo igralke med seboj pomerile v zabavnih dvobojih, košarkarskem kvizu, branju z ustnic … Prva je bila na vrsti kapetanka Nika Barič, danes pa se je predstavila Sara Meden.

Hkrati so bile igralke v soboto na predstavitvi novih dresov, danes so opravile uradno fotografiranje, izbrale pa so tudi številke, ki jih bodo nosile na evropskem prvenstvu. Kapetanka bo nosila številko 9, Teja Oblak 3, Eva Lisec 12, Shante Marie Evans 30, Annamaria Prezelj 6, ostale pa: 2 Aleksandra Krošelj, 5 Tina Cvijanovič, 7 Maruša Seničar, 8 Teja Goršič, 10 Tina Jakovina, 11 Eva Rupnik, 13 Zala Friškovec, 20 Lea Debeljak, 21 Gala Kramžar in 88 Merisa Dautović.

Na Šport TV si boste lahko ogledali 4 pripravljalne tekme Slovenije:

Slovenija – Češka, 31. 5. ob 20.00
Slovenija – Hrvaška 1. 6. ob 16.00 
Slovenija – Švedska 6. 6. ob 18.00 
Slovenija – Velika Britanija 7. 6. ob 19.00

 

Foto: Sportida.com
VIR: STA

Zadnje video vsebine

1

VIDEO: Dybala kot Messi, Ronaldo kot topničarji, Costa v “pajka”...Več

2

VIDEO: Sassuolo do remija z evrogolom v zadnji minuti...Več

3

VIDEO: Ribery kot v najboljših letih, pošalil se je z obrambo Lazia...Več

Najbolj brano ta mesec

1

Kakšna blamaža Barce! Katalonci vodili z 2:0, tri sekunde pred koncem pa izgubili...Več

2

Oblak: Beckenbauerju sem rekel, ti samo javi pa pridem!...Več

3

Oblak madridski kralj prostih strelov (VIDEO)...Več