šport TV 1 logo
20:40 V ŽIVO
Cagliari - Genoa Serie A
šport TV 2 logo
20:40 V ŽIVO
Strasbourg - Nantes Ligue 1
šport TV 3 logo
19:55 V ŽIVO
Auxerre - Troyes Ligue 2

Kakovost pada, pričakovanja ostajajo visoka

Avtor: Luka Cotič
6. 2. 2019, 14.35

V četrtkovem dopoldanskem terminu boste na našem prvem programu lahko spremljali pripravljalno tekmo slovenskih državnih in pokalnih prvakov. Nogometaši Olimpije se bodo srečali s tretje uvrščenim moštvom avstrijske Bundeslige St. Pöltnom, prenos pa se bo pričel ob 10:55.

Zanimivo bo spremljati povsem prenovljeno zasedbo Olimpije, ki si je v jesenskem delu sezone nabrala devet točk zaostanka za vodilnim Mariborom in se uvrstila v polfinale slovenskega pokala. Poleti je z uvrstitvijo v zadnji krog kvalifikacij za evropsko ligo prišla tudi do največjega mednarodnega uspeha v zgodovini kluba. Vseeno je jesen minila v znamenju številnih sprememb. Predsednik Milan Mandarić je menjal direktorje, trenerje, igralce, piarovce … Robert Pevnik je tako 8. januarja postal že peti trener v pričujoči sezoni. Spomladi Celjana čaka zahtevna naloga.

V lov za Mariborom se bo podal s precej okrnjeno zasedbo. Predsednik se je med četrto sezono spomnil, da ga Olimpija preveč stane. Odslovil je trenerja Zorana Barišića in njegove sodelavce ter tudi že devet nogometašev. Obeta se še odhod priljubljenega Andresa Vombergarja. Posledično bodo breme morali prevzeti drugi, pri tem pa se postavlja vprašanje, ali je trenutni igralski mozaik dovolj kakovosten za naskok na obe domači lovoriki. Na prvi pogled bi rekel, da ni. Prve pripravljalne tekme so pokazale, da bi utegnila imeti Olimpija spomladi nemalo preglavic.

Pocenitev in pomladitev moštva navadno pomeni pomanjkanje izkušenj in kakovosti. V obrambi bo veliko odvisno od Vitalijsa Maksimenka, ki je sezono začel dobro, a si je kasneje privoščil marsikatero napako. Na sredini bo Olimpija še najmanj izgubila, če bo zadržala Roka Kronavetra, ki je bil prav tako na odstrelu. Po novem bo ostal, če ne bo prejel mamljive ponudbe iz tujine. Prav od Kronavetra bo v največji meri odvisna kreacija napadov, morda pa tudi zaključki le-teh. Če bo Ljubljano res zapustil Vombergar, bodo zeleno-beli ostali brez najboljšega strelca.

Joaquim Lupeta jeseni ni kazal kakovosti serijskega strelca, ki bi bil sposoben na sezono doseči vsaj 15 zadetkov. Antonio Lukanović ni dobival priložnosti, enako velja za Harisa Kadriča, ki je po dragem prestopu iz NK Bravo igral za mladince. Morda sta lahko omenjena menjava za Vombergarja, ali pa Rok Kidrič, ki pa prav tako potrebuje veliko število priložnosti za doseglo zadetka. Od “okrepitev” še največ obeta Endri Cekici. Lani je iz druge ekipe Dinama prišel Filip Uremović, ki je izvrstno zamenjal Kenana Bajriča. Morda je lahko 22-letni Albanec podobno uspešen.

Cekici je v najstniških letih veliko obetal, tudi pri Dinamu in Lokomotivi je pokazal, da ima nekaj. V Ljubljani si bo reševal kariero, kar počne večina “okrepitev” Olimpije v zadnjih sezonah in večina v svoji nameri ne uspe. Posledica so previsoke pogodbe z igralci, ki pustijo bled vtis in ekipi ne pomagajo do boljših rezultatov. Z manjšim denarnim vložkom strica iz Amerike so novinci čedalje bolj skromnega pedigreja. Posledično kakovost igralskega kadra vztrajno pada, pričakovanja javnosti pa ostajajo visoka. Najvišja. Prav to utegne biti spomladi največja težava Olimpije.

Foto: Sportida.com

Priporočamo še

1

VIDEO: Kurtić junak SPAL-a, v 92. minuti premagal Lazio...Več

2

Gerčar: Konec, zaključujem kariero!...Več

3

Veliki up evropskega rokometa v nekaj tednih vzljubil življenje v Celju (VIDEO)...Več

Najbolj brano ta mesec

1

Sarma z “doživljenjsko” pogodbo brez povišice...Več

2

Španci poročajo: Slačilnica Barce je tempirana bomba...Več

3

Špela Motaln: Najlepše je videti slovenske navijače, himno… (video)...Več