šport TV 1 logo
20:15 PRVIČ
Napoved 4. kola Serie A
šport TV 2 logo
20:10 PRVIČ
Napoved 6. kola Ligue 1
šport TV 3 logo
19:55 V ŽIVO
Auxerre - Troyes Ligue 2

Kako je Vinícius Júnior zavzel svoje mesto na belem dvoru?

Avtor: Nejc Mravlja
5. 2. 2019, 09.25

Nedelja, 20 čez deseto zvečer. Jasna noč je prekrivala Madrid, ko je 18-letnik v soju luči na kultnem stadionu Santiago Bernabéu z žogo prečkal sredinsko črto in s kotičkom očesa opazil vselej nepredvidljivega Asensia. Podaja na desno je bila natančna, soigralec mu jo je s podobno predirljivo kretnjo vrnil tja, kjer jo je želel sprejeti. Iz srca tekmečevega kazenskega prostora je žogo brezkompromisno hladnokrvno poslal za golovo črto. 2-0.

Ladja Baskov iz družine »Babazorros« se je pričela potapljati. Bravuro Mariana za zadnji gol, piko na i zmage kraljevega kluba, je deset minut zatem že zadovoljno motril s klopi.

Vihravi brazilski najstnik počasi pričenja upravičevati zaupanje Realove uprave. Vinícius Júnior je v napad v tej sezoni ranjenega ponosa španske prestolnice vdihnil nov veter. Z njim počasi bledi senca trpljenja, nastalega po poletnem odhodu Cristiana Ronalda. Mladenič, ki je na veliko sceno skočil v dresu Flamenga, to počne tako zavzeto, da bo težko izgubil mesto v udarni enajsterici.

Urnost, nepredvidljivost, šarm južnoameriških čarodejev z žogo in vztrajnost. Če k naštetim odlikam dodamo še serijski nasmešek, dobimo podobo razvoja nogometne prihodnosti. Tudi izven igrišč je dokazal, da se hitro uči. V pol leta si je izboril mesto v prvi postavi ene delovno najzahtevnejših sredin, ki do golobradih mladeničev ni prizanesljiva. Vse prej kot mačji kašelj. V igralčev širok in večplasten potencial ni podvomil nihče, precej več je bilo tistih, ki so zatrjevali, da bo v izrazito neizprosnem okolju »Belega dvora« (orig. Casa Blanca) težko tako bliskovito in odmevno razprl krila. Pred njim so se zlomila mnogim … Obetavni Brazilec s svojimi še zdaleč ni prenehal mahati.

Iz preteklih izkušenj so se odgovorni v klubu veliko naučili. Vinícius je bil sprva premeščen v B ekipo, kar je sprožilo nekaj dvomov. Novinec za 60 milijonov evrov zgolj med rezervisti?! Hitro je utišal zle jezike. Pet tekem, štirje goli in asistenca. Dovolj, da je opravil zrelostni izpit in napredoval v prvo moštvo. Preskočil je prvo oviro mamljivega vzpona v začetno enajsterico trikratnega zaporednega evropskega prvaka. Toda pot ni minila brez ovir. Brazilca ne odlikuje le hitrost, obvladuje tudi tehniko koraka nazaj, da bi pozneje napravil dva naprej.

Neuspeh Asensia

Členi enačbe so bili jasno razvidni. Vinícius Júnior se je Realu pridružil poleti, ko ga je zapustil Cristiano Ronaldo. Tako se je sprostilo pomembno mesto v hierarhiji z lovorikami in vsesplošnim bliščem zaznamovanega kluba. Ob uporabi logičnega sklepanja in nasledstvenem sosledju bi vrzel moral zapolniti Marco Asensio. Vzhajajoča zvezda domače nogometne krajine je v zadnjih dveh sezonah dokazala, da zna delati razliko. Posledica: številni zadetki po strelih s precejšnje razdalje z magično levico, s katero je nasprotnikove vratarje spravljal v obup. Manjkal je naslednji korak, doslej največji v njegovi karieri, stopiti v čevlje »La Máquine«. Priložnost je bila mikavna, a lahko da jo je že zapravil.

Da Vinícius dandanes briljira, gre vsaj ščepec zaslug pripisati neuspehu Asensia. Manj pod drobnogledom kot Benzema in Bale, a kljub temu sokrivec za Realovo skromno jesensko napadalno žetev, ki jo najbolj nazorno slika negativen rekord osmih ur brez doseženega zadetka. Avtor le ene mat poteze za tekmečevo obrambo na 16 prvenstvenih izzivih, strelski post v Ligi prvakov in za nameček še poškodba na svetovnem klubskem vrhu v Združenih Arabskih Emiratih ponazarjajo Majorčanovo neslavno jesen. Njena pozitivna nota za klub je, da je posledično ponudil priložnost Viníciusu, ki jo je slednji hlastno zgrabil.

Benzema – močna opora

Brazilec je v napad »Merengues« vnesel novo dimenzijo. Ne gre za to, da je klub z njim dobil Ronaldovega strelskega naslednika, ki bi s 50 goli na sezono prekinil štirimesečno trpljenje številnih navijačev. Vinícius je to storil na svoj način, ki je radikalno drugačen v primerjavi s Cristianovim, a je za Real ravno tako dragocen. Klub je pogrešal igralca, ki bi na tekmečevi polovici z žogo pospeševal, preigraval, vrtel svoje čuvaje, skratka v moštvo vnesel tako želeno nepredvidljivost, s katero bi madridski napad postal težje berljiv.

Najstnik je v tem tudi uspel, kar se pozna na predstavah soigralcev, začenši s Karimom Benzemajem. Nesojeni francoski reprezentant je v zadnjih treh tekmah zadel petkrat, za tri gole mu je asistiral Vinícius Júnior. Dvig forme sovpada z brazilčevo umestitvijo v začetno postavo. Med igralcema se je vzpostavila močna kemija. Spretno izkoriščata bližino njunih igralnih mest za redno uspešno kombiniranje in kakovostno izmenjavo podaj. »Zelo lahko je sodelovati z njim, gre za vrhunskega posameznika,« poudarja Realova številka 28.

Naslednji izziv: Liga prvakov

Prisotnost Viníciusa pozitivno vpliva tudi na ostale soigralce, najstnikova svežina istočasno krepi ekipo, kar je razvidno na izidih, vendar Brazilčevega učinka ne gre meriti zgolj s številkami. Te so resda zelo zgovorne v španskem kraljevem pokalu (7 asistenc in dva gola na 6 tekmah), v prvenstvu in v elitnem mednarodnem plesu pa usodni korak še ni tako strumen (gol in tri asistence na 13 tekmah). Pri tem je potrebno poudariti, da je bil nedeljski preizkus z Alavésom v omenjenih dveh tekmovanjih šele šesti, na katerem je sodeloval od prve minute, medtem ko si je ta status priboril na sleherni pokalni preizkušnji.

V igro kluba, ki v tej sezoni precej niha, je vnesel precej več, zlasti tisto, s čimer si je prislužil mesto v enajsterici. Kljub Asensiovi vrnitvi po poškodbi ga je ohranil na četrtkovem pokalnem obisku v Gironi (3-1). Trener Santiago Solari je ponovil vajo proti Alavésu in jo bo morda na prihajajočih, za Real še bistveno pomembnejših tekmah. Na vseh treh klasikah z Barcelono in na prvem evropskem spomladanskem vrhuncu, dvodejanjki z Ajaxom. Brazilec bo po trajni umestitvi med privilegirance v belem stremel k novemu cilju: zablesteti na mednarodnem prizorišču. Ameriški ustvarjalec risank, avtor slovitega Snoopya in Charlieja Browna, pokojni Charles M. Schulz, je nekoč dejal, da je »življenje kot kolo z desetimi prestavami. Mnogi izmed nas nekaterih nikdar ne uporabljamo.« Vinícius Júnior je že dokazal, da jih zna hitro menjati. Bo zmogel prestaviti v še višjo?

 

 

Foto: Guliver/Getty Images

Priporočamo še

1

VIDEO: Kurtić junak SPAL-a, v 92. minuti premagal Lazio...Več

2

Gerčar: Konec, zaključujem kariero!...Več

3

Veliki up evropskega rokometa v nekaj tednih vzljubil življenje v Celju (VIDEO)...Več

Najbolj brano ta mesec

1

Sarma z “doživljenjsko” pogodbo brez povišice...Več

2

Španci poročajo: Slačilnica Barce je tempirana bomba...Več

3

Špela Motaln: Najlepše je videti slovenske navijače, himno… (video)...Več