Jure Zdovc kot drugi Slovenec v Fibini hiši slavnih

Avtor: Marko Premrl
30. 3. 2021, 16.51

Mednarodna košarkarska zveza (Fiba) je danes predstavila seznam košarkarjev in trenerjev razreda 2020, ki bodo letos sprejeti v hišo slavnih. Med njimi je slovenskim ljubiteljem kraljice iger zagotovo najbolj znan Jure Zdovc. Zdovc, ki sodi med najuspešnejše slovenske in evropske košarkarje, bo drugi Slovenec v hiši slavnih po Ivu Daneu.

Zdovc je v sila imenitni družbi, v kateri sta tudi Kanadčan Steve Nash in Ukrajinec Aleksander Volkov, med trenerji pa Srb Svetislav Pešić.

Kot je mednarodna košarkarske zveza sporočila v izjavi za javnost, so seznam članov hiše slavnih letnika 2020 objavili šele zdaj zaradi pandemije novega koronavirusa. Nove člane Fibine košarkarske hiše slavnih, ki je v Miesu v Švici, bodo uradno predstavili na virtualni slovesnosti, ki bo 18. junija, skupaj z letnikom 2021.

Zdovc, ki je za časa svoje igralske kariere igral za različne klube doma in v tujini ter z njimi osvajal lovorike tako na državnih kot tudi mednarodnih ravneh, je pripadal vrhunski generaciji košarkarjev iz nekdanje Jugoslavije, ki je kraljevala v evropski košarki ob prehodu iz osemdesetih v devetdeseta leta prejšnjega stoletja.

Gre za generacijo košarkarjev, ki je osvajala medalje na vseh največjih tekmovanjih. Med drugim je zdaj 54-letni Zdovc z jugoslovansko reprezentanco na olimpijskih igrah leta 1988 osvojil srebrno kolajno. Po koncu kariere pa je bil dvakrat selektor slovenske reprezentance.

Na seznamu članov hiše slavnih letnik 2020 so tudi Litvanec Modestas Paulauskas, Poljak Mieczyslaw Lopatka, Japonec Kenichi Sako, francoska košarkarica Isabelle Fijalkowski, Madžarka Agnes Nemeth in Južnokorejka Park Shin-ja.

Trenerske časti pa bosta ob Pešiću deležna tudi Argentinec Ruben Magnano in Američanka Tara VanDerveer.

 

Foto: Sportida.com
VIR: STA

Zadnje video vsebine

1

Hokejska čarovnija v režiji jeseniškega bisera (VIDEO)...Več

2

VIDEO: Gajser v Italiji za las ušel grdemu padcu...Več

3

VIDEO: Nor zaključek El Clasica pripadel Realu...Več

Najbolj brano ta mesec

1

FOTO: Iličić na treningu s pozlačenimi kramponi...Več

2

Tim Gajser vse bližje dokončanju svoje nove proge (VIDEO)...Več

3

“S takšnim pristopom bi še danes igrali v Ligi prvakov”...Več