pismo ikona
šport TV 1 logo
01:00
Sassuolo - Napoli Serie A
šport TV 2 logo
01:15
Marseille - Angers Ligue 1
šport TV 3 logo
01:00
Amiens - Marseille Ligue 1

Jordanu sodna bitka na Kitajskem

Avtor: Marko Premrl
9. 4. 2020, 08.32

Kitajsko vrhovno sodišče je po osem let dolgem procesu odločilo v prid ameriške košarkarske legende Michaela Jordana v tožbi zoper podjetje športnih oblačil, ki je ilegalno uporabljalo njegovo ime.

Prav pravice intelektualne lastnine so v osrčju trgovinskega spora med Kitajsko in ZDA, kar pa se po poročanju francoske tiskovne agencije AFP izboljšuje.

Ne nazadnje to potrjuje tudi odločitev iz prejšnjega meseca, da podjetje Qiaodan Sports ne sme več uporabljati imena Qiao Dan, ki je nekakšen prevod Jordanovega imena.

Sodišče je prejšnji dve odločitvi izreklo v prid podjetja, ki pa bo še naprej lahko uporabljalo silhueto košarkarja, ki spominja na logotip “Jumpana”. Tega je podjetje Nike uporabljalo za promocijo športnih copatov linije Air Jordan. O tem bo sicer znova odločal kitajski državni urad za intelektualno lastnino.

Jordan, šestkratni prvak v severnoameriški košarkarski ligi NBA z ekipo Chicago Bulls, ima na Kitajskem ogromno oboževalcev. Leta 2016 je Jordan že dobil bitko s podjetjem, ki ni več smelo uporabljati njegovega imena v kitajskih pismenkah.

Qiaodan Sports so ustanovili leta 2000, ima pa več kot 5700 trgovin na Kitajskem. Leta 2017 je podjetje zaradi kršitve avtorskih pravic moralo plačati 1,5 milijona dolarjev (1,4 milijona evrov) New Balanceu.

 

Foto: Guliver/Getty Images
VIR: STA

Priporočamo še

1

Brat Nejc pridno snemal, Tim pa letel kar 40 metrov (VIDEO)...Več

2

(INTERVJU) Aleš Mertelj: Nobenih težav ne bi imel s povratkom na Češko...Več

3

In vendar se (znova) kotali...Več

Najbolj brano ta mesec

1

Portret legende: Alessandro Del Piero...Več

2

FOTO: Ruska atletska lepotica: Ponudili so mi 200.000 mesečno...Več

3

Iz Beneventa: Slovenci, to je vaš nov Josip Iličić...Več