single
[158,3137,2]
216673

Je napaka na Wolfsburgovem motorju še popravljiva?

Avtor: Nejc Mravlja
6. 2. 2024, 12.13

VfL iz Wolfsburga se vse od poletja muči zbirati točke, ki naj bi moštvo trenerja Nika Kovača približale evropski uvrstitvi. Mar res? Realnost je povsem drugačna. Skromna rezultatska krivulja moštvo iz srca nemške avtomobilske industrije trenutno drži v sivini sredine lestvice. Ob podobnem nadaljevanju ni izključen niti padec v bitko za obstanek. Se lahko nemški prvak izpred poldrugega desetletja še pobere in popravi bled vtis?

Wolfsburg ni klub, ki bi sam po sebi nase vlekel nacionalno pozornost, a slednje ni vselej nujno slabost. VfL je od lanskega oktobra slavil le na dveh od 14 prvenstvenih tekem, kar za klub, ki je za letošnje okrepitve namenil slabih 75 milijonov evrov, ni bogvekaj. Če bi se tako pogosto spotikala na papirju primerljiva tekmeca Borussia Mönchengladbach ali Eintracht iz Frankfurta, bi bili mediji polni perečih dilem: »Se bratoma Kovač maje stolček? Kako dolgo bodo volkovi še tavali v temi? Kje je odgovorni, da bo pravočasno ugasnil luč?«.

Zadnji niz štirih zaporednih remijev je strokovni štab ohranil nad živim blatom, katerega žuborenje se še zdaleč ni pomirilo. Nedeljska predstava proti Hoffenheimu (2-2) je Niku (in prvemu sodelavcu bratu Robertu) Kovaču z vrnitvijo po dveh zaostankih podaljšala bivanje v sedlu.

Končno najti udarno enajsterico

Že pred nedeljskim vrtiljakom v srcu skromno napolnjene Volkswagen Arene je bilo jasno, da bo 52-letni Hrvat ponovno kolobaril z začetno postavo. V primerjavi s prejšnjim tednom jo je – zanj značilno – premešal na treh mestih. Površni opazovalec bi morda zavil z očmi, a pozorni spremljevalci dogajanja bi le zamahnili z roko in dejali: »Nič novega.« Kovačevo povprečje menjav v udarni enajsterici od tekme do tekme znaša slabe tri. V tej sezoni je le dvakrat ponovil postavo s predhodnega obračuna. Za primerjavo: vodilno moštvo lige Bayer Leverkusen od tekme do tekme v povprečju zamenja le 1,3 igralca.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by VfL Wolfsburg (@vfl.wolfsburg)

Hrvatova obsedenost s kolobarjenjem nima nobene resne povezave s težavami glede odsotnosti ali poškodb glavnih adutov, še manj s prenatrpanim tekmovalnim urnikom. Trener preprosto še ni našel idealnih enajst junakov. Edini, ki ima ob vratarju Koenu Casteelsu zagotovljeno stalno mesto v postavi, je danski napadalec Jonas Wind. Vsi ostali se morajo za izdatnejše število minut truditi na treningih. Izjema ni niti kapetan in prvi obraz kluba v zadnjem desetletju Maximilian Arnold, ki je od poletja tekme pogosteje kot v postavi začenjal na klopi. Trpka posledica trenerjevega mešetarjenja je odsotnost avtomatizmov in kronično pomanjkanje uigranosti v vseh delih ekipe.

Za nameček je – pričakovano – izostal rezultat. Wolfsburgova vsebina je v primerjavi s konkurenco bistveno manj gledljiva, natančna in bolj predvidljiva. Ekipi sicer uspevajo akcije, ki so plod navdiha posameznikov. Kovač zaostanek želi nadoknaditi z menjavami v luči prilagajanja tekmecu, kar pomeni da se volkovi zmorejo braniti s tremi osrednjimi branilci ali v liniji štirih, a navijači z vihajočimi nosovi pogrešajo jasne smernice v napadu.

Pomanjkanje idej

Najočitnejša slabost ekipe tiči v samem bistvu igre. VfL želi tekmo na vsak način odpreti z gradnjo napadov iz zadnje vrste, zaradi česar se vezisti nemalokrat vračajo globoko na obrambno polovico in s tem za seboj puščajo luknjo na sredini.

Zeleno-belim ostaneta dve možnosti za prenos žoge v napad: dolge podaje, za katere pogosto ni sprejemnika, in s prodori prek krilnih položajev. Z marljivim izvajanjem lahko pridobivajo ustrezen prostor, ustvarjajo višek na eni strani in v napad povežejo osrednje veziste. Na papirju vse lepo in prav, a predložki ne spadajo med adute volkov, kar pomeni, da se večina napadov izjalovi že pred nasprotnikovim kazenskim prostorom … Voda na mlin za nedavne tekmece, ki so Wolfsburgu premeteno prepustili iniciativo upravljanja z vsebino.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Jonas Older Wind (@jwind10)

Razbremeniti desetko

Če predložki in dolge podaje ne prinašajo ugodnih rezultatov, je pogosto vsaj deloma kriv napadalec. Jonas Wind je z devetimi goli in petimi asistencami po učinku nesporno najboljši posameznik Wolfsburga, a je bolj kot smrtonosni ubijalec v kazenskih prostorih gibljiv napadalec, ki se rad in pogosto vključuje v pripravo akcij. Večkrat ga najdemo na krilu, kjer išče stik s soigralci in se bojevito prebija pred nasprotnikova vrata. Je bolj gibljiva desetka kot klasična devetka, ki bi dobrih devetdeset minut dihala za ovratnik tekmečevemu vratarju.

Da bi danskega orjaka razbremenili, so pri Wolfsburgu prejšnji teden podpisali pogodbo z bivšim članom berlinskega Uniona Kevinom Behrensom. Slednji po postavi in profilu ustreza Windovemu, a je tipična robustna devetka, rojena za neusmiljene zračne bitke. Trener Kovač je sozvočje obeh napadalcev preveril že proti Hoffenheimu. Delovanje nove naveze se je pokazalo pred izidom 1-1, ko je Wind s kolegi uspešno kombiniral na krilu, žoga se je v kazenskem prostoru prikotalila k Behrensu, ki jo je oddal na strel pripravljenemu Lovru Majerju. Kovač se nadeja, da bo z nemškim reprezentantom dopolnjen par napadalnih stolpov znižal pritisk na najučinkovitejšega posameznika v ekipi.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by VfL Wolfsburg (@vfl.wolfsburg)

Braniti se z glavo, ne le s srcem

Že pred Kovačevim nastopom funkcije spomladi 2022 je bilo za pričakovati, da Wolfsburg prostora pod nemškim nogometnim soncem ne bo iskal z igro kratkih, kombinatornih podaj, viškom v posesti in filozofijo Pepa Guardiole. Kot trener je zavzet pristaš delavskega nogometa, bojevitosti, neizprosnosti, trdega dela in velikih količin prelitega znoja. Njegovi varovanci morajo biti pripravljeni na grizenje trave. Wolfsburg bi potemtakem moral prekipevati od energije in skozi vseh dobrih devetdeset minut skrbno loviti tekmeca s tesnim pokrivanjem.

Trener bi svojim varovancem težko očital pomanjkanje zavzetosti. Volkovi so namreč v tej sezoni na četrtem mestu v ligi po pretečenih metrih. Po številu sprintov zaostajajo le za špartanskim Heidenheimom, po količini intenzivnih tekov pa so celo na vrhu nemškega prvenstva. VfL se brani intenzivno in strastno, a boleha za pomanjkanjem taktične zrelosti. Hoffenheimu je v nedeljo večkrat celo uspelo umakniti domače veziste s sredine igrišča. Gostje so z vertikalnimi podajami zlahka poiskali vrzeli za Wolfsburgovo zvezno vrsto in igro prikladno preusmerili na svojo močnejšo levo stran. S tovrstnimi preprostimi triki bi lahko še bolje in pogosteje nadigra(va)li obrambo volkov.

VfL je v tej sezoni le na treh tekmah ostal brez prejetega zadetka: proti obema še v minuli sezoni drugoligašema (Heidenheimu in Darmstadtu) ter proti po prejetem rdečem kartonu Maria Götzeja številčno oslabljenim orlom iz Frankfurta, kar gre disciplinskemu in garaškemu fanatiku Kovaču pošteno v nos. Karizmatični Hrvat se dobro zaveda, da bo njegova obramba v prihajajočih tednih morala odigrati bolje. V nasprotnem primeru se bo znova okrepilo žuborenje zgoraj omenjenega živega blata, četudi je pritisk v Wolfsburgu občutno manjši kot v številnih ostalih tradicionalnih središčih najelitnejšega domačega ligaškega plesa.

Foto: Oliver Hardt/Bundesliga/Bundesliga Collection via Getty Images

Zadnje video vsebine

1

Benjamin Markuš: En trenutek lahko prevesi tehtnico (VIDEO)...Več

2

VIDEO: Prepelič in Tobey Ukrajincem pokazala, kako se izvaja alley oop...Več

3

Sekulić: Fantom sem rekel, da morajo verjeti (VIDEO)...Več

Najbolj brano ta mesec

1

Bundesliga: Borussia še naprej le točko pred Leipzigom, Šeško ob porazu bikov do novega zadetka...Več

2

Je sezona Bayerna zares tako slaba?...Več

3

Sanjski večer Klemna Prepeliča: “Nisem pomemben, ponosen sem na vse fante!” (VIDEO)...Več