pismo ikona
šport TV 1 logo
06:45
Inter - Fiorentina Serie A
šport TV 2 logo
06:45
Osijek - Gorica Hrvaška liga
šport TV 3 logo
06:45
7. oddaja Ultra-Trail World Tour

Japonska ministrica: Igre v Tokiu prihodnje leto za vsako ceno

Avtor: Blaž Magdič
8. 9. 2020, 20.03

Poletne olimpijske igre Tokio 2020 bi morale biti prihodnje leto "za vsako ceno", upoštevajoč prizadevanja športnikov, ki garajo, da bi bili pripravljeni na olimpijske igre, je danes dejala Seiko Hashimoto, japonska ministrica, zadolžena za izvedbo olimpijskih in paralimpijskih iger v deželi vzhajajočega sonca.

Japonska se je znašla sredi politične krize, potem ko je zaradi zdravstvenih težav odstopil predsednik vlade Shinzo Abe, ki je velik zagovornik olimpijskih iger v Tokiu.

Japonska vladajoča stranka bo o nasledniku premierja Abeja odločala 14. septembra.

John Coates, podpredsednik krovne olimpijske organizacije (Mok), je v ponedeljek poslal jasno sporočilo, da bodo leta 2021 izvedli olimpijske igre v Tokiu, ne glede na zdravstvene razmere po svetu. Ne glede na to, ali bo takrat koronske krize že konec. Olimpijske igre v Tokiu so morali letos preložiti zaradi pandemije novega koronavirusa.

“Za nastop na olimpijskih igrah športniki trdo delajo, ne glede na to, kje so trenutno. Zato menim, da moramo olimpijske igre obdržati za vsako ceno,” je Hashimotova odgovorila na vprašanje o izjavah podpredsednika Moka.

“Mislim, da je bil gospod Coates pomirjen, ko je slišal, da lahko izpeljemo igre v Tokiu z nadaljnjim tesnim usklajevanjem prizadevanj,” je dodala ministrica.

Coates je v ponedeljek za francosko agencijo AFP dejal, da je prepričan, da bodo prestavljene igre izpeljali v terminu, kot je bil načrtovan za prihodnje leto, in obljubil, da bodo to “igre, ki so premagale covid-19”.

Japonska je trenutno povsem nedostopna za obiskovalce z drugih celin oziroma tujine. Japonske oblasti namreč zaradi ukrepov, ki so jih sprejeli za zajezitev širjenja okužbe z virusom sars-cov-2, tujim obiskovalcem ne dovolijo vstopa v državo. V tem trenutku prav tako še ni mogoče napovedati, kdaj bo na voljo zanesljivo cepivo, kar predstavlja plodna tla za razmah špekulacij o tem, ali so igre sploh izvedljive.

Vodilni predstavniki japonskih oblasti in Moka so jasno zatrdili, da vnovična preložitev iger ne pride v poštev.

Vse bolj se namreč kaže, da med Japonci plahni olimpijsko navdušenje, kar kažejo tudi trendi upada javnomnenjske podpore olimpijskemu projektu na Japonskem. Med Japonci se tako krepi skepsa in ni malo tistih, ki so prepričani, da bi kazalo igre odpovedati.

Organizatorji bodo še naprej “skrbno spremljali” razvoj pandemije in “si po najboljših močeh prizadevali za zagotovitev varnih iger”, pa olimpijsko in mednarodno športno javnost mirijo predstavniki gostiteljice OI.

 

Foto: Guliver/Getty Images
Vir: STA

Zadnje video vsebine

1

VIDEO: Kaja Eržen: V Rimu uživa, z Džekom kar “po naše”...Več

2

Pancar: Pokazal sem, da sem konkurenčen za TOP 10...Več

3

VIDEO: Ko ne veš, kaj bi … lobaš...Več

Najbolj brano ta mesec

1

Herlings šokiral: Ničesar nisem čutil od pasu navzdol...Več

2

BLOG: Eksperiment? Da, a z enormnimi možnostmi za uspeh!...Več

3

Nove smernice za 11-metrovke: Igralci niso pingvini!...Več