šport TV 1 logo
15:00 V ŽIVO
Studio 3,4, Šport
šport TV 2 logo
14:55 V ŽIVO
St. Etienne - Brest Ligue 1
šport TV 3 logo
14:15
Singapur, tretji dan Svetovni pokal

Janja Granbret in Jernej Kruder vas vabita na Triglav The Rock (VIDEO)

Avtor: Gregor Kovačič
19. 4. 2019, 09.48

V središču Ljubljane se na nekdanji dan mladosti znova obeta spektakel športnih plezalcev in športnih plezalk z Janjo Garnbret in Jernejem Kruderjem v glavnih vlogah. Na Kongresnem trgu bodo izpeljali še tretjo izvedbo mednarodnega tekmovanja na balvanih Ljubljana.

Svojo udeležbo na tem tekmovanju, ki je uvrščen na koledar tekmovanj mednarodne federacije za športno plezanje IFSC, sta napovedala najboljša slovenska plezalca na balvanih. To seveda pomeni, da bo tekma dobila najvišjo kakovostno raven, čeprav ne bo štela za tekmovanje svetovnega pokala, in bo imela prav posebno tekmovalno draž, saj bosta na njej nastopila aktualna svetovna prvakinja v balvanskem plezanju, prva športna plezalka sveta Garnbretova, ter branilec skupne zmage svetovnega pokala Kruder.

Oba sta zelo dobro krenila v novo sezono na balvanih, sploh 20-letna Korošica, ki je zmagala tako na uvodni tekmi v Švici kot tudi nato v Moskvi. Kruder pa je po uvodnem manjšem spodrsljaju v Moskvi dokazal, zakaj je lani kot prvi Slovenec osvojil seštevek svetovnega pokala v balvanskem plezanju. Oba sta tudi ambasadorja tekmovanja Triglav The Rock.

“Začelo se je pred tremi leti, ko smo razmišljali o plezalnem spektaklu v središču Ljubljani. Zgradili smo mobilno steno, ki jo uporabljamo še zdaj. In tako se je začelo,” je dejal Simon Rožman, idejni vodja projekta.

VIDEO: Janja Garnbret o Triglav The Rock 2019

Želja je, da bi bila sobota 25. maja v Ljubljani v celoti v znamenju plezanja, kot družinski dan, in da bi se v čim večjem številu atraktivno dogajanje ogledale tudi družine z otroki, mladi in vsi ljubitelji vertikale.

Garnbretovi in Kruderju se bodo pridružili njuni kolegi z mednarodne scene, organizatorji pa upajo, da se bo njunemu vabilu odzvalo čim več plezalcev in plezalk iz prve deseterice, drugače pa je tekmovanje odprto za vse. Preboj na tekmo bo mogoč tudi prek petkovih kvalifikacij, 24. maja, v novem balvanskem centru, ljubljanski Bolder sceni.

Organizatorji in tekmovalci tudi tekmovanje Triglav The Rock vidijo kot odlično ogrevanje za kvalifikacije za olimpijske igre v Tokiu leta 2020, kjer se bodo športni plezalci prvič borili za olimpijske kolajne.

VIDEO: Jernej Kruder o Triglav The Rock 2019

Plezalni spektakel na Kongresnem trgu ne bo namenjen le resnim plezalcem, ampak bo ponudil še kup vsebin za aktivno preživljanje prostega časa družin in mladine. Brezplačno bodo lahko obiskali adrenalinski park, preleteli Kongresni trg na jeklenici (zipline), ob pomoči inštruktorjev in varnostnih vrvi preplezali umetno steno, se s prijatelji pomerili, kdo se bo prej povzpel na steber poguma. Vrhunec pa bo spopad najboljših plezalcev in plezalk pod sojem žarometov in kuliso Ljubljanskega gradu v ozadju.

Na tekmovanje se lahko prijavijo vsi, ki bodo letos dopolnili 15 let. Polfinale je rezervirano za 20 moških in 20 žensk. Vanj se uvrsti 10 plezalk in 10 plezalcev iz kvalifikacij, druga polovica tekmuje s povabilom organizatorja. V finalu bo nastopilo 12 tekmovalcev, šest najboljših plezalk in šest najboljših plezalcev iz polfinala.

Foto: Igor Šukur

Video: ŠPORT TV

Priporočamo še

1

VIDEO: Hrvaški Messi za Rijeko zabil dva evrogola...Več

2

VIDEO: Matevž Irt in njegova Francesca...Več

3

VIDEO: Hokejska akademija je zadetek v polno!...Več

Najbolj brano ta mesec

1

Tim Gajser svoji Špeli naročil: Na Baliju moramo imeti tudi …...Več

2

Prepelič dobil bitko z Realom, s starim prijateljem prihaja v Ljubljano...Več

3

Gajser v ekskluzivnem intervjuju pred navijači: Nimam besed, neverjetni so! (VIDEO)...Več