pismo ikona
šport TV 1 logo
01:00
Sassuolo - Napoli Serie A
šport TV 2 logo
01:15
Marseille - Angers Ligue 1
šport TV 3 logo
01:00
Amiens - Marseille Ligue 1

Janja Garnbret: “Zmaga v Kranju bi mi pomenila veliko”

Avtor: Gregor Kovačič
11. 11. 2017, 07.12

V Kranju se bo dopoldne s kvalifikacijami začelo sklepno dejanje letošnje sezone svetovnega pokala v športnem plezanju. Na steni v dvorani Zlato polje se bodo v težavnosti merili najboljši športni plezalci in najboljše športne plezalke na svetu. Prva slovenska adutinja je 18-letna Janja Garnbret, ki bo lovila svojo prvo kranjsko zmago.

Janja Garnbret

Janja Garnbret

Dvajset Slovencev, osem v moški in dvanajst v ženski konkurenci, bo nastopilo na sklepni tekmi letošnje sezone svetovnega pokala v športnem plezanju v težavnosti.

V moški konkurenci bodo slovenske barve branili Domen Škofic, Martin Bergant, Milan Preskar, Jernej Kruder, Zan Sudar, Anže Peharc, Luka Potočar in Klemen Novak.

V ženski konkurenci so na seznamu Janja Garnbret, Mina Markovič, Tjaša Kalan, Katja Kadič, Vita Lukan, Mia Krampl, Lučka Rakovec, Tjaša Slemenšek, Veronika Meke, Urška Repušič, Kaja Božič in Lana Skušek.

Garnbretova že drugo leto po vrsti na kranjsko tekmo prihaja kot najboljša športna plezalka sezone. Osemnajstletnica iz Šmartnega pri Slovenj Gradcu bo v nedeljo, ne glede na razplet tekme, v dvorani Zlato polje v Kranju prejela dva velika pokala, za skupno zmago v seštevku svetovnega pokala v težavnosti ter za skupno zmago v seštevku kombinacije.

Garnbretova v Kranju še ni zmagala, na prvih dveh tekmah v Kranju, ko je nastopila med članicami, je bila dvakrat tretja. Kot je dejala pred tekmo, upa, da bo v Kranju tokrat prišla višje kot doslej: “Zmaga bi mi pomenilo veliko, ker si želim pred domačim občinstvom pokazati svoje najboljše plezanje in dobro formo. Upam, da mi bo to uspelo.”

Garnbretova je že pred kranjskim finalom sezone poskrbela za nekaj mejnikov. Kombinacijski naslov skupne zmagovalke kot najboljše v težavnosti, balvanih in hitrosti je letos osvojila z največjo razliko v zgodovini tega merjenja. Doslej je zbrala 1035 točk, druga na seznamu britanska specialistka za balvane Shauna Coxsey ima 475 točk manj. Tudi na vrhu kombinacije pri moških ima Tomoa Narasaki 470 točk manj od že drugo leto po vrsti najboljše Slovenke.

Garnbretova je letos mejnike podirala tudi s številom zmag. Čeprav sezone še ni konec, je Korošica že doslej osvojila osem zmag, pet v težavnosti, tri v balvanih, kar je največ doslej v eni sezoni svetovnega pokala v športnem plezanju.

Polfinale, v katerega se uvrsti najboljših 26 med moškimi in ženskami, bo na sporedu drevi ob 20. uri, finale najboljše osmerice v obeh konkurencah pa bo v nedeljo z začetkom ob 17. uri.

Foto: Sportida.com

Vir: STA

Priporočamo še

1

Brat Nejc pridno snemal, Tim pa letel kar 40 metrov (VIDEO)...Več

2

(INTERVJU) Aleš Mertelj: Nobenih težav ne bi imel s povratkom na Češko...Več

3

In vendar se (znova) kotali...Več

Najbolj brano ta mesec

1

Portret legende: Alessandro Del Piero...Več

2

FOTO: Ruska atletska lepotica: Ponudili so mi 200.000 mesečno...Več

3

Iz Beneventa: Slovenci, to je vaš nov Josip Iličić...Več