šport TV 1 logo
20:40 V ŽIVO
Brescia - Cedevita Olimpija Eurocup
šport TV 2 logo
21:45
Vrhunci, Wales WRC
šport TV 3 logo
20:40 V ŽIVO
Nanterre - Unics Kazan Eurocup

Janežič v finalu do petega mesta, Ratejeva za 18 cm ob kolajno

Avtor: Gregor Kovačič
11. 8. 2018, 07.43

Slovenski rekorder Luka Janežič (Kladivar Celje) je na evropskem prvenstvu v atletiki v Berlinu v finalu teka na 400 zasedel peto mesto (45,43) in ponovil dosežek, ki mu je uspel na prejšnjem EP leta 2016 v Amsterdamu. Slovenska atletinja Martina Ratej pa je v metu kopja osvojila četrto mesto, potem ko je kopje najdlje vrgla 61,41 metra.

Ratejeva je najboljši met imela v tretji seriji, ko se je celo prebila na tretje mesto, pozneje pa jo je v četrti seriji premagala litovska tekmica. Slabša meta v zadnjih dveh poskusih, ko je obstala pod 60 metri, pa nato nista bila dovolj za še en preboj na stopničke.

Na 400 m je zmagal Britanec Matthew Hudson Smith (44,78), srebro in bron sta osvojila belgijska dvojčka Kevin Borlee (45,13) in Jonathan Borlee (45,19).

Tekmovanje si je tokrat kot gledalec ogledal najboljši slovenski atlet vseh časov Primož Kozmus, ki je prav na olimpijskem stadionu v nemški prestolnici pred devetimi leti osvojil zlato medaljo v metu kladiva. Tokrat pa tako Janežiču kot tudi Martini Ratej, ki je bila na četrtem mestu v metu kopja 18 cm oddaljena od svojega prvega velikega članskega odličja, ni uspelo.

“Mislim, da sem kljub vsemu zelo pogumno nastopil, prvih 200 m sem tekel zelo lepo, na zadnjem prehodu v ciljno ravnino pa sem zgubil, prehitel me je Borlee in potem te napake nisem mogel več popraviti. Po taki sezoni smo dosegli maksimum, res pa je, da smo želeli medaljo. Je pa bila tokrat veliko boljša konkurenca kot na prejšnjem EP v Amsterdamu, zato je zame tokratni dosežek veliko vrednejši,” je dejal Vodičan.

Janežič je v sredo v tretji polfinalni skupini zasedel drugo mesto in se s 44,93 sekunde, svojim drugim tekom v karieri pod 45 sekundami, po mestih neposredno uvrstil v finale. Skupno je dosegel četrti izid.

“V finalu nihče ni tekel na čas, vsi smo šlo le na uvrstitev. Na koncu me ni pobiralo, mogoče sem celo pridobival, a napako sem naredil v zadnjem zavoju. Po polfinalu sem bil zelo utrujen, ne vem, če sem bil že kdaj tako po eni tekmi. Vendar sem se uspel pripraviti za finale, želel sem si medalje, vedel pa sem, da bo vsaka najmanjša napaka odnesla medaljo. In sem jo naredil, v finalu EP pa zanje ni prostora,” je bil trezen aktualni evropski prvak do 23 let.

Sezono so zaznamovale poškodbe. “Odpovedal sem dve diamantni ligi, veliko mitingov, še pred tremi tedni nisem vedel, ali bom tu sploh nastopil. Mislim, da je to velik dosežek za celotno ekipo. Še enkrat sem dokazal, da sodim med najboljše tekače v Evropi, naslednja priložnost bo EP v dvorani naslednjo zimo,” je napovedal Janežič.

Foto: Sportida.com

Vir: STA

Priporočamo še

1

VIDEO: Kurtić junak SPAL-a, v 92. minuti premagal Lazio...Več

2

Gerčar: Konec, zaključujem kariero!...Več

3

Veliki up evropskega rokometa v nekaj tednih vzljubil življenje v Celju (VIDEO)...Več

Najbolj brano ta mesec

1

Sarma z “doživljenjsko” pogodbo brez povišice...Več

2

Španci poročajo: Slačilnica Barce je tempirana bomba...Več

3

Špela Motaln: Najlepše je videti slovenske navijače, himno… (video)...Več