šport TV 1 logo
18:35
Finale: River Plate - Boca Juniors, druga tekma Južnoameriška liga prvakov
šport TV 2 logo
17:45
Juventus - Inter Serie A
šport TV 3 logo
17:55
Železničar - Vardar SEHA Liga

Janežič v finalu do petega mesta, Ratejeva za 18 cm ob kolajno

Avtor: Gregor Kovačič

Slovenski rekorder Luka Janežič (Kladivar Celje) je na evropskem prvenstvu v atletiki v Berlinu v finalu teka na 400 zasedel peto mesto (45,43) in ponovil dosežek, ki mu je uspel na prejšnjem EP leta 2016 v Amsterdamu. Slovenska atletinja Martina Ratej pa je v metu kopja osvojila četrto mesto, potem ko je kopje najdlje vrgla 61,41 metra.

Ratejeva je najboljši met imela v tretji seriji, ko se je celo prebila na tretje mesto, pozneje pa jo je v četrti seriji premagala litovska tekmica. Slabša meta v zadnjih dveh poskusih, ko je obstala pod 60 metri, pa nato nista bila dovolj za še en preboj na stopničke.

Na 400 m je zmagal Britanec Matthew Hudson Smith (44,78), srebro in bron sta osvojila belgijska dvojčka Kevin Borlee (45,13) in Jonathan Borlee (45,19).

Tekmovanje si je tokrat kot gledalec ogledal najboljši slovenski atlet vseh časov Primož Kozmus, ki je prav na olimpijskem stadionu v nemški prestolnici pred devetimi leti osvojil zlato medaljo v metu kladiva. Tokrat pa tako Janežiču kot tudi Martini Ratej, ki je bila na četrtem mestu v metu kopja 18 cm oddaljena od svojega prvega velikega članskega odličja, ni uspelo.

“Mislim, da sem kljub vsemu zelo pogumno nastopil, prvih 200 m sem tekel zelo lepo, na zadnjem prehodu v ciljno ravnino pa sem zgubil, prehitel me je Borlee in potem te napake nisem mogel več popraviti. Po taki sezoni smo dosegli maksimum, res pa je, da smo želeli medaljo. Je pa bila tokrat veliko boljša konkurenca kot na prejšnjem EP v Amsterdamu, zato je zame tokratni dosežek veliko vrednejši,” je dejal Vodičan.

Janežič je v sredo v tretji polfinalni skupini zasedel drugo mesto in se s 44,93 sekunde, svojim drugim tekom v karieri pod 45 sekundami, po mestih neposredno uvrstil v finale. Skupno je dosegel četrti izid.

“V finalu nihče ni tekel na čas, vsi smo šlo le na uvrstitev. Na koncu me ni pobiralo, mogoče sem celo pridobival, a napako sem naredil v zadnjem zavoju. Po polfinalu sem bil zelo utrujen, ne vem, če sem bil že kdaj tako po eni tekmi. Vendar sem se uspel pripraviti za finale, želel sem si medalje, vedel pa sem, da bo vsaka najmanjša napaka odnesla medaljo. In sem jo naredil, v finalu EP pa zanje ni prostora,” je bil trezen aktualni evropski prvak do 23 let.

Sezono so zaznamovale poškodbe. “Odpovedal sem dve diamantni ligi, veliko mitingov, še pred tremi tedni nisem vedel, ali bom tu sploh nastopil. Mislim, da je to velik dosežek za celotno ekipo. Še enkrat sem dokazal, da sodim med najboljše tekače v Evropi, naslednja priložnost bo EP v dvorani naslednjo zimo,” je napovedal Janežič.

Foto: Sportida.com

Vir: STA

Priporočamo še

1

Gregor Gajšek: Stopicanje na mestu...Več

2

MRAVLJA: River – Boca: finale z zvrhano mero »sramu« in visoke napetosti...Več

3

Luka Modrić: prefinjenost v službi kolektiva...Več

Najbolj brano ta mesec

1

VIDEO: Dončić v slogu Jamesa ali Jordana – sam popeljal svoje do zmage...Več

2

VIDEO: VRTILJAK Dončić, Luka v obup spravljal obrambo Bostona...Več

3

VIDEO: 3 minute poezije, Dončić s 23 točkami razbil Čarovnike...Več