šport TV 1 logo
11:00 V ŽIVO
VN Rige, 1. dirka MX2
šport TV 2 logo
11:25
Zuera, Vrhunci FIA Karting European Championship
šport TV 3 logo
10:15
Dallas - Calgary, prva tekma NHL Playoffs

Janežič si želi čim prej v sezoni doseči normo za OI v Tokio

Avtor: Marko Premrl
2. 4. 2020, 08.16

Najuspešnejši slovenski atlet zadnjega obdobja Luka Janežič ima po prestavitvi olimpijskih iger v Tokiu na prihodnje leto zdaj več časa, da doseže normo za največje športno tekmovanje, a je sam zatrdil da si želi dosežka za pot v japonsko prestolnico čim prej, da se ne bi ponovila lanska zgodba, ko je dobesedno zadnji hip odpotoval na SP.

Zadnji pravi nastop je imel 1. oktobra lani, ko je na 17. svetovnem prvenstvu v Dohi v prvem krogu kvalifikacij na 400 m tekel skupno 33. izid (46,84) med 43 uvrščenimi in ostal daleč od polfinala. V Katar je odpotoval z dopusta v Italiji, ker ni vedel, ali bo sploh dobil povabilo za nastop, saj mu mednarodne norme ni uspelo doseči.

“Želim si, da bi normo dosegel čim prej, bo pa zaradi trenutnih razmer težje, kot bi bilo sicer. Načrtoval sem, da bom prvič letos nastopil 20. aprila, a kot zdaj kaže, še mogoče dva meseca ne bo tekmovanj,” je uvodoma dejal Janežič. Pozimi je nastopil le enkrat, 15. februarja je na balkanskem dvoranskem prvenstvu v Istanbulu tekel v zmagoviti slovenski štafeti 4 x 400 metrov, ki je s časom 3:12,19 postavila nov državni rekord in tudi rekord prvenstev.

Zimsko sezono je tako štiriindvajsetletni slovenski rekorder izpustil, kar sicer zanj ni običajno. “Ni mi žal, da sem izpustil zimsko sezono, četudi se je zdaj zame kar precej podaljšalo obdobje brez tekmovanj. Tako ali tako sem se nameraval po prejšnji poletni sezoni spočiti. Zdaj se moramo prilagajati razmeram. Treniram, kolikor se da doma v naravi v Vodicah. Nekaj stvari je možno početi, večine pa ne. Startov, denimo, ne morem delati, pa intervalnih treningov, tudi fitnes zelo pogrešam. Za trening moči lahko delam le vaje z lastno težo. A v podobnem položaju so povsod po svetu.”

Novi koronavirus je zaustavil življenje in športna tekmovanja. “Mednarodni olimpijki komite je v takih okoliščinah s prestavitvijo OI na 2021 opravil le logično in pametno odločitev, zdravje je na prvem mestu. Sedaj moramo počakati, kaj se bo zgodilo, kdaj se bo pandemija zajezila, ustavila. Šele potem bodo lahko naredili zanesljivejši koledar tekmovanj. Jasno pa je že, kdaj bodo OI in to nam olajša načrt priprav nanje. Glede na okoliščine dobro treniram in upam, da bom lahko to čim prej dokazal na tekmah.”

Janežič je marca lani na evropskem dvoranskem prvenstvu v Glasgowu osvojil četrto mesto in bil kot favorit za odličja zelo razočaran. Letos je prvenstvo stare celine predvideno na prostem, konec avgusta v Parizu.

“Moje mnenje je povsem enako, kot ga ima vodstvo Atletske zveze Slovenije. Upam, da bodo francoski prireditelji vendarle lahko izvedli EP ter da bomo imeli pred tem vsaj mesec dni časa za normalna tekmovanja. Nihče sicer ne ve, kdaj se bo začelo življenje počasi vračati v normalne tirnice. Sam si želim, da bi se čim prej vrnil v službo, na tekme in prave treninge.”

V času, ko še niso veljale stroge omejitve gibanja, je bil sem v hrvaškem Medulinu na pripravah. “Moral sem jih predčasno prekiniti in oditi domov, ko so začeli zapirati meje v Evropi. Veliko se je spremenilo v zelo kratkem času. Razmere, v katerih smo zdaj, so bile še nedavno povsem izven naših misli, česa takega se ni pričakovalo niti sanjah. A se moramo na to privaditi, čeprav vse skupaj zelo vpliva na naše življenje.”

Ostal je tudi brez nogometa, je eden najbolj vidnih in zvestih navijačev Olimpije. “A z igralci in navijači zdaj nisem povezan. Običajno, če mi je program tekem in treningov dopuščal, sem bil vselej na tekmah Olimpije v Stožicah. Zdaj mi čas zapolnjujejo treningi, računalniške igrice, filmi in sprehodi. Trener Rok Predanič pripravi dnevni plan vadbe, ki je seveda zelo prilagojen sedanjim okoliščinam, in ga skušam izpolniti, kolikor je mogoče. Slišimo se po telefonu, tudi z drugimi člani naše skupine. Tako kot pri vseh je tudi pri nas sedaj glavni moto: ostani doma,” je pogovor za STA zaključil Janežič.

 

Foto: Sportida.com
VIR: STA

Zadnje video vsebine

1

VIDEO: Diamanti dvakrat z lobom osmešil nasprotnika...Več

2

MXGP in MX2: Kako se je odvijala sezona in kaj nas čaka (video)...Več

3

Febvre: Želimo samo dirkati, četudi se sezona zavleče do novembra (VIDEO)...Več

Najbolj brano ta mesec

1

Posterji Iličića preplavili Bergamo...Več

2

Bomba iz Anglije: Ronaldo se je dogovoril z Newcastlom!...Več

3

Tri tedne pred nadaljevanjem MXGP sezone Gajser trenira na vso moč (VIDEO)...Več