šport TV 1 logo
23:00 DANES
Kanada - ZDA IIHF SP elitne divizije 2019
šport TV 2 logo
22:45 DANES
Finale: Olimpija - Primorska, druga tekma Liga Nova KBM
šport TV 3 logo
22:45
Finalni turnir Vransko NLB Wheel Liga

Janežič postavil čas kvalifikacij, Horvatova izpadla

Avtor: Gregor Kovačič
2. 3. 2018, 10.34

Luka Janežič (Kladivar Celje) se je na dvoranskem svetovnem prvenstvu v atletiki v Birminghamu uvrstil v večerni polfinale; v kvalifikacijah teka na 400 m je bil v četrti skupini prvi (46,45 sekunde) in se je neposredno po mestih uvrstil v naslednji krog. Na koncu je bil najhitrejši med vsemi tekmovalci v šestih skupinah.

“Kaj naj rečem, lažje kot sem pričakoval, sem prišel v polfinale, sedaj pa gremo v finale,” je napovedal Janežič.

Anita Horvat (Velenje), druga slovenska predstavnica na SP, je v kvalifikacijah na 400 m v četrti skupini zasedla zadnje, peto mesto in je s 53,52 sekunde na skupnem 23. mestu končala nastope na tem prvenstvu.

Danes zvečer bodo pripravili polfinale, ob 22.06 po slovenskem času se bo začelo tekmovanje za moške. Finale bo v soboto ob 22.20 za atlete.

Janežič je v skupini prehitel tudi Javona Francisa, člana srebrnih jamajških štafet predlani na olimpijskih igrah v Riu de Janeiru in leta 2013 na SP v Moskvi. Ta je bil drugi s 46,87 in se je s tem kot zadnji v skupini po mestih neposredno uvrstil v polfinale. Francis je bil tudi edini v skupni, ki ima boljši osebni dosežek (45,97) od državnega rekorda Janežiča (46,02).

“Mogoče sem se celo malo lažje uvrstil v drugi krog, kot sem pričakoval. Dokazal sem, kot že vso sezono, da sodim med najboljše na svetu. To je bil na SP sicer le prvi korak. Načrtoval sem, da se bom uvrstil naprej po mestih, brez tveganja. Želel sem si priboriti prvo pozicijo po prvem krogu, to mi je uspelo in sem nadaljeval v svojem ritmu ter brez težav prišel do zmage. Ko sem bil enkrat na prvem mestu, sem vedel, da ne more nihče več mimo. Malo me je skrbelo prvih 200 m, kot vso sezono. Bil pa sem na šesti progi, ki je višje od drugih, in sem vedel, da bom lažje ‘pikiral’ na prvo mesto, ko so me tekmeci ob koncu prvega kroga lovili. Malo sem se pri tem še zagradil in nato je šlo brez težav do konca. Sedaj se moram le še regenerirati, ker sta dve tekmi v enem dnevu; izkoristiti moram vse pripomočke, ki jih imamo s seboj, ter trenerja Roka Predaniča in fizioterapevta Khalida Nasifa,” je bil z nastopom zadovoljen Janežič.

Skupno šesti čas je z drugim mestom v zadnji, šesti skupini, dosegel branilec naslova Čeh Pavel Maslak (46,80), ki je dejal, da se je v polfinale uvrstil z veliko sreče. “Za mano je slab nastop, bil sem celo na četrtem mestu, pa na koncu vendarle pričel na želeno drugo. Veliko sreče sem imel.” Veliko smole pa so imeli tekmovalci v tretji skupini. Prvič v atletski zgodovini se je zgodilo, da so bili v enem teku diskvalificirani vsi sodelujoči. Vsa peterica iz tretje skupine je namreč prestopila v sosednjo progo, tudi Bralon Taplin iz Grenade, lastnik najboljšega izida sezone in eden izmed največjih favoritov za zlato je tako izpadel.

“Kaj naj rečem, za mano je dobra sezona, očitno je prehlad pred prvenstvom pustil prevelike posledice, na koncu me je povsem pobralo in sem zelo razočarana,” je povedla Horvatova. Imela je tako kot Janežič drugi prijavljeni časa v svoji skupini, kar je bilo lepo izhodišče, saj sta ti mesti neposredno vodili v polfinale. Hitrejši čas kariere (51,07 sekunde) in sezone je imela le Shakima Wimbley, zlata v ameriški štafeti 4 x 400 m lani na SP na prostem v Londonu. Tretja po času in precej za letošnjim slovenskim rekordom Horvatove (52,22) je Patrycja Wyciszkiewicz, ki je bila lani članica zlate poljske štafete na dvoranskem EP v Beogradu.

Horvatova je zelo hitro začela, čeprav jo je Wimbleyjeva hitro ujela in prehitela, pa ji ostale v prvem delu uvodnega kroga niso prehitele. Pred zadnjim krogom pa je bila Hrovatova tretja, nato pa je v zaključku povsem popustila in končala na zadnjem, petem mestu. Wimbleyjeva je zmagala z 52,43, kar je bil skupno peti čas, za polfinale po času pa je bilo treba teči 53,05 sekunde.

“Pred tekmo sem se dobro počutila in sem pričakovala boljši izid. Toda zadnjih 100 m me je začelo pobirati, tekmovalke so me prehitevale in nisem mogla reagirati. Prvi krog sem hitro začela, bila sem na zelo dobri šesti progi, na kateri sem vedno dobro tekla. Tokrat sem le začela dobro, prehlad pa mi je pobral preveč moči in je izpadlo veliko slabše, kot sem se nadejala. Za mano je sicer zelo dobra sezona, vendar mi na veliki tekmi ni uspelo vsega nadgraditi. Postavila sem dva državna rekorda in bila skupno tretja v seštevku svetovne serije Iaaf, toda na veliki tekmi bi morala doseči več, ne glede na zdravstvene težave,” je bila razočarana Horvatova.

Foto: Sportida.com

Vir: STA

Priporočamo še

1

Manchester City: kralj Anglije, a brez evropske krone...Več

2

Nejc Mravlja: “Zavesa, dol!” (blog)...Več

3

PAOK: »Zbogom, Atene!«...Več

Najbolj brano ta mesec

1

VIDEO: Družinska naveza Gajser, Nejcu zdaj zaupajo tudi Japonci...Več

2

Ronaldo kapetanu Rome: Premajhen si, da bi lahko govoril (VIDEO)...Več

3

Srhljivi prizor Gajserjevega padca, ki bi se lahko končal zelo hudo (VIDEO)...Več