KVALIFIKACIJE EURO 2024
single
[6]
162384

Jan Pokeršnik: “Nova oblika odbojke na mivki je prinesla veliko razburljivosti”

Avtor: Blaž Magdič
22. 6. 2022, 10.56

Od četrtka do nedelje boste lahko na prvi slovenski športni televiziji spremljali prvi King of The Court turnir v sezoni. Gre za posebno obliko odbojke na mivki, kjer je v eni tekmi na delu kar pet ekip, ki se za napredovanje borijo v 15 minutnih intervalih. Na uvodnem turnirju v Hamburgu bo imela Slovenija svojega predstavnika v Nejcu Zemljaku.

Specifična oblika tega atraktivnega športa je v zadnjih letih vse bolj priljubljena tako med igralkami in igralci kot tudi med navijači. Na kratko bi lahko poseben sistem tekmovanja, kjer blestijo tudi najboljši pari odbojke na mivki na svetu, opisali takole:

1. Na igrišču začneta dve ekipi, ostale pa čakajo v vrsti. Igrišče je razdeljeno na stran kralja in stran izzivalca, pri čemer je pomembno, kdo začne na kateri strani. Vsaka igra se začne s servisom izzivalcev, pri čemer je igralca, ki servira, možno izbrati prosto. Če izzivalca zmagata, preideta na kraljevo stran in izpodrineta drugo ekipo, ki je pred tem igrala tam. Če “kralja” zmagata v igri, dobita točko in tam ostaneta. Točko lahko ekipa doseže le na strani kralja. Če izzivalca naredita napako pri začetnem udarcu, morata zapustiti igrišče, nanj pa stopi naslednja ekipa v vrsti. Med dvema igrama je največ osem sekund premora.

2. Tekma je sestavljena iz treh krogov. Vsak od treh krogov je časovno določen in traja 15 minut. Izpade najslabša ekipa v skupini z najmanj točkami. Če je na koncu kroga izenačen rezultat, zmaga ekipa z največ točkami zapored. Če je tudi ta rezultat izenačen, potem napreduje tisti, ki je zaporedne točke dosegel prej. V naslednjem krogu začne najboljša ekipa iz prejšnjega kroga na kraljevi strani, druga najboljša pa na strani izzivalca. Ostale ekipe nastopijo po vrstnem redu predhodnega nastopa. V zadnjem, tretjem krogu, zmaga ekipa, ki je prva dosegla 15 točk ali pa je v prednosti po 15 minutah igre.

Primer lanskih bojev v Hamburgu:

Izkušeni Mariborčan Zemljak bo na nemških tleh igral v paru z domačinom Walkenhorstom, sicer pa se na mednarodnih turnirjih za točke bori predvsem z rojakom Janom Pokeršnikom. Nekdanji reprezentant v dvoranski odbojki bo v Hamburgu odsoten, a bo primarnega soigralca vseeno spremljal na delu.

“O konceptu tekmovanja King of The Court lahko zaenkrat podam le pozitivna mnenja od tako rekoč vseh igralcev s katerimi sem se pogovarjal. Tekmovanje prinaša novo dozo razburljivosti in napetosti za vse akterje in tudi za gledalce. Svojo dimenzijo pa doda tudi sistem odštevanja časa,” nam je uvodoma dejal koroški odbojkar na mivki, ki skupaj z Zemljakom tvori najuspešnejši slovenski par zadnjih let.

Inovacija je luč sveta ugledala leta 2018, leto kasneje pa se je tekmovanje razširilo tudi na mednarodni nivo. Specifična oblika zahteva tudi nekatere prilagoditve pri pripravi: “Dejansko je pripravljanje na enega nasprotnika lažje in predvsem hitrejše. V tem sistemu si istočasno v boju s štirimi nasprotniki, kar je psihično in fizično velik zalogaj.”

Mlajši izmed bratov Pokeršnik poudarja, da spremenjena oblika tradicionalne odbojke na mivki sicer prinaša dodatno dozo presenečenj, a da tudi pri King of The Court na koncu vselej odločata kakovost in uigranost: “Lahko prihaja do presenečenj, ker ekipe običajno več tvegajo na začetnih udarcih, sploh, če so v lovu za točkami v zadnjih minutah. Generalno pa bi rekel, da se na koncu vseeno pokaže kakovost posamezne ekipe na enak način kot v običajni tekmi odbojke na mivki.”

Kam pa lahko poseže njegov soigralec in dober prijatelj, ki bo tokrat mivko delil s prekaljenim domačinom Alexandrom Walkenhorstom? “Vem, da sta opravila kar nekaj skupnih treningov, odigrala sta tudi že nekaj turnirjev. Izkušenj jima ne manjka, po tihem upam, da bi se z uvrščanjem med najboljše tri v skupini uspela prebiti vsaj do polfinala.”

King of The Court – Hamburg, od četrtka do nedelje na Šport TV!

 

Foto: Sportida.com

Zadnje video vsebine

1

VIDEO: Urugvaj izkoristil uvodno zaspanost Slovencev, ki so na koncu izvlekli remi...Več

2

VIDEO: Mačkovšek s torpedi potopil ladjo Veszprema...Več

3

VIDEO: Grški vratar z zadetkom končal upe Italije...Več

Najbolj brano ta mesec

1

Težave za Slovenijo: Oblak izpušča srečanji proti Finski in Danski...Več

2

Sobotno popoldne za večnost...Več

3

Tekme Raket na ŠPORT TV...Več