single
[2]
225887

Izumitelj pršila po več kot dveh desetletjih dobil pravno bitko s Fifo

Avtor: Lamin Diallo
15. 5. 2024, 16.39

Mednarodna nogometna zveza Fifa bo morala Brazilcu Heineju Allemagnu odšteti denarno kompenzacijo v za zdaj še neznani višini. Allemagne je namreč izumil pršilo, ki ga uporabljajo po svetu ob izvajanju prostih strelov, po letih pravnih bitk, s katerimi je zahteval Fifino nadomestilo, pa je dosegel svoje, je poročala nemška tiskovna agencija dpa.

V torek je vrhovno sodišče v Braziliji zavrnilo pritožbo Fife in naložilo zvezi plačilo kompenzacije za Allemagna in njegovo podjetje Spuni Comercio de Produtos Esportivos zaradi nepravilne uporabe njegovega izuma.

Allemagne je pršilo izumil leta 2000, z njim sodniki označijo položaj prostega strela in živega zidu. Pršilo je Južnoameriška nogometna zveza CONMEBOL uporabljala od leta 2009, Fifa pa ga je prvič uporabila na svetovnem prvenstvu v Braziliji leta 2014.

Allemagne je obtožil zvezo, da zlorablja patentiran produkt in od nje zahteval 37 milijonov evrov. Kakšno kompenzacijo bo Fifa plačala, še ni znano, odvetniki podjetja bodo zahteve poslali po tej odločitvi sodišča.

“Fifo sem premagal v vseh pogledih. To je zgodba Davida in Goljata. Fifa je velikan, to je bila 23-letna bitka. Sem zelo ponosen. Spisali smo zgodovino svetovnega nogometa,” je za Globo dejal Allemagne.

Fifa se še ni odzvala na odločitev sodišča.

Vir: STA
Foto: Guliver Image

Zadnje video vsebine

1

Herlings kritičen do komisarjev: V takšnih razmerah je rumeno zastavico skoraj nemogoče videti (VIDEO)...Več

2

Matej R. Mavrič: “V Sloveniji imamo talentirane igralce in trenerje, dajmo jim priložnost” (VIDEO)...Več

3

Studio ŠTV: Leverkusen je najlepša nogometna zgodba letošnje sezone (VIDEO)...Več

Najbolj brano ta mesec

1

Na Lookmana bomo poslej gledali drugače...Več

2

“Včasih je težko ves čas oživljati ogenj” (VIDEO)...Več

3

Kultni klub se vrača med elito: Tja ga je popeljal “ameriški Julian Nagelsmann” (VIDEO)...Več