šport TV 1 logo
15:00
VN Lommla, 1. dirka MX2
šport TV 2 logo
15:00
Milan - Roma Serie A
šport TV 3 logo
14:30
Joventut - Baskonia Španska liga

Italijanska maškarada

Avtor: Nejc Mravlja
5. 10. 2020, 10.07

Milijoni privrženk in častilcev njenega veličanstva – nogometne žoge – so željno pričakovali sinočnji vrhunec razširjenega uvoda v novo italijansko prvoligaško sezono, a se težko pričakovan spopad Juventusa in Napolija naposled sploh ni zgodil.

Modri se po dveh pozitivnih testih na novi koronavirus in priporočilih lokalne zdravstvene oblasti (ASL) niti niso vkrcali na letalo za Torino. Odločitev je osupnila vodstvo tekmovanja, ki na postopanje gostov iz Kampanije ni bilo pripravljeno, kar potrjuje formalna neodzivnost: Liga namreč do danes zjutraj še ni registrirala tekme z zmago Juventusa za zeleno mizo s 3-0, kar veleva tekmovalni pravilnik. Pričakovan sklep lahko ovrže in na novo ovrednoti športno razsodišče.

Predsednik belo-črnih Andrea Agnelli je po neodigrani tekmi v izjavi za italijanski Sky suvereno poudaril upoštevanje določil pravilnika. »Juventusova zmaga brez boja je bela kot sneg in čista kot solza.« Varovanci Andree Pirla so navzlic dejstvu, da Napolijeva odprava sploh ni krenila na pot, prispeli na stadion Allianz in bi lahko vztrajali pri neigranju tekme. Gostje so predčasno objavili, da se bodo držali prepovedi kampanijske zdravstvene stroke in da na dvoboj posledično ne bodo prispeli. Razen za Piemont značilne jesenske megle se tako na dobro osvetljenemu prizorišču nedeljskega vrhunca ni zgodilo nič. Po Agnellijevih besedah Juventus ni storil nič drugega, kot do potankosti upošteval pravilnik.

Duh zakona

»Obstaja protokol, ki zelo jasno in natančno opredeljuje položaje in situacije, v kateri smo se nocoj znašli. V našem klubu smo včeraj odkrili dva na novo okužena člana spremljevalnega osebja in v luči nemotene priprave na tekmo takoj sledili začrtanim smernicam.« Agnellijevim besedam se je pridružil vodja klubskega medicinskega oddelka Luca Stefanini: »Včerajšnji dan smo zaključili z dvema pozitivnima testoma na covid-19, zato smo udeležence tekme poslali v samoizolacijo, da bi v kar najboljših pogojih dočakali tekmo. Nimam podatka, če so kaj podobnega storili pri Napoliju. Vem samo, da smo se v celoti držali zdravstvenih priporočil.«

Iz podtona Stefaninijeve izjave se da razbrati, da pri gostih, ki so v soboto prav tako zabeležili dve okužbi (nogometaša Piotr Zieliński in Eljif Elmas), morda le niso postopali v skladu s črko zakona. Zagotovo drži, da se Modri pred načrtovano potjo v Torino niso mogli pohvaliti s praznim zdravstvenim kartonom, kar je v uradni objavi potrdil njihov predsednik Aurelio De Laurentiis: »Preprosto nismo izpolnjevali pogojev za pot. Na ASL so pretehtali vse možnosti za obhod veljavnega protokola, a nam potovanja niso dovolili, zato je edina realna možnost preložitev tekme.« Na tem mestu nastopi težava: pravilnik Lige določa, da bi Napoli tekmo moral odigrati, ker v teoriji ni razloga za odpoved tekme, »… če ima ekipa na voljo vsaj 13 zdravih nogometašev (12 igralcev v polju in vratar) …«.

Leges Ligae

Po seznanitvi z Napolijevim stališčem se je Agnelli še tesneje oklenil pravilnika. »De Laurentiis je hotel preložiti tekmo, kar se v osnovi zdi legitimna zahteva. Pa vendar: pravila so jasna in veljajo za vse. Na meni ni, da jih spodbijam ali ne. Vse, kar lahko storimo, je, da se jih držimo.« Prepričljiv nastop in galantna drža Juventusovega predsednika sta sprožila precej različne odzive v domači strokovni javnosti. Ta bo predvidoma jutri (v torek) dočakala sklep športnega razsodišča, ki bo postavilo piko na i včerajšnjemu kaosu. Vsesplošna zmeda bo še dodatno očrnila že tako ali tako kontroverzno sliko klubskega žogobrca na Apeninskem polotoku, kjer institucije in njihova vodstva trpijo za kroničnim pomanjkanjem strateške vizije in političnega poguma. V zaključku pravkar sklenjenega tedna Liga ni bila sposobna uporabiti trohice zdrave pameti in sprejeti edinega razumnega sklepa za takojšnjo, učinkovito in enostavno rešitev nastale težavice. Celo več. Dopustila je, da je težavica postala problem, vodstvo tekmovanja pa se je na meji absurda zavilo v svoj kokon. Groteskna maškarada je le dokaz več, da Serie A, ki bi se morala na vse kriplje prizadevati za ohranitev stika z evropskim vrhom in vse moči usmeriti v boljšo prihodnost, iz leta v leto organizacijsko in po zunanji podobi vidno peša, od nosilcev razvoja najpopularnejše športne panoge pa se celo samovoljno oddaljuje.

Foto: Guliver/Getty Images

Zadnje video vsebine

1

VIDEO: Dron posnel spektakel v Splitu, koreografija, kot je še niste videli...Več

2

Timovo prehitevanje na “raketni pogon” (VIDEO)...Več

3

Je to padec, ki je Cairoliju odnesel sanje o naslovu? (VIDEO)...Več

Najbolj brano ta mesec

1

BLOG: Prestal je test, Firence imajo novega vodjo!...Več

2

Balotelli razburil Italijane z novo neprimerno izjavo (video)...Več

3

Nogometaš Hoffenheima zahteval menjavo in odhitel na rojstvo sina...Več