pismo ikona
šport TV 1 logo
03:00
Reims - PSG Ligue 1
šport TV 2 logo
03:00
Hajduk - Varaždin Hrvaška liga
šport TV 3 logo
03:00
Osijek - Gorica Hrvaška liga

(INTERVJU) Aleš Mertelj: Nobenih težav ne bi imel s povratkom na Češko

Avtor: Šport TV
22. 5. 2020, 12.32

Nekdanji slovenski reprezentant Aleš Mertelj je dolga leta navduševal v dresu Maribora, sledil je odhod na Češko, februarja lani pa se je vrnil v vrste kranjskega Triglava. V gorenjski prestolnici 33-letnik motor moštva, ki lahko veliko doda tudi razvoju mlajših soigralcev. V intervjuju je spregovoril o stanju slovenske prve lige in kranjskega kluba, veliko pa je povedal tudi o češkem prvenstvu, ki se kmalu ponovno začenja na programih Šport TV-ja.

Odkar ste nazadnje stopili na katero izmed nogometnih zelenic je minilo že skoraj tri mesece, pred kratkim pa smo bili vsi ljubitelji nogometa seznanjeni, da se bodo tekme prve lige nadaljevale 5. junija. Že pošteno pogrešate nogomet in stežka pričakujete vrnitev?

Seveda, nogomet pogrešam že maksimalno. Zame je to način življenja in ko si enkrat toliko v njem, ga hitro začneš pogrešati, ko ni tekem.

Prvo tekmo po povratku boste s Triglavom, ki je trenutno eno točko nad cono izpada, odigrali proti Bravu, ki prav tako še zdaleč ni varen. Kako pomembna bo ta tekma?

Po dolgem premoru je tako, kot da bi začeli z novo sezono. Ne moreš natančno vedeti, kje točno si s formo, kako boš začel, zato je že prva tekma zelo pomembna, da ujameš ritem. Seveda si željan zmage, še posebej proti direktnemu konkurentu v boju za obstanek, saj v tem primeru točke štejejo še več. Bistvo je zmagovati, nabirati točke in si čimprej zagotoviti varnost. Šlo bo torej za izjemno pomembno tekmo, lahko bi rekli nekakšne vrste kvalifikacijsko tekmo za nas, kajti moštvi sta točkovno zelo blizu.

Če se vrnemo malce nazaj, k svojemu “rodnemu” Triglavu ste se vrnili oziroma prestopili lani pred spomladanskim delom sezone. Ste se počutili, kot da ste se po vseh teh letih končno vrnili domov?

Da, vse mi je bilo poznano, nič neznanega, kajti ljudi v klubu poznam že dolgo. Ekipa je seveda spremenjena odkar sem nazadnje igral v Kranju, toda sem že pred prihodom iz dneva v dan spremljal, kaj se v klubu dogaja. Tako da sem se počutil enkratno, kot da sem prišel nazaj v svoj domači klub. Sedaj pa bo potrebno iz sezone v sezono, iz dneva v dan, nadgrajevati pristop in kakovost na igrišču, če želimo pokazati ljudem, da se igra dober nogomet v Kranju in jih pritegniti na tribune.

Pred tem ste igrali v dresu češke MFK Karvine, v katero ste prestopili iz NK Maribor. Kakšni so bili občutki, ko ste se prvič v svoji bogati karieri odpravili v tujino?

Moram reči, da ni bilo nekaj tako zelo posebnega. Edino posebna stvar je bilo prilagajanje na nov jezik, novo ligo in zahteve igranja v češkem prvenstvu, kjer se je potrebno privaditi na drugačne igralne sisteme in taktike. Toda v klubu je zaradi menjav trenerjev in mnogih drugih sprememb manjkala nekakšna konstantnost, zato je bilo zelo težko kot ekipa vzdrževati kontinuiteto, ki je potrebna za uspešno, pozitivno sezono. Vendar poleg tega imam same dobre izkušnje, izjemno obdobje sem preživel na Češkem. Ampak na koncu se je klub odločil, kot se je, in smo šli vsak po svoji poti naprej.

Kako so vas v klubu sprejeli soigralci in navijači?

Čehi so zelo dobri in dobrosrčni ljudje, radi pomagajo na vsakem koraku, tako da nisem imel problemov s prilagoditvijo. Še sedaj sem v stiku z ljudmi iz kluba, pri katerih sem bival. Tudi hrana je bila zelo podobna naši in tudi to je prispevalo k temu, da sem se počutil domače. Kar se tiče tega je bilo vse v najlepšem redu.

V češkem prvenstvu ste dočakali ognjeni krst, saj vas je že na prvi tekmi tam pričakala vodilna Slavia. Kako se spominjate svojega debija?

V klub sem prišel dokaj pozno med pripravami, tako da sem imel prav za prav samo en teden časa za pripravo na prvo tekmo. Ta je bila proti Slaviji, toda v klub so me pripeljali z razlogom, da bi igral na takšnih težkih tekmah. Z ekipo smo se še malo lovili, med prestopnim rokom je prišlo do menjave trenerja in veliko novih igralcev je prihajalo v klub. Igrati pa smo morali proti enemu najtežjih nasprotnikov, kajti Slavia s svojimi finančnimi vložki in dobički iz Lige prvakov premore izjemno kakovost, kar se kaže tudi na igrišču in na koncu so bili od nas boljši.

Pa najlepši spomin v dresu Karvine?

Najlepši spomini so mi tisti na celotno obdobje, na življenje v mestu. S klubom nikoli nisem imel nikakršnih sporov in za igralce je bilo poskrbljeno tako kot se spodobi. Predvsem rezultatski vidik je tisti, ki je najbolj trpel, saj smo imeli mnoge vzpone in padce. Gre seveda za enega manjših klubov na Češkem, ki pa ima izjemno lep stadion in maloštevilčne, toda srčne navijače. Od tekem pa se mi je v spomin najbolj vtisnila pokalna tekma proti FK Jablonec, ki je takrat igral tudi v Ligi Evropa, ko smo zmagali in se uvrstili v naslednji krog pokala.

Ali ste imeli v času, ki ste ga preživeli na Češkem, priložnost srečati katerega od znamenitih oziroma slavnih čeških nogometašev (npr. Nedved, Baros, Koller, Berger,…)?

Z Barosom smo se sicer enkrat srečali, ko je igral v Ostravi in smo si v živo ogledali eno izmed njihovih tekem. Predvsem pri sodnikih se je močno opazilo, kako drugače so obravnavali zvezdnika kot je Baros. Praktično vsak dotik so dosodili kot prekršek. Ostalih iz starejše generacije pa žal nisem imel priložnosti spoznati, saj niso bili tako vpeti v češki klubski nogomet, da bi bili pogosteje videni, bolj opazni.

Katere so po vašem mnenju razlike oziroma podobnosti med nogometom na Češkem in pri nas?

Predvsem tujci, ki igrajo v najmočnejših treh ali štirih klubih, naredijo ogromno razlike. Igrajo na drugačen način, več je igre po tleh in imajo več kontakta z žogo. Dueli in fizična moč nimata takšnega pomena kot pri ostalih klubih, kjer igra bolj temelji na borbi in direktni igri na visokega centralnega napadalca, ki poskuša zadržati žogo in nato v igro vključiti krilne napadalce. Največja razlike med češko in slovensko ligo je v finančnih vložkih, prav tako organizacije lige je nekoliko na višjem nivoju. Toda ne zaostajamo prav veliko, saj smo se že v preteklost večkrat pomerili s češkimi klubi in bili boljši. Seveda v vsaki državi se igra svojevrsten stil nogometa, bi pa rekel da je pri njih ta nekoliko bolj fizičen.

Ali še kaj spremljate češki nogomet?

Seveda, rad spremljam svoj bivši klub in bivše soigralce, ki so malo porazgubljeni po češkem prvenstvu, saj tako kot jaz niso ostali v Karvini.

Kdo bo po vašem mnenju letos na Češkem prvak?

Mislim, da težko kdo drug kot Slavia, saj ima res neverjetno kvaliteto. Lahko si privoščijo igralce iz drugih lig, znani pa so predvsem po tem, da kupujejo najboljše, kar premore češka liga. V glavnem kupujejo domače igralce, in ne toliko tujih, ki jih nato trenirajo in njihovo igro izpilijo do potankosti. Težko se je kosati z njimi, saj prejemajo veliko finančno pomoč s strani vlagateljev. Prav tako podpora navijačev je bistveno večja v primerjavi z ostalimi, tako da menim, da bo skoraj zagotovo letos prvak Slavia. Največje razočaranje letos pa je v mojih očeh Sparta Praga, ki je trenutno nekje na sredini lestvice in ne kaže tiste kvalitete, ki jo je sposobna.

Če bi se vam ponovno ponudila priložnost, ali bi se bili pripravljeni vrniti v češki nogomet?

Da, nobene težave ne bi imel s tem. Kakor rečeno sem tam preživel čudovito obdobje, prekrasno sem se počutil, tako, da ne bi okleval.

Kaj pa so vaši trenutni cilji oziroma na kaj ste trenutno najbolj osredotočeni?

Moja največja osredotočenost je enaka kot osredotočenost kluba, da napreduje iz leta v leto, da pomaga mladim igralcem, da naredijo korak naprej in posvojijo profesionalni odnos ter da se kakšnega izmed mladih igralcev izpostavi in pošlje v drugo ligo ali močnejši klub. Najbolj pomembni pa so seveda rezultati kluba in obstanek v ligi ter napredek.

Kaj je vaše splošno mnenje o trenutnem projektu Triglava?

Kakor jih je bilo že v preteklosti, je tudi sedaj v klubu veliko mladih, toda ker klub na organizacijskem nivoju zadeve očitno speljuje bolje kot včasih, gredo stvari vedno na bolje. Z delom na igrišču želimo dokazati, da je klub lahko konkurenčen v ligi, da lahko neprestano napreduje. Seveda kakovost in organizacija na igrišču morata biti vselej prisotni tudi na treningih, prav tako zmagovalna mentaliteta, da igralcu ni vseeno, kaj bo naredil na igrišču, in da točno ve, katere naloge mora opravljati. Potreben je profesionalizem, ki ga zahteva tako visok nivo igre, šele nato pa je možno napredovati.

Ali ste po zaključku kariere razmišljali, da bi se podali tudi v trenerske vode?

V nogometu je možnosti ogromno, ampak nisem še tako daleč, da bi razmišljal o tem. Trenutno se počutim odlično, želim si igrati še vrsto let. Poskušam dati vse od sebe in biti boljši od vseh, ki igrajo na isti poziciji kot jaz. Bomo pa videli, kaj bo s prihodnjo sezono, ne vemo še niti, kaj bo z novimi pogodbami, tako da je težko napovedati kje in kaj se bo dogajalo.

Nadaljevanje češkega prvenstva bomo dočakali v torek, ob 19.55 si boste lahko na Š1 ogledali tekmo Mlada Boleslav – Slavia Praga. Dan kasneje v enakem terminu še derbi Sparta Praga – Viktoria Plzen. Vabljeni v našo družbo!

 

Foto: Sportida.com

Zadnje video vsebine

1

VIDEO: Kaja Eržen: V Rimu uživa, z Džekom kar “po naše”...Več

2

Pancar: Pokazal sem, da sem konkurenčen za TOP 10...Več

3

VIDEO: Ko ne veš, kaj bi … lobaš...Več

Najbolj brano ta mesec

1

Herlings šokiral: Ničesar nisem čutil od pasu navzdol...Več

2

BLOG: Eksperiment? Da, a z enormnimi možnostmi za uspeh!...Več

3

Nove smernice za 11-metrovke: Igralci niso pingvini!...Več