single
[158,2]
102272

In vendar se (znova) kotali

Avtor: Gregor Gajšek
21. 5. 2020, 09.59

Naslov je parafrazirana trditev (Eppur si muove) italijanskega astronoma Gallilea Gallileia, ki je pred približno 400 leti kljub silnim pritiskom inkvizicije ostal neomajen v svojih prepričanjih, da se Zemlja vrti okrog sonca.

Po nedeljskem protestu italijanskih prvoligaških klubov, ki so zavrnili trenažni zdravstveni protokol, je vladni znanstveni komite v torek zvečer sprejel popravke tega protokola in včeraj so tako moštva v Serie A znova lahko “normalno” trenirala ter začela priprave na morebitno nadaljevanje prvenstva. Odslej je v veljavi pravilo, da en morebiten novi s korono okuženi član moštva ostane sam v izolaciji, vsi drugi pa ostanejo dva tedna v karanteni v svojem športnem centru, se redno in pogosto na klubske stroške testirajo, a normalno trenirajo naprej.

Ta protokol seveda po mnenju klubov ni primeren za čas trajanja zadnje tretjine kampionata, zato želijo od vlade, da sprejme podoben protokol, kot je v veljavi v bundesligi, kjer nova okužba enega od članov moštva avtomatično pomeni le izolacijo te dotične osebe, vsi drugi pa trenirajo in igrajo naprej brez obvezne karantene. Na ta način je mogoče z veliko verjetnostjo zagotoviti, da se bo tekmovanje ne le nadaljevalo ampak odigralo do predvidenega konca.

Ali bo italijanska vlada sprejela ta nemški model ali morda kakšnega, ki bo njegov približek, bo jasno čez natanko teden dni (28. 5.), že danes pa je jasno, da bo ta ista vlada morala nekoliko povoziti svoj dekret, če bo želela ugoditi želji nogometne zveze, da se Serie A nadaljuje 13. junija. Trenutno so namreč vsa športna tekmovanja v Italiji prepovedana do 14. junija. Če bo ostalo pri tej odločitvi, je naslednji zelo verjeten datum za vnovičen zagon Serie A nedelja 20. 6.

Medtem je italijanska nogometna zveza sporočila, da se mora, če bo vlada prižgala zeleno luč za nadaljevanje prvenstva, to tekmovanje zaključiti najkasneje do 20. avgusta, do 31. avgusta pa se mora skleniti tudi sezona v pokalu Italije. Nova sezona 20/21 naj bi se uradno začela 1. septembra, čeprav tekem prvega kola ne gre pričakovati pred drugo polovico septembra.

Hkrati je v pripravi tudi tako imenovani plan B, ki bi ga sprožili v primeru, da bi morali tekmovanje iz takšnih ali drugačnih razlogov znova prekiniti in bi zmanjkalo časa za odigranje vseh tekem v zadnjih 12-ih kolih. V tem primeru bi za dokončanje prvenstva in odločanje o vseh najpomembnejših uvrstitvah poskušali uporabiti drugačen tekmovalni sistem, in sicer play-off in play-out.

In ker se bo (če se bo) sezona podaljšala za tri mesece, se vse bolj v ospredje postavlja vprašanje o pogodbah igralcev. Njihov iztek je običajno datiran na 30. junij. Potencialno problematični so torej vsi tisti, ki se jim z zadnjim dnem junija izteče redna ali pa pogodba o posoji. Za zdaj generalnega dogovora o avtomatičnem podaljšanju pogodb za dva meseca še ni, zato pravno-formalno ti igralci lahko po 30. juniju odidejo ali v nov klub, ali v matični klub ali pa preprosto nehajo trenirati in igrati, odidejo na dopust in si poskušajo poiskati novega delodajalca.

Pred morebitnim nadaljevanjem tekmovanja v Serie A bo torej treba razrešiti še kar nekaj težav, časa pa ni ravno na pretek. Vseh se verjetno ne bo dalo rešiti hkrati, treba se jih bo lotiti korak za korakom šlo. Z veliko mero potrpežljivosti in preudarnosti. Saj veste, v začetku maja so se začeli individualni treningi, več kot dva tedna kasneje so sledili prvi skupinski treningi. In to v državi, kjer ljudje praktično dva meseca niso smeli iz hiše.

Foto: Guliver/Getty Images

Zadnje video vsebine

1

Med množico Francozov po derbiju Ligue 1 pretep dveh italijanskih reprezentantov (VIDEO)...Več

2

Po enajstih letih črno-modra navijaška norija na ulicah Milana (VIDEO)...Več

3

Junak Interjevih navijačev pred Meazzo dobil čudovit grafit (VIDEO)...Več

Najbolj brano ta mesec

1

Marotta provocira Juventine: Komaj čakam, da pridem v Torino kot prvak...Več

2

Tim Gajser: Najtežje pričakujem ponovno druženje z navijači...Več

3

Andrea, kaj ti je bilo tega treba?...Več