šport TV 1 logo
18:20 V ŽIVO
Polfinale: Polzela - Helios Pokal Spar
šport TV 2 logo
18:55 V ŽIVO
Polfinale: Barcelona - Tenerife Španski kraljevi pokal
šport TV 3 logo
19:25 V ŽIVO
Nexe - Hannover-Burgdorf EHF pokal

Ilka po smuku na drugem mestu

Avtor: Gregor Kovačič

Ilka Štuhec si je priborila drugo mesto na smuku za alpsko kombinacijo na svetovnem prvenstvu v alpskem smučanju v Areju. Za le eno stotinko sekunde jo je prehitela Avstrijka Ramona Siebenhofer. Druga Slovenka Maruša Ferk je na 30. mestu.

Pred nastopom prve slovenske junakinje zime Ilke Štuhec je vodila Norvežanka Ragnhild Mowinckel. S številko devet se je na progo pogumno in odločno podala Štuhčeva, ki je ob prvem merjenju vmesnega časa še malenkost zaostajala (+0,12), a je nato na sicer precej skrajšanem smuku pridobila dovolj hitrosti, da je lahko izboljšala čas Mowincklove.

Ob drugem merjenju je že vodila s prednostjo 14 stotink sekunde, ob tretjem je pridobila še eno stotinko, v finalnem delu je izgubila le desetinko in ob prihodu v cilj prišla v zelenem s prednostjo pet stotink sekunde pred takrat vodilno.

Na četrto mesto se je zavihtela Švicarka Corinne Suter (+0,34). Tik za njo je na petem mestu branilka naslova izpred dveh let Švicarka Wendy Holdener, ki je za vodilno zaostala 42 stotink sekunde.

Ne tako prepričljiva prednost na sprinterskem smuku majhnih razlik bo težka naloga za smukaško specialistko Štuhčevo, da bo ubranila prednost pred slalomskimi specialistkami. Štuhčeva namreč že dve leti ni tekmovala na pravem slalomu, za sabo tudi nima veliko slalomskega treninga.

Odlično izhodišče si je z osmim časom zagotovila slovaška slalomska specialistka Petra Vlhova, ki se je z zaostankom 72 stotink sekunde izenačila s smukaško legendo Američanko Lindsey Vonn, ki tekmuje na svojem zadnjem svetovnem prvenstvu.

Svoj prvi smuk v elitni konkurenci po daljšem postu je odpeljala Maruša Ferk, ki je z zaostankom 2,42 sekunde vpisala 30. mesto. Ferkova je seveda veliko boljša na slalomskih progah. In številka 30. je pravzaprav odlična, saj bo kot prva na startu kombinacijskega slaloma in bo torej imela najboljše pogoje na progi.

Razmere za smuk niso bile najboljše, snežilo je, vidljivost tudi ni bila najboljša. Zaradi slabega vremena je bil smuk precej krajši in s superveleslalomskega starta, začel pa se je tudi s polurno zamudo.

Na startu je bilo sicer zgolj 35 tekmovalk, od tega jih je 34 končalo preizkušnjo. Kombinacija, v ponedeljek bo na sporedu še moška, je letos zadnjič na sporedu svetovnih prvenstev.

Štuhčeva je bila tudi pred dvema letoma na SP v St. Moritzu po kombinacijskem smuku druga. Nato je na slalomu odstopila. Seveda pa se je veliko bolje odrezala na specialnem smuku, na katerem je osvojila svoj prvi naslov svetovne prvakinje v kraljevski disciplini.

Ferkova je pred dvema letoma z osmim mestom na kombinaciji vpisala svoj najboljši dosežek na svetovnih prvenstvih.

Za Štuhčevo in Ferkovo je glasno z oglašanjem s kravjimi zvonci na tribunah navijala skupina pravih ptujskih kurentov.

“Drugi polčas” alpske kombinacije se bo odvil popoldne pod žarometi, ko bo ob 16.15 začetek kombinacijskega slaloma.

Foto: Sportida.com

Vir: STA

Priporočamo še

1

BLOG: Poker, ki te lahko drago stane...Več

2

BLOG: Evropski pokali kmalu brez pravila zadetka v gosteh?...Več

3

Kako je Vinícius Júnior zavzel svoje mesto na belem dvoru?...Več

Najbolj brano ta mesec

1

Kopitar o Dončiću: Ne obnaša se kot devetnajstletnik...Več

2

POTEZA LETA: Vratarka ubranila, čeprav žoge sploh ni videla (VIDEO)...Več

3

VIDEO: Huda poškodba Birse, ki si je zlomil kar dve kosti...Več