single
[4]
126690

IIHF SP v hokeju: Največja razočaranja in presenečenja prvenstva

Avtor: Rene Vidmar
27. 5. 2021, 13.44

Svetovno hokejsko prvenstvo elitne divizije, ki te dni poteka v latvijski prestolnici Rigi, je že v polnem razmahu. Le malokdo pa je pričakoval takšen pogled na lestvico skupin A in B, kot smo mu priča po končanem šestem dnevu tekmovanja.

Na vrhu skupine A se nahajata Slovaška in Rusija, obe z enakim izkupičkom devetih točk, a ima Slovaška pri tem tekmo manj oziroma jo mora še odigrati. V skupini B je vodilna Nemčija. Vse tri reprezentance so pričakovano v samem vrhu tekmovanja. Še posebej Nemčija je v zadnjih letih ustvarila talentiran hokejski podmladek, ki že blesti. Po štirih odigranih obračunih imajo Nemci med prvo šesterico najbolj učinkovitih igralcev kar tri hokejiste. Izstopa mladi, komaj 19-letni Lukas Reichel, ki je že na prvih dveh tekmah proti Italiji in Norveški dosegel pet točk.

Latvijci prvič premagali Kanadčane

V dozdajšnjem poteku prvenstva sta v skupini B in verjetno kar na celem turnirju najboljših državnih hokejskih selekcij najbolj presenetila Kazahstan in Latvija. Predvsem slednji so na uvodni tekmi pod vodstvom Boba Hartleyja, nekdanjega trenerja Colorado Avalanchev, Atlante Thrashersev in Calgary Flamesov, navdušili svoje privržence, ko so premagali ‘’veliko’’ Kanado z 2:0. To je bila sploh prva zmaga na njihovih medsebojnih obračunih. Do zdaj je omenjena dvojica držav odigrala 13 obračunov. Kanadčani so v rednem delu zmagali na kar enajstih, eden pa se je v prid reprezentatov iz domovine hokeja končal po podaljšku. Z dosežkom so gostitelji prvenstva povzročili pravo evforijo na ulicah latvijskih mest.

 

Kazahstan po branilcih naslova premagal še Nemčijo

Na drugi strani reprezentanca Kazahstana, drugo največje presenečenje turnirja, na svoj račun še naprej vpisuje nove skalpe. Po zmagah nad Latvijo s 3:2 in branilcem naslova Finsko z 2:1, ki sta bili doseženi po izvajanju kazenskih strelov, je po rednem delu padel še en favorit. S triumfom nad Nemčijo se je končal tudi njen niz treh tekem brez poraza. Zmagoviti zadetek za 3:2 je štiri minute pred koncem zadnje tretjine dosegel Pavel Akolzin. Kazahstanci so v dozdajšnjem delu prvenstva prikazali preudaren in zrel hokej, izgubili pa so samo proti ZDA. S sedmimi točkami so tako v dobrem položaju, da se uvrstijo v četrtfinale in s tem izboljšajo svojo do zdaj najboljšo uvrstitev, ki so jo z dvanajstim mestom dosegli leta 2005. Do konca rednega dela pa jih čakajo še obračuni s Kanado, Italijo in Norveško.

Kanadčanom preti najslabša uvrstitev v zgodovini

Največje razočaranje dozdajšnjega dela je nedvomno Kanada. Ta se v skupini B trenutno nahaja na šestem mestu. Prve tri točke so vknjižili šele v šestem tekmovalnem dnevu. Zmaga nad Norvežani s 4:2 je bila malodane nujna, saj bi se v nasprotnem primeru, v normalnih okoliščinah, bili primorani boriti za obstanek. Zaradi prestavitve prvenstva druge divizije pa se jim tako ni treba bati, da bi izpadli v drugi kakovostni rang tekmovanja.

Za Kanado bo sicer neuspeh že morebitna neuvrstitev v zaključne boje. To se jim v zgodovini nastopanja na svetovnih prvenstvih še ni zgodilo. Tudi sicer niso nikoli končali na slabšem mestu od osmega, ki so ga dosegli leta 1992. So pa letos v izredno zahtevnem položaju. Če bodo želeli niz uvrstitev v zaključne boje ohraniti pri življenju, bodo morali zmagati na vseh preostalih obračunih.

Foto: Guliver/Getty Images

Zadnje video vsebine

1

VIDEO:”Mož v pižami”- senzacija Eura 2016...Več

2

VIDEO: Zadnja priložnost za Löwa...Več

3

Ronaldo na novinarski konferenci presenetil s svojo potezo (VIDEO)...Več

Najbolj brano ta mesec

1

Gajser: Ni enostavno postati prvak, še težje pa je naslov ubraniti...Več

2

NA DANAŠNJI DAN: Krstna tekma Slovenije na velikih tekmovanjih (VIDEO)...Več

3

VIDEO: Drago Kos o pristojnostih sistema VAR...Več