KVALIFIKACIJE EURO 2024
single
[4]
159041

IIHF SP: Finci po drugo zmago prvenstva, Avstrijci v boj s Švedi

Avtor: Klemen Verlič
14. 5. 2022, 10.02

Na elitnem svetovnem prvenstvu v hokeju na ledu je v soboto na sporedu kar šest tekem. Na Finskem se bodo prvič letos predstavile po štiri reprezentance v vsaki skupini, medtem ko bosta dvoboja Finske in Latvije ter Slovaške in Nemčije postregla z obračunoma reprezentanc, ki so prvenstvo že odprle v petek.

V skupini A bosta dogajanje že dopoldne začela Danska in Kazahstan. Danci po svojem olimpijskem debiju v Pekingu tudi na svetovnem prvenstvu elitne divizije želijo dokazati, da tja zagotovo spadajo. Sedmo mesto na olimpijskem turnirju je za Skandinavce lahko odskočna deska za grajenje na najboljšem rezultatu med elito. Na svetovnih prvenstvih Danci namreč še nikoli niso bili boljši kot osmi. Na drugi strani med ožje favorite za naslov ne spada niti Kazahstan. Kot eno najlepših presenečenj lanskega turnirja v Rigi je bil Kazahstan izjemno blizu uvrstitve v četrtfinale. Prav preboj v izločilne boje pa bo tudi letos cilj reprezentance, ki se bo sicer morala znajti brez prvega vratarja Nikite Buyarkina.

Danska-Kazahstan ob 11.25 na Š2!

Svoje nastope na turnirju bodo v soboto odprli tudi Švicarji in Italijani. Časi, ko je bila zmaga Švica nad enim od favoritov prvenstva presenečenje, je že zdavnaj konec. Z eno najmočnejših lig na svetu je Švica ustvarila globok bazen kakovostnih igralcev, ki gojijo slog igre, nevaren za vsakega tekmeca. Tudi letos se Švico uvršča med kandidate za najvišja mesta, vse manj od uvrstitve v četrtfinale pa bi zanjo pomenilo razočaranje. Na drugi strani je glavni cilj Italijanov obstati med elito. Moštvo, ki je v veliki meri sestavljeno z igralcev alpske lige in Bolzana, pa lahko v boju za obstanek računa predvsem na uigranost

Kot zadnji se bosta na pestro soboto v Helsinkih pomerili Slovaška in Nemčija. Slovaki so na uvodni dan turnirja s 4:2 premagali Francijo in bodo poskušali na uspehu graditi še z zmago nad na papirju precej bolj kakovostnemu tekmecu. Nemci po uspehih na zadnjih velikih tekmovanjih vse resneje računajo tudi na naslov svetovnih prvakov. Vseeno pa turnirja niso začeli najbolje, saj jih je v petek s 5:3 premagala Kanada. Po porazu se bo Nemčija zagotovo želela pobrati že v soboto, ko jim bo nasproti stalo eno od najlepših presenečenj olimpijskega turnirja.

Slovaška-Nemčija ob 19.15 na Š1!

Vsaj na papirju bi morala biti precej manj izenačena tekma med Švedsko in Avstrijo. Švedi so bili v Pekingu celo blizu zlati olimpijski kolajni, čeprav turnir v Latviji zanje ni bil najbolj uspešen. Tekmovanje so namreč po osvojenem petem mestu zaključili že po skupinskem delu. Uvrstitev iz Rige bodo Skandinavci zagotovo poskušali izboljšati, pot do zadanega cilja pa bodo začeli proti na papirju manj kakovostni Avstriji. Tudi naši severni sosedje spadajo med kandidate za izpad v drugi kakovostni razred, potem ko so bili med elito neposredno uvrščeni z izločitvijo Rusije in Belorusije.

Švedska-Avstrija ob 11.15 na Š2!

Po enajstih osvojenih kolajnah na velikih tekmovanjih v 16 letih Češka na novo odličje čaka že vse od leta 2012. Deveto mesto na olimpijskem turnirju na začetku letošnjega leta pa je bilo tudi najslabše v zgodovini države. Češka je zato v iskanju boljših rezultatov na klop postavila finskega selektorja Finna Karija Jalonena, na Finskem pa bo nastopila s precej drugačno in pomlajeno reprezentanco. Če bodo spremembe požele želene sadove, bomo lahko videli že v na prvi tekmi proti Veliki Britaniji. Po nepričakovanem napredovanju med elito pred tremi leti se bo slednja prvič spopadala s pritiskom možnosti izpada. Kako se bo z njim spopadla, pa bo prav tako delno jasno že v soboto.

Zadnji sobotni par svetovnega hokejskega prvenstva elitne divizije je Latvija-Finska. Gostitelji lanskega turnirja bodo proti gostiteljem letošnjega nastopili z željo po boljšem rezultatu v primerjavi z uvodno tekmo. Ta se je proti hokejistom ZDA za Latvijo končala s porazom s 4:1. Nič kaj lažja naloga pa Latvijce ne čaka niti dan pozneje, saj Finska poleg podpore domačih navijačev, lahko računa na moštvo, ki je osvojilo naslov olimpijskih prvakov, lani pa na svetovnem prvenstvu zasedlo drugo mesto. Gostitelji letošnjega turnirja pa bodo v soboto prav tako nastopili na krilih petkove zmage nad Norveško s kar 5:0.

Latvija-Finska ob 19.15 na Š2!

Foto: Sportida.com

Zadnje video vsebine

1

Rožič Mavrič: ”Razliko so opravile menjave, glave je treba hitro preklopiti na San Marino” (VIDEO)...Več

2

VIDEO: Jesenice do zmage na prvi polfinalni tekmi alpske lige...Več

3

Sanjski debitant Vipotnik: ”S trdim delom in potrpežljivostjo se da doseči vse!” (VIDEO)...Več

Najbolj brano ta mesec

1

VIDEO: Slovenija po preobratu v drugem polčasu do zmage na uvodu kvalifikacij!...Več

2

Roka tako, roka drugače, kaj je prav in kaj ni?...Več

3

Podcast PLT: Slovenija na Euro!...Več