single
[2,2427]
121922

“Hrvaška med najboljšimi petimi v Evropi”

Avtor: Luka Cotič
24. 3. 2021, 09.12

Ob izteku zimskega prestopnega roka je predsednik ljubljanske Olimpije Milan Mandarić na hitro poskrbel za dve odmevni okrepitvi. V lovu za naslovom državnega prvaka bosta do izteka sezone zmajem pomagala Vujadin Savić in Ante Ćorić. Prvi je posojen iz nikozijskega APOEL-a, drugi pa iz italijanskega velikana AS Roma.

23-letni Ante Ćorić je sredi februarja v Ljubljano prišel predvsem po minutažo. V zadnjih dveh sezonah in pol je namreč igral zelo malo. Za Romo je zbral tri nastope, nekaj več je igral za špansko Almerio, pri nizozemskem Venlu pa je bil zopet statist. “Leto in pol nisem veliko igral, zato sem v Ljubljano prišel, da si okrepim samozavest in dobim minutažo. Dobil sem jo, zato sem zadovoljen. Samo poškodbe me morajo obiti in vse bo prišlo na svoje mesto,” pravi ustvarjalni vezist, ki je številko 24 pri Olimpiji podedoval od rojaka Marka Perkovića.

“V Ljubljani sem se dobro znašel. Počutim se enkratno. Mentaliteta ljudi je enaka kot v Zagrebu. S soigralci sem se hitro ujel, zato se tukaj izvrstno počutim. Slovenska liga se je dvignila, v njej je nekaj dobrih ekip. Vsaka tekma se igra na 300-odstotkih. Proti Olimpiji pa, podobno kot na Hrvaškem proti Dinamu, vsi igrajo na 800-odstotkih. Vsaka tekma je zahtevna. Vseeno menim, da naslov prvaka ni pod vprašajem, če bomo nadaljevali v trenutnem slogu. Do konca je še deset tekem in mislim, da bo Olimpija osvojila naslov,” dodaja Zagrebčan.

Zaradi igralnega položaja, sloga igre, telesne konstitucijein izjemnih predstav v dresu zagrebškega Dinama se je Ante Ćorić hitro soočil z bremenom naziva novi Luka Modrić. Pod vodstvom Anteja Čačiča je debitral v članski reprezentanci Hrvaške, a je igral samo na prijateljskih tekmah. Leta 2016 je bil član izbrane vrste na evropskem prvenstvu v Franciji, kjer priložnosti ni dočakal. “Proti Portugalski smo bili šestkrat boljši nasprotnik, oni so se branili z enajstimi, zato smo nezasluženo izpadli,” se je Ćorić z obžalovanjem spomnil večera v Lensu.

“Na naslednjem turnirju, svetovnem prvenstvu v Rusiji, smo z drugim mestom dokazali, kako kakovostno reprezentanco imamo. Generacija se menja, a imamo ogromno igralcev, ki prihajajo na veliki oder. Verjamem, da sem med njimi tudi sam, le poškodbe me morajo pustiti pri miru. Sicer pa menim, da bo Hrvaška vedno ostala med najboljšimi petimi v Evropi,” je Hrvat na začasnem delu v Sloveniji visoko ocenil kakovost prve nasprotnice naše izbrane vrste v kvalifikacijah za zbor najboljših reprezentanc na svetu prihodnje leto v Katarju.

“Seveda bom navijal za Hrvaško, a naj zmaga boljši. Zelo spoštujem Slovenijo in njene ljudi, ki so me lepo sprejeli. Slovenska izbrana vrsta je iz leta v leto boljša, zato naše čaka zahteven preizkus. Matjaž Kek je izvrsten trener. Prijatelji, ki so igrali zanj, so mi povedali, da ima izjemen odnos do svojih varovancev. Malo sem bil jezen nanj, ker je vzel naslov Dinamu (smeh), a gre za odličnega strokovnjaka,” pravi Ante Ćorić pred prvim krogom skupine H, v kateri bodo poleg Slovenije in Hrvaške igrale še Rusija, Slovaška, Ciper in Malta.

Slovenija se je s Hrvaško do danes pomerila devetkrat. Dvakrat v kvalifikacijah za evropsko prvenstvo v Angliji leta 1996 in na Portugalskem leta 2004, enkrat v kvalifikacijah za svetovno prvenstvo leta 1998 v Franciji, trikrat pa na prijateljskih tekmah v letih 1991, 2002 in 2008. Šest zmag Hrvatov in trije neodločeni izidi tvorijo trenutno bilanco sosedskih obračunov. V jubilejnem desetem bodo vlogo favoritov znova nosili naši južni sosedje, ki so na petih gostovanjih v deželici na sončni strani Alp dosegli pet zmag z razliko v zadetkih 10:4.

Foto: Sportida.com

Zadnje video vsebine

1

Allegri besnel po tekmi: ”In oni bi radi igrali za Juventus!” (VIDEO)...Več

2

Lotrič: Evropa nam bo prinesla veliko novih izkušenj (VIDEO)...Več

3

VIDEO: Bo Olimpija eno izmed presenečenj letošnje ICEHL?...Več

Najbolj brano ta mesec

1

Olimpija v ICEHL...Več

2

Pred derbijem na ŠTV: Mulahusejnović je novi Džeko (video)...Več

3

Puškaša naj dobi … kuža!...Več