pismo ikona
šport TV 1 logo
02:45
Napoli - Benevento Serie A
šport TV 2 logo
03:00
Udinese - Fiorentina Serie A
šport TV 3 logo
03:05
Varaždin - Osijek Hrvaška liga

Hrgota: Na vsako tekmo gremo po kolajno

Avtor: Kenny Jan
23. 2. 2021, 12.39

Moška reprezentanca v smučarskih skokih je danes odrinila proti Nemčiji, kjer se bo v Oberstdorfu, zlatem prizorišču leta 2005 z Rokom Benkovičem, v četrtek začelo svetovno prvenstvo nordijskih disciplin. Glavni trener Robert Hrgota je pred odhodom poudaril, da njegovi varovanci na vsaki tekmi merijo na kolajno, saj se zavedajo, česa so sposobni.

Za zdaj imajo slovenski skakalci z nordijskih prvenstev šest kolajn. Prvo je leta 1991 še v jugoslovanskem dresu na veliki skakalnici v Predazzu osvojil Franci Petek. Na naslednjo so čakali skoraj 15 let, ko je leta 2005 na prizorišču letošnjega SP do zlata skočil Rok Benkovič. Istega leta ter nato še leta 2011 v Oslu so bili Slovenci ekipno bronasti. Zadnjo kolajno za Slovenijo, pravzaprav kar dve, je na SP osvojil Peter Prevc, ki je leta 2013 v Predazzu osvojil srebro na veliki ter bron na srednji napravi.

Hrgota, ki je določil, da bodo slovenske barve na SP branili Anže Lanišek, Bor Pavlovčič, Domen, Peter in Cene Prevc ter Žiga Jelar, je pred odhodom v Nemčijo povedal, da gredo fantje na vsaki tekmi po kolajno. “To je edino, kar šteje na SP.”

Zadnji del priprav je z varovanci opravil doma. Že pred časom se je namreč odločil, da bodo tisti reprezentanti, jedro ekipe so Lanišek, Pavlovčič, Domen in Peter Prevc, ki bodo nastopili na SP, izpustili zadnje tekme svetovnega pokala v Romuniji in se raje na prvenstvo v miru pripravili doma. “Doma smo ostali zato, ker je letošnja sezona že tako in tako posebna, veliko je karantenskih mehurčkov, potovanj, odsotnosti od doma … Fantom sem želel omogočiti mirne priprave,” je o razlogih za to povedal glavni trener in dodal, da so se po njegovem dobro odločili.

“Mislim, da smo se zelo dobro odločili, saj smo imeli doma res super pogoje za trening. Delali smo v miru, brez nekega vrveža. Trening je bil dober, takšen, kot smo ga načrtovali. Všeč mi je, da smo lahko v miru testirali še zadnje stvari in dodobra napolnili baterije za SP,” je pojasnil selektor.

Na zadnjih tekmah svetovnega pokala pred premorom sta bila tako Lanišek kot Pavlovčič v odlični formi, borila sta se za sam svetovni vrh. Nato sta oba izpustila postojanko v Rasnovu, kjer je sicer nastopila večina najboljših skakalcev. Hrgota pravi, da je forma ostala takšna, kot je bila. “Forma je takšna, kot je bila. Mislim, da smo lahko povsem mirni, saj smo naredili vse, kar smo lahko. Fantje so dobro trenirali, tako da gremo lahko z mirno glavo na SP. Tekem se že veselim,” je dejal Hrgota.

Kot prvi cilj je selektor izpostavil, da fantje na tekmah prikažejo tisto, kar znajo. “Če jim to uspe, vemo, kam sodijo potem z rezultati. Na prvenstvu gremo na vsaki tekmi po medaljo, vedno, zavedamo se, česa smo sposobni. Tisti, ki ne gre na prvenstvo z željo po kolajni, nima tam česa iskati. A ne bi rad, da bi bila ta misel v ospredju. Na prvenstvu bomo to skušali odmisliti. Želja po kolajni se namreč začne z dobro izvedbo skokov na skakalnici. Ta je najpomembnejša,” je poudaril Hrgota in dodal, da ga veseli, ker se je krivulja po ponesrečenem domačem SP v poletih obrnila.

“Mnogi so nas po Planici, domačem SP že kar odpisali za to sezono. Zdaj pa se pogovarjamo o tem, koliko kolajn bomo osvojili. Meriti moramo visoko. Veseli me, da smo krivuljo obrnili navzgor.”

Prva tekma skakalce čaka v soboto, 27. februarja, ko se bodo pomerili za kolajne na srednji napravi, v nedeljo sledi še tekma mešanih ekip.

Vir: STA
Foto: Sportida

Zadnje video vsebine

1

Barišič: To so sanje vsakega nogometaša...Več

2

Robert Englaro:”Iličić je ustvarjalec in z Atalanto bo naredil še veliko” (VIDEO)...Več

3

Honda se je poklonila Gajserju: Zgodovinski prizori kot motivacija za prihodnost (VIDEO)...Več

Najbolj brano ta mesec

1

Mendyjev brioš odrešil Real...Več

2

VIDEO: Hajduk v zadnji minuti do minimalne zmage nad Rijeko!...Več

3

Zimzeleni Ibra: najsvetlejša zvezda Milanovega neba...Več