šport TV 1 logo
11:30
VN Francije, druga dirka MXGP
šport TV 2 logo
11:45
TV Shopping
šport TV 3 logo
11:00
Četrtfinale: Češka - Nemčija IIHF SP elitne divizije 2019

Hirscherju slalom v Leviju ter 59. zmaga, Hadalin 18.

Avtor: Marko Premrl
18. 11. 2018, 15.36

Najboljši alpski smučar zadnjih sedem sezon Marcel Hirscher je novo sezono začel tako, kot je končal prejšnjo, z zmago. Avstrijec je bil najhitrejši v obeh vožnjah. Za ovratnik mu je dihal Norvežan Henrik Kristoffersen, ki pa se je z zaostankom devetih stotink moral zadovoljiti z drugim mestom. Štefan Hadalin je osvojil 18. mesto.

Hirscherju 25. zmaga, Kranjcu 24. mesto

Hirscherju 25. zmaga, Kranjcu 24. mesto

Že prva vožnja, razlika med najboljšima slalomistoma je znašala sedem stotink, je napovedala razburljiv boj za severnega jelena. Tretjo zmago v Leviju, slavil je tudi v letih 2013 in 2016, je osvojil Hirscher in po Leu in Ferdinandu postal lastnik tretjega jelena na Laponskem, ki mu je dal ime Mr. Snow (ali Snežko).

Kristoffersen je v finalu s prednostjo kar 1,32 sekunde prevzel vodstvo od Šveda Andrea Myhrerja, kar pa še vedno ni bilo dovolj za zmago. Hirscher je bil hitrejši ter napovedal, da se ne bo kar tako vdal v boju za šesti slalomski globus. To je bila 28. Hirscherjeva slalomska zmaga v svetovnem pokalu. Več jih imata le Alberto Tomba (35) in Ingemar Stenmark (40), ki je tudi edini med moškimi zbral več zmag (86).

“Priprave so bile letos res nekaj posebnega. Lani sem se poškodoval, letos pa po dnevni sobi prenašam sinčka,” je po tekmi povedal Hirscher, ki je oktobra z dolgoletno partnerko Lauro Moisl postal očka prvorojencu. Lani po vrnitvi v karavano po poškodbi gležnja je v Leviju osvojil skromno 17. mesto.

Na startu prvega moškega slaloma in uvodne tekme moške sezone, potem ko je veleslalom v Söldnu odpadel zaradi slabega vremena, sta bila dva Slovenca Žan Kranjec in Štefan Hadalin.

Boljše startno izhodišče je imel Hadalin, ki je prvo tekmo sezone začel kot 39. na startu. Svojega izhodišča na dobri snežni površini, ki je bila še dovolj ohranjena za napad, ni zapravil. Ob prihodu v cilj je zaostanek 1,39 sekunde zadoščal za 20. čas prve vožnje. V finalu se ni ustrašil izziva. Nekoliko previdnejša vožnja mu je ob prihodu v cilj prinesla četrti čas za takrat vodilnim Švicarjem Loicom Meillardom, za katerim je zaostal 28 stotink sekunde. Vrhničan se je prvič v karieri uvrstil med dobitnike točk v Leviju. Njegov zaostanek na koncu je znašal 2,39 sekunde.

Najboljši slovenski veleslalomist Žan Kranjec, ki želi veleslalomu dodati še slalom, je startal s številko 82 in se je skoraj uvrstil v finalno vožnjo. Prvo vožnjo je končal na 34. mestu, z zaostankom 2,29 sekunde za Hirscherjem. Za finalom je zaostal 28 stotink sekunde.

“Osemnajsto mesto Štefana je dobro, tako dobro sezone še nikoli ni začel. Na vseh treningih smuča zelo dobro, tekma pa je seveda nekaj drugega. Danes je z ne najboljšima vožnjama sam sebi, upam, dokazal, da sodi še kaj višje, kot je 18. mesto. Jaz sem zadovoljen s celim napredkom, ki ga je Štefan naredil čez pripravljalno obdobje. Njegov način smučanja, njegova konstantnost …, njegova in naša naloga je, da to čim prej spravimo tudi na tekme,” je bil zadovoljen glavni trener Slovencev Klemen Bergant.

O Kranjcu pa je dodal: “Žan je od Söldna naprej opravil le dva treninga, ker je imel manjše zdravstvene težave. Tukaj je bil prav z namenom, da ima stik z ekipo in snegom. Na koncu mu je na tekmi kljub zelo visoki številki zmanjkalo zelo malo. Peljal se je zelo solidno. Njegova disciplina je veleslalom, a danes, kljub temu, da ni bil v drugem teku, si zasluži oceno pozitivno.”

Najuspešnejša Slovenka na slalomih v Leviju je Tina Maze, ki je pred štirimi leti osvojila svojega severnega jelena v Božičkovi deželi z imenom Viktor. Od moške vrste sta z devetim in 12. mestom leta 2008 v Leviju najvišje posegla Mitja Valenčič in Mitja Dragšič.

 

Foto: Guliver/Getty Images
VIR: STA

Priporočamo še

1

Manchester City: kralj Anglije, a brez evropske krone...Več

2

Nejc Mravlja: “Zavesa, dol!” (blog)...Več

3

PAOK: »Zbogom, Atene!«...Več

Najbolj brano ta mesec

1

VIDEO: Zmagoviti skok Gajserja in plapolanje slovenskih zastav...Več

2

Italijani razkrivajo: Iličić dogovorjen z novim klubom in s 700.000 eur boljšo pogodbo...Več

3

VIDEO: Družinska naveza Gajser, Nejcu zdaj zaupajo tudi Japonci...Več