pismo ikona
šport TV 1 logo
03:30
Kielce - Vardar EHF Liga prvakov
šport TV 2 logo
03:00
Sydney - Melbourne Victory Avstralska liga
šport TV 3 logo
03:00
Fenerbahče - Ziraat Bankasi Turška liga

Hirscherjev dan D: Sporočil bo svojo odločitev

Avtor: Marko Premrl
4. 9. 2019, 10.22

Avstrijski smučarski zvezdnik Marcel Hirscher bo zvečer na novinarski konferenci v Salzburgu po pričakovanjih objavil težko pričakovano odločitev o koncu kariere. Veliko objav s poletnih treningov Avstrijca ni bilo, zato bi bilo nadaljevanje športne poti avstrijskega šampiona še največje presenečenje.

Svetovna smučarska skupnost in avstrijska javnost tako bolj kot ne z največjo gotovostjo pričakuje, da bo tridesetletnik, ki je dobro znan ljubiteljem smučanja tudi na sončni strani Alp, sklenil svojo izjemno uspešno tekmovalno pot, zaznamovano s samimi presežniki.

Mediji so bili prepričani, da bo Hirscher že 6. avgusta sklical pričakovano novinarsko konferenco, a jo je pozneje odpovedal.

“Dragi predstavniki medijev, lahko si predstavljate, da odločitev glede moje prihodnosti ni lahka. Bi še smučal v svetovnem pokalu ali ne? Nisem se še odločil, zato vas prosim za razumevanje, ker sem prestavil naše druženje,” je Hirscher dejal ob preložitvi druženja z novinarji.

To odločitev naj bi tako končno vendarle sporočil drevi, na novinarski konferenci z neposrednim prenosom na avstrijski javni TV (ORF).

Zadnje osemletno obdobje v alpskem smučanju bi bilo možno označiti za Hirscherjevo ero. Zaporedoma je osvojil osem naslovov skupnega zmagovalca svetovnega pokala, kar je rekord sam po sebi.

Hirscher je kar za dva velika globusa prehitel slovito rojakinjo Annemarie Moser-Pröll, ki je nazadnje v svetovnem pokalu blestela leta 1979. Kar za tri velike kristale pa je prehitel prejšnjega rekorderja med moškimi Marca Girardellija, ki je smučal za Luksemburg.

Ob osmih velikih kristalnih globusih ima v svojih vitrinah tudi ducat malih kristalnih globusov, šest za slalomski in šest za veleslalomski seštevek zadnjih sezon.

Slalomskih in veleslalomskih globusov, po osem v vsaki od tehničnih disciplin, ima več le Šved Ingemar Stenmark.

Hirscher, ki živi na smučišču, doma je na Annabergu na Solnograškem, je skupno zbral 67 zmag v svetovnem pokalu, več sta jih le že prej omenjeni Stenmark (86) in od letos smučarska upokojenka Američanka Lindsey Vonn (82).

As belih strmin ima hkrati ima tudi dve zmagi z olimpijskih iger in sedem s svetovnih prvenstev, v slalomu, veleslalomu, kombinaciji in moštvenih tekmah.

Kot kaže, je prvi “skrivnost” izdal Hirscherjev tekmec Ted Ligety, ki je avgusta na družbenih omrežjih objavil posnetek s treninga, ki ga je imel na Novi Zelandiji, ob katerem je pristavil uganko. “Povedal bi vam, kaj počnem, ampak potem bi si lahko Hirscher premislil glede upokojitve,” je udaril Američan.

Časnik z največjo naklado v Avstriji Kronen Zeitung je sicer že pred Hirscherjevim soočenjem z mediji napovedal njegovo slovo od tekmovalnega športa. “Konec je natolcevanj in ugibanj, Marcel odhaja v pokoj,” so zapisali v omenjenem časniku.

Hirscher se je vedno zelo dobro počutil v Sloveniji ter je eden najuspešnejših smučarjev pokala Vitranc. Na tekmah svetovnega pokala v Kranjski Gori je zbral kar šest zmag. Slavil je na štirih veleslalomih (2010, 2016, 2017, 2018) in dveh slalomih (2016, 2018).

Junija lani se je poročil z dolgoletno ljubeznijo Lauro Moisl, s katero sta oktobra postala starša prvorojencu.

Nova sezona svetovnega pokala v alpskem smučanju se bo začela v skladu s tradicijo konec oktobra z veleslalomskima tekmama, žensko in moško, na ledeniku Rettenbach nad Söldnom.

 

Foto: Guliver/Getty Images
VIR: STA

Priporočamo še

1

Cagliari, ne odhaja(j) poletje...Več

2

Niko Kovač, vprašanje časti...Več

3

Izkušnje in zmagovalna miselnost...Več

Najbolj brano ta mesec

1

SIMULACIJA LETA? Tako je branilec Torina želel izključiti Ronalda (video)...Več

2

VIDEO: Buffon prejel gol, kot ga še v Fifi ne boste videli...Več

3

VIDEO: Super Jojo z utekanjem in golom osmešil obrambo Napolija...Več