single
[11]
207336

Gut-Behrami dobila prvi veleslalom sezone, Bucik enajsta

Avtor: Urban Kolman
28. 10. 2023, 14.22

Švicarka Lara Gut-Behrami je zmagovalka veleslaloma na ledeniku Rettenbach, uvodnega dejanja 58. izvedbe svetovnega pokala v alpskem smučanju. Edina slovenska finalistka Ana Bucik je tekmovalno sezono odprla z 11. mestom, najboljšim dosežkom na söldenskih veleslalomih. Svoj prejšnji dosežek na tem ledeniku je popravila za kar deset mest.

Italijanka Federica Brignone, najhitrejša v prvi vožnji, v finalu ni bila kos Švicarki, ki je bila po prvi vožnji četrta. Brignone je boj za zmago izgubila za dve stotinki sekunde. Slovakinja Petra Vlhova je bila z zaostankom 14 stotink sekunde tretja. Tretja je bila tudi po prvi vožnji.

Dvaintridesetletna Gut-Behrami je podpisala svojo 38. zmago v svetovnem pokalu in tretjo v Söldnu, kjer je že zmagala v letih 2013 in 2016. S tem se je izenačila s Slovenko Tino Maze, ki je bila do danes edina med ženskami s tremi zmagami na tem prizorišču.

Od Slovenk se je v finalno vožnjo uvrstila le Bucik (+2,67) kot 14. v prvi vožnji. Sprva je bila 15., a je naknadno po diskvalifikaciji Norvežanke Ragnhild Mowinckel zaradi uporabe maž z vsebnostjo fluora pridobila eno mesto.

Od treh Slovenk najstarejša, 30-letna tekmovalka iz Nove Gorice, je prvič v karieri nastopila v veleslalomski prvi jakostni skupini. Na prvi progi je smučala v krču. Kot 11. na startu je v cilju prehitela zgolj Američanko Paulo Moltzan, ki je zaostala 3,35 sekunde za takrat vodilno Italijanko.

Vendar pa Bucik v nadaljevanju ni veliko izgubila, štiri mesta. Na drugi progi (-0,51, – 0,41, -0,17) se je sprostila in je popravila izhodišče s prve vožnje. Ob prihodu v cilj se je izenačila z do takrat najhitrejšo Moltzan. Američanka se je v finale uvrstila za las kot 28. v prvi vožnji ter izkoristila najboljše pogoje.

Za nekaj trenutkov sta si rdeči prestol v cilju delili Američanka in Slovenka, ki sta bili presrečni. Ameriško-slovensko vodstvo je bilo kratke sape. Najboljše na dobro pripravljeni progi niso delale napak.

“Sem zelo zadovoljna. Pred tekmo nisem vedela, kaj točno pričakovati, bilo je dosti ne-sigurnosti. Prvi tek je bil tisto, kar sem se bala, da bo, in sem vesela, da sem se uspela v drugo sprostiti, smučati boljše, in sem lahko še nekaj dodala,” je v prvi izjavi po tekmi dejala Bucik.

“Finalna vožnja je bila nekaj povsem drugega in sem lahko zelo zadovoljna. Sölden sodi med tiste tekme, kjer sem že slabo smučala, pa sem nato imela dobro sezono. Zato jo sama ne jemljem za tekmo, ki bi določala, kako bo potekalo nadaljevanje sezone. Je pa vedno lažje, če dobro začneš. Takšen dosežek sem zelo potrebovala, tako da sem res vesela, da mi je uspelo in da bom lahko zdaj malo bolj mirno trenirala naprej,” je še dejala.

Manjše presenečenje je slabši začetek sezone najboljše veleslalomistke minule sezone Američanke Mikaela Shiffrin, nosilke velikega kristalnega globusa za zmago v končnem seštevku minule sezone svetovnega pokala, ki je končala na šestem mestu.

V prvi vožnji sta nastopili še dve Slovenki. Neja Dvornik je kot 42. na startu lov na prve söldenske točke končala z odstopom. Dvornik je tožila, da ji je bolezen, ki jo je prebolela prejšnji teden, vzela preveč moči.

Povratnica po poškodbi Andreja Slokar je nastopila na začelju kot 50. Z zaostankom 5,41 sekunde je svojo prvo tekmo po 19 mesecih končala na 45. mestu. Ajdovka bo po ponesrečenem nastopu skušala pripraviti na novembrsko slalomsko uverturo v Leviju, kjer bosta nastopili tudi Dvornik in Bucik.

Vir: STA
Foto: Sportida.com

Zadnje video vsebine

1

Ante Šimundža po novi zmagi: “Če so igralci utrujeni po treh dnevih, potem Maribor zanje ni pravo mesto” (VIDEO)...Več

2

Oskar Drobne: “Odličen prvi polčas v Ljudskem vrtu, v drugem delu smo hitro padli” (VIDEO)...Več

3

Sodniška odločitev, ki je razdelila Nemčijo: “Očitno trenerji vsako leto poznamo manj pravil” (VIDEO)...Več

Najbolj brano ta mesec

1

BLOG: Čas je za Elšnika, Karničnika, Iličića, Topalovića… Pridete?...Več

2

Šeško v klubskem dresu znova trese, proti Heidenheimu do svojega 10. gola v Bundesligi (VIDEO)...Več

3

Bayern lahko s takšnim Kanom sanja celo evropsko krono (VIDEO)...Več