šport TV 1 logo
08:45
Sampdoria - SPAL Serie A
šport TV 2 logo
10:20
Zaragoza - Burgos Španska liga
šport TV 3 logo
10:15
Trento - Bologna Eurocup

Gros: Planica čaka naravni sneg in mraz

Avtor: Marko Premrl
13. 11. 2019, 17.31

Nordijski panožni center v Planici je nared za novo zimsko sezono. Direktor centra Jelko Gros poudarja, da bo pozimi za Planico najbolj pomembno sodelovanje z organizatorji svetovnih pokalov decembra v smučarskem teku in marca v skokih. Ob današnjem sneženju pa je Planica dobila tudi prvi temelj za pripravo objektov.

“Pozimi je za nas na prvem mestu sodelovanje s prireditelji obeh svetovnih pokalov. Druga prioriteta so dnevni obiskovalci, kjer so na prvem mestu športniki. Želimo, da imajo tekači in skakalci ves čas pripravljene objekte. To od nas pričakujejo domači in tujci,” je v pogovoru za STA povedal Gros.

Ta je kot zanimivost dodal, da mu je avstrijski trener zaupal, da je zanj bolj ugodno, da se iz Salzburga pripelje v Planico, kot da se dogovori z Bischofshofnom. “Tam ne ve, ali bo treniral ali ne, mi pa imamo vrhunske pogoje. Tekmovalci na najvišji ravni ne morejo biti odvisni od tega, ali trening bo ali ne, saj imajo včasih za vadbo na voljo le dve uri v enem dnevu.”

Današnji sneg v dolini pod Poncami napoveduje, da se bo zimska sezona kmalu lahko začela. “Zavestno smo se že lani skupaj s Smučarsko zvezo Slovenije dogovorili, da čakamo na hlad. Odločili smo se, da ne delamo snežne deponije, ampak da počakamo na sneg, saj smo omejeni s sredstvi za organizacijo svetovnega pokala.”

Pretiranih skrbi v zvezi z mrazom Gros nima. “Seveda smo odvisni od narave, a Planica nas doslej še ni razočarala. Ob prvem snegu se dolina shladi in ko zapiha veter z Jalovca lahko delamo sneg. Lani smo skakali vse od 20. novembra pa skoraj do svetovnega pokala, saj smo teden dni pred tem morali uničiti izteke na skakalnicah za druge stvari. Nekateri bi tudi takrat še skakali.” Kot še pravi, je ob pravem vremenu lahko center pripravljen v vsega nekaj dneh.

Za rekreativce so planiške proge za smučarski tek le pogojno primerne. Začetniki so raje na bolj ravnem delu okrog Rateč, boljši rekreativci pa se povzpnejo proti Tamarju. “To je ena najlepših poti za smučarski tek in prav ti tekači so tudi gostje v našem centru. Za njih smo lani prvič priredili odprtje sezone, ki ga bolj poznamo iz alpskega smučanja, in to bomo ponovili tudi letos. Tako bodo tekači vedeli, da se sezona začenja.”

Kot še pravi Gros, pa se vodstvo centra v Planici s Turizmom Kranjska Gora dogovarja tudi, da bi planiški delavci urejali proge v spodnjem delu v smeri Rateč. “To bo znano kmalu in takrat bo jasno tudi, kako pogosto se urejajo. V centru jih urejamo vsak dan za športnike, rekreativne proge pa dvakrat tedensko, v primeru padavin pa večkrat, a vse to bo znano v prihodnjih dneh.”

Pozimi bo Planica gostila še vrsto drugih manjših tekmovanj in dogodkov za rekreativce, med katerimi je morda najbolj priljubljen Svetovni dan snega, ki je namenjen predvsem najmlajšim. “Zima bo zanimiva, dela pa za isti učinek precej več kot poleti. Pozimi se vedno tudi borimo z naravo. Idealno bi bilo, če pritisne mraz in bi z umetnim snegom čim prej pripravili vse objekte.”

Gros razkriva tudi strukturo gostov, kjer so med tujci najbolj številčni Avstrijci, Nemci in Italijani. “Tukaj imajo kampe, a predvsem za Italijane je značilno, da jim je italijanska pašta bolj pri srcu od slovenskih makaronov in večinoma bivajo v Trbižu. Za večino velja, da že ob odhodu rezervirajo termine za naslednje leto.”

Letos je novost tesnejše sodelovanje s Kitajci. “Gostili smo letno prvenstvo Kitajske v smučarskih skokih, kar je tudi lep vir dodatnega dohodka. Od 3. do 5. januarja naj bi gostili tudi zimsko DP. Termin je neugoden, ker je takrat težko dobiti ljudi, a so pomembni gosti. Za teden ali dva napolnijo hotele, kar je sicer redko.”

Gros se je z zadovoljstvom ozrl tudi na poletno sezono. “Hotel poka po šivih, mrtva sezona pa je delno zdaj in malce v aprilu. Ne, da bi zaprli objekte, a malce si lahko oddahnemo.” Prav zaradi tega bo pozitivno izpadlo tudi poslovanje, pa čeprav je morala Planica v prenovo vetrne zaščite na letalnici vložiti 450.000 evrov, pri čemer je tretjino sredstev zagotovila iz lastnega proračuna.

Uspešno poslovanje omogočajo tudi dobre arhitekturne rešitve centra, ki so bile v prejšnjem tednu nagrajene v Kölnu, “Letos smo naredili le dodatno vejo zasneževanja za tekaške proge in zdaj lahko vzporedno zasnežujemo skakalnice ter tekaške proge. Na ta način noben od objektov ni zapostavljen. Za SP 2023 pa načrtujemo le razširitev stadiona pod Bloudkovo velikanko. Tam je zdaj grda kolesarska pot, načrtujemo pa areno, ki bo sprejela 12 do 15.000 ljudi,” še pravi prvi mož najelitnejšega športnega centra v državi.

 

Foto: Sportida.com
VIR: STA

Zadnje video vsebine

1

VIDEO: Dybala še enkrat uprizoril “Messija”...Več

2

VIDEO: Spet? De Ligt vnovič igral z roko in povzročil 11-metrovko...Več

3

Slovenska reprezentanka pri AC Milanu: Treniramo v istih pogojih kot zvezdniki (VIDEO)...Več

Najbolj brano ta mesec

1

Kakšna blamaža Barce! Katalonci vodili z 2:0, tri sekunde pred koncem pa izgubili...Več

2

Oblak: Beckenbauerju sem rekel, ti samo javi pa pridem!...Več

3

Oblak madridski kralj prostih strelov (VIDEO)...Več