šport TV 1 logo
20:55 V ŽIVO
Real Madrid - Valencia Španska liga
šport TV 2 logo
22:45 DANES
Finale: Olimpija - Primorska, druga tekma Liga Nova KBM
šport TV 3 logo
22:45
Finalni turnir Vransko NLB Wheel Liga

Gregor Gajšek: Stopicanje na mestu

Avtor: Gregor Gajšek
10. 12. 2018, 11.10

Sinoči zaključeno 15. kolo Serie A je postreglo s kar šestimi remiji. V tem pogledu je bilo to kolo rekordno v aktualnem "kampionatu".

Nekateri – Cagliari, Fiorentina, Sampdoria – so si z remijem priigrali točko, drugi – Roma, Lazio, Sassuolo – so dve izgubili.
Zanimiv je tudi trend. Število remijev v zadnjih štirih kolih narašča. V 11. sta se le dve tekmi končali brez zmagovalca, v 12. so se z delitvijo izkupička končali štirje obračuni, v 13. in 14. po pet, minuli konec tedna pa, kot rečeno, kar šest.
Skupaj je bilo v tem italijanskem prvenstvu doseženih kar 45 remijev na 150 tekmah. Posledično to pomeni, da je med četrtouvrščenim Milanom, ki je zbral 26 točk, in 12. Fiorentino zgolj sedem točk razlike. Ali povedano drugače, v sedmih točkah se gnete kar devet klubov.
Odstotek tekem, ki so se v tej sezoni končale z neodločenim izidom, je trenutno pri številki 30. In ta odstotek je bistveno višji, kot je bil v preteklih treh sezonah. V lanski se je z remijem končalo 22% vseh tekem, v predlanski 21%, v predpredlanski pa je bil remi dosežen v povprečju na vsaki četrti tekmi.
Po številu remijev je letošnja še najbolj podobna sezoni 2014/15. Takrat se je kar 120 od 380 tekem (32%) končalo z remijem. Torej skoraj vsaka tretja. Tudi v tisti sezoni je na koncu Juvenstus suvereno osvojil scudetto (87 točk), druga pa je bila Roma. Za naslov vice šampiona je bilo dovolj zgolj 70 točk, ali 1,82 točke v povprečju na tekmo. Tretji Lazio jih je osvojil 69 (1,815 točke/tekma), četrta pa je bila Fiorentina s 64 točkami (1,68 točke/tekma). V tej sezoni je četrtouvrščeni Milan doslej osvojil v povprečju 1,73 točke na tekmo.
Tista sezona (2014/15) je bila – če odštejemo Juventus – izredno izenačena in zanimiva in enako velja za aktualno. Z izjemo Juventusa in Napolija gre za zelo izenačeno tekmovanje, v katerem lahko domala vsak premaga vsakogar. Ali bolje rečeno, nihče – razen prej omenjene dvojice – v nobenem obračunu ni absolutni favorit.

Po koncu sobotne tekme Lazio : Sampdoria (2:2) je trener Rimljanov Simone Inzaghi izjavil: “Remiji nas ne bodo pripeljali nikamor.” Dokler tudi tekmeci za prihodnjo ligo prvakov in evropsko ligo zbirajo zgolj po točko na kolo, še nekako gre. In to ne velja zgolj za Lazio. Ko pa bo samo eden izmed njih uspel napraviti serijo treh, štirih zaporednih zmag, bodo remiji vseh drugih resnično postali skoraj ničvredni.
Naslov zimskega prvaka je že oddan, prav tako je znan viceprvak polsezone, vse drugo pa je še odprto. Kdo izmed zasledovalcev – Inter, Milan, Lazio, Torino, Roma, Atalanta – bo v finišu prve polovice prvenstva napravil več uspešnih troskokov in kdo bo še naprej stopical na mestu?

Foto: Guliver/Getty Images

 

 

Priporočamo še

1

Manchester City: kralj Anglije, a brez evropske krone...Več

2

Nejc Mravlja: “Zavesa, dol!” (blog)...Več

3

PAOK: »Zbogom, Atene!«...Več

Najbolj brano ta mesec

1

VIDEO: Družinska naveza Gajser, Nejcu zdaj zaupajo tudi Japonci...Več

2

Ronaldo kapetanu Rome: Premajhen si, da bi lahko govoril (VIDEO)...Več

3

Srhljivi prizor Gajserjevega padca, ki bi se lahko končal zelo hudo (VIDEO)...Več