KVALIFIKACIJE EURO 2024
single
[2,3194]
182985

Grabić o slabšem jesenskem delu: “Vsebinsko smo bili zadovoljni, rezultatsko ne. Moramo biti potrpežljivi.”

Avtor: Urban Kolman
1. 2. 2023, 15.28

Z začetkom februarja se bo vrnila Prva liga Telemach. Slovenski klubi so zato že začeli priprave. Medtem ko so se mnogi odločili za priprave v tujini, so Šiškarji iz Ljubljane priprave opravili doma in v tujini odigrali le tekme. Za Bravo prvi del sezone ni še po načrtih, trenutno so na 7. mestu in za ekipami pred sabo zaostajajo devet točk. A hkrati imajo pred zadnjimi tremi prednost prav tako devetih točk.

Pred začetkom spomladanskega dela sezone smo se pogovarjali s trenerjem Brava Dejanom Grabićem, ki na klopi ljubljanskega kluba sedi že od leta 2017. V uvodu je razložil, zakaj so kljub slabšim rezultatom zadovoljni z jesenskim delom: “Mi analiziramo vsako tekmo posebej. Predvsem iz vidika, kaj smo si ustvarili v primerjavi z nasprotnikom. Velika večina tekem v prvem delu je bila, ko smo bili enakovredni ali imeli mogoče več priložnosti, če gledamo skozi statistiko npr. pričakovani zadetki. Sprva naredimo takšno analizo nato še vsebinsko, kakšen je bil načrt na tekmi, kaj smo realizirali in česar nismo, v čem smo bili dobri in v čem manj. In tako pridemo do zaključka ali je bila za nas dobra ne glede na rezultatski razplet ali ne.”

V nadaljevanju je priznal, da so, kljub splošnemu zadovoljstvu želeli doseči več: “Velika večina obračunov prvega dela je bilo bolj v plus kot v minus. Zato vseeno ocenjujemo kot uspešno sezono, kar se tiče vsebinskih zadev. Kljub temu je logično, da lestvica kaže, da rezultatsko nismo bili tako uspešni, kot smo želeli.”

V zimskem prestopnem roku se je Bravo okrepil z enim nogometašem. Iz Dinamo Zagreba je na posojo prišel branilec Maro Katinić.

Grabić je priznal, da novih okrepitev ne izključuje, a da verjame v trenutni kader: “Pri nas ni nikoli večjih prestopnih premikov. Vse je bolj povezano z odhodi igralcev. Izhodnih transferjev ni bilo, zato tudi nismo hoteli spreminjati kadra. Pri nas je stalen kader ravno tisto, kar nam daje dodano vrednost za tekmovanje v ligi, da smo lahko stabilni. Kar se tiče prihodov, smo še v pogovorih z nekaj igralci, a ničesar ne bomo naredili na silo. Mi smo v situaciji, da večino stvari rešujemo, če že v zadnjih dneh prestopnih rokov. Takšen je naš položaj na trgu in s tem smo sprijaznjeni. Kljub temu smo zadovoljni s trenutnim kadrom, ki smo mu dodali nekaj mladincev, ki bodo verjetno zelo resno potrkali na vrata prve ekipe.”

Šiškarji so v zadnjih treh letih, odkar so del prve lige eden rezultatsko najbolj stabilnih klubov. V zadnjih treh sezonah so končali na 6. in dvakrat 5. mestu. Letos jih za izenačenje dosežka čaka težka naloga, hkrati po prvem delu realne nevarnosti za izpad ni.

Kljub temu pri klubu še ne gledajo v naslednjo sezono: “Mi se naprej preverjamo po tem, ali sledimo poslanstvu in viziji. Razvoju mladih igralcev in utopičen cilj, da bi se financirali izključno iz prodajnih prihodkov, kar nam je pred tremi leti dvakrat zaporedoma tudi uspelo. Letos nam ni. Vseeno to je le en naši največjih ciljev. Želja je tudi še večja povezava mladinske ekipe s člansko. To bo v naslednji sezoni še bolj naravno, ker bo prišlo do hibridne ekipe U19 oziroma novega načina tekmovanja. Načrt za naslednjo sezono bomo delali pred začetkom, saj moramo sprva zaključiti to, jo analizirati in pogledati, katere cilje smo dosegli, katere nismo in zakaj. Šele potem pride v poštev načrt za naprej.”

Dvainštiridesetletni strateg priznava, da je dolgoročni cilj Evropa, a doda, da poti do tja, ne bodo pospeševali: “Vemo, da v slovenski ligi pred sezono nekaj načrtovat za sabo potegne velik strošek. Garancije za to, da bi že takrat napadli Evropo, je malo. Da bi bil naš proračun odvisen od uvrstitve v evropsko tekmovanje, si ne moremo dovoliti, saj poznamo ligo in vemo, da je takšen finančni vložek preveliko tveganje. Zato do tega želimo priti na naraven način. Sami tega ne bomo pospeševali. Ponavljam, da za naslednjo sezono še nimamo načrtov. Letos je cilj obstanek, razvoj mladih igralcev in prodaje v poletnem prestopnem roku.”

Hkrati po lanskem porazu v finalu slovenskega pokala obstaja želja po lovoriki, a Grabić zaključi, da je tudi pri tem potrebno biti realen: “Seveda je cilj nekaj osvojiti. Tako kot ima vsak igralec najverjetneje cilj, da bo prvak v katerikoli ekipi. Imam želje, a hkrati znam položaj realno oceniti in se prilagoditi. Ko nismo v situaciji, ko bi se borili za lovorike, to mene ne frustrira kljub že šesti sezoni pri klubu. Saj vem, da potrebujemo čas in je treba biti potrpežljiv ter videti širšo sliko. Najbolj pomembno je biti v službi kluba. Če bi jaz nas silo poizkušal nekaj doseči, bi se to opazilo. To, kar je klubski načrt, v tem je treba živeti in znotraj iskati rešitve.”

Na Šport TV drugi del sezone Prve lige Telemach odpiramo v nedeljo 12. februarja. Od 14:15 dalje si boste v naši družbi lahko ogledali derbi med Koprom in Mariborom.

Foto: Sportida.com

Zadnje video vsebine

1

VIDEO: Jeseničani gladko v finale alpske lige...Več

2

Murić po zadnji tekmi v EuroCupu: ”Težko rečem, kaj vse je bilo narobe, postalo je že smešno!” (VIDEO)...Več

3

Obetavni hrvaški organizator Cedevite Olimpije o vzornikih: “Odkar spremljam NBA je to Luka Dončić, tak košarkar se rodi enkrat na milijon let! (VIDEO)...Več

Najbolj brano ta mesec

1

Nekdanji dragulj Bayerna se spominja Der Klassikerja: ”Ljudje so samo zaradi te tekme kupovali sezonske vstopnice”...Več

2

VIDEO: Slovenija po preobratu v drugem polčasu do zmage na uvodu kvalifikacij!...Več

3

Roka tako, roka drugače, kaj je prav in kaj ni?...Več