šport TV 1 logo
19:00 DANES
Argentina - Kolumbija Copa America
šport TV 2 logo
19:00 DANES
VN Latvije, druga dirka MXGP
šport TV 3 logo
18:30
Vrhunci petega dneva Tour de Hongrie

Glasujte za Mlade upe 2019

Avtor: Gregor Kovačič
10. 4. 2019, 10.29

Pred vami je 20 mladih nadarjenih posameznikov s področja športa, umetnosti, znanosti in parašporta. Najmanj 6, ki jih bo izbrala strokovna komisija, bo prejelo finančna sredstva za razvoj svojega talenta, enemu izmed njih pa boste s svojim glasom pomagali prav vi!

Za mlade upe lahko glasujete do petka 12.4.2019

Prejemniki finančnih sredstev bodo znani 15. aprila 2019, po 15. uri. Pomagajte jim do uresničitve njihovih ciljev!

Finalist Mladi upi 2018: para-karateist Nik Sejdiji

Šestnajstletni Nik, ki ima cerebralno paralizo in epilepsijo, pravi, da če nekaj delaš z ljubeznijo in imaš cilj, potem ti bo uspelo. Nik svojo miselnost odraža z uspehi v para-karateju doma in v tujini.

Nik je že od nekdaj zaljubljen v šport, poskusil se je že v smučanju, prostem plezanju, jahanju, kolesarjenju, danes pa se najbolj posveča plavanju in para-karateju, ki ga trenira že osem let. Karate mu pomaga pri fizičnem napredku, saj je odličen za ravnotežje in koordinacijo ter v psihološkem, saj mu pomaga pri koncentraciji in fokusu, v klubu pa je stkal tudi veliko prijateljskih vezi.

Leto rojstva: 2002

Disciplina delovanja: para-karateist

Dosedanji dosežki: osvojitev modrega pasu, 1. mesto v para-karateju na državnem prvenstvu 2017, 2. mesto na državnem prvenstvu 2018, 1. mesto na turnirjih na Hrvaškem, v Sloveniji in na Bavaria open v letih 2017 in 2018.

Cilji in želje: uvrstitev na evropska in svetovna prvenstva in na olimpijske igre.

Celebralna paraliza ni bolezen, ampak stanje in je posledica poškodbe dela možganov, saj Nik ob rojstvu ni zadihal s polnimi pluči. Zdravniki so staršema dejali, da morda nikoli ne bo shodil, vendar sta vztrajala in mu nudila vse terapije, ki so bile na voljo in pri 26 mesecih je Nik shodil. Vztrajna nega in vaje ter potrpežljivost tako Nika kot staršev, sta Nika spremenila v odličnega športnega in vztrajnega mladeniča.

Nik je trenutno ponosen nosilec modrega pasu, v letu 2019 pa bo poskusil osvojiti rjavi pas, ki ustreza najvišjemu nivoju šolskih stopenj pri karateju. Nik je leta 2017 osvojil prvo, leta 2018 pa drugo mesto na državnem prvenstvu, odlične uvrstitve pa ima tudi iz tujine. Nik, ki trenira kar 5x na teden, si želi na paraolimpijske igre leta 2024 v Pariz, v kolikor bo parakarate uvrščen kot disciplina.

Poleg športa Nika navdušuje vse, kar je povezano z gledališčem in filmom. Obiskoval je dramsko šolo, nastopil pa je tudi v filmih, med drugimi tudi v dokumentarnem filmu Moje telo. Nik se uči igrati tudi na kitaro, saj ga glasba v najtežjih trenutkih sprošča in polni z novo energijo.

Foto: Mateja Jordovič Potočnik

Priporočamo še

1

Gajser po hat-tricku zmag: Sploh ne vem, kaj naj rečem...Več

2

Zmes inteligence in potrpežljivosti – kako je Klopp zgradil svoj Liverpool?...Več

3

Giroudov finale bitke s preteklostjo...Več

Najbolj brano ta mesec

1

VIDEO: Ibrahimović s popolnimi škarjicami obnorel ZDA...Več

2

VIDEO: Mladinec se je ponorčeval z Neymarja...Več

3

VN Rusije: Gajserju zmaga in rdeča številka vodilnega (video)...Več