šport TV 1 logo
16:00
Roma - Juventus Serie A
šport TV 2 logo
15:15
Hellas Verona - Udinese Serie A
šport TV 3 logo
15:15 DANES
Finale: Dallas - Tampa Bay, šesta tekma NHL Playoffs

Giroudov finale bitke s preteklostjo

Avtor: Nejc Mravlja
29. 5. 2019, 09.09

Poldrugo leto po slovesu od rdeče-bele barvne kombinacije se bo junak (pomežik cinikom) lanskega svetovnega prvenstva v drevišnjem finalu Evropske lige pomeril z nekdanjim klubom. Čeprav je pri novem delodajalcu ohranil status zlatega rezervista, je ostal zvest še eni lastnosti: neusahljivi odločnosti. Ne glede na dejstvo, da nocoj lahko prizadene »bivšo«, je tudi v novi sredini vse moči usmeril v osnoven motiv: prepričati stroko, da si zasluži udeležbo v nocojšnjem gala večeru. Za Olivierja Girouda nič novega.

Giroudovo obdobje pri Arsenalu si bomo zapomnili po marsičem. Po prihodu iz Montpellierja je zmagoval in izgubljal, bil stalen član prve postave in na svojo priložnost pogosto čakal med rezervisti, zadeval za in proti klubu, navduševal s koristnimi potezami in z nepričakovanimi zdrsi številne navijače spravljal v obup, vmes soigralce uspel obvarovati pred prejetim golom in semtertja osvajal lovorike (skupaj tri FA pokale).

Nečesa pa mu v povezavi z “Gunners” ni uspelo. Ni še dočakal aktivnega soočenja z nekdanjim klubom od prvega sodnikovega piska. Na obeh srečanjih proti Arsenalu (v 2. in 23. krogu pravkar sklenjene Premier League) je kot modro-beli rezervist odigral le ščepec (15 in 23) minut. Sodeč po uspešni evropski zgodbi in včerajšnjemu petelinjenju soigralcev (več spodaj) se mu nocoj obeta okrepljen igralni čas.

Preobilen ali preveč čvrst?

Potem, ko je v začetku lanskega leta zapustil Arsenal kot ljubitelj lično in brezhibno urejenih pričeske in brade (zato se ga je prijel vzdevek “frizer”, ki mu ni pretirano ljub), pa se je podobne vloge (friziranja – poliranja napada) hitro navzel tudi pri Chelseaju. Navkljub skromni formi konkurentov (v prvi vrsti Pipe Higuaína in Álvara Morate) je aktualni svetovni prvak v sezoni in pol v udarni enajsterici pričel le 13 ligaških tekem (5 golov) … “Olivier igra dovolj? Da, Giroud je pravkar oddelal svojo 39. tekmo! Ne devete, 39.!” se je pred zvedavimi predstavniki sedme sile hudomušno namuznil Maurizio Sarri, vedoč, da je pozabil število napadalčevih vstopov v igro v potekih izzivov. “Pozabljate, da potrebuje več časa za regeneracijo in počitek. Imejte malo razumevanja. Opravka imam z 90-kilogramskim gospodom.”

Giroud je tako pretežak, preširok in preveč zaobljen, da bi se v četrto uvrščeni ekipi angleškega prvenstva lahko nadejal večjega vpliva. Dovolj za obžalovanje selitve k mestnemu tekmecu? Morda niti ne. V tej sezoni je našel “tolažilno nagrado”, tekmovanje, ki mu več kot ustreza: Liga Evropa. Z 10 goli je trenutno njen najboljši strelec (v družbi Luke Jovića, ki so ga s soigralci pri Eintrachtu iz Frankfurta Modri v polfinalu izločili po enajstmetrovkah). “Olive” (sl. oliva) si je v očeh njegovega managerja nepričakovano priigral nezamenljiv status v drugem elitnem evropskem klubskem nogometnem plesu.

Nenehno dokazovanje pod plazom neprestanih očitkov

Dovolj za nasmešek ob enoletnem podaljšanju zgodbe? Glede na dejstva bi lahko odgovorili pritrdilno. “Podpis nove pogodbe me navdaja z veseljem. Res sem si želel ostati,” je prejšnji torek po poziranju ob pomembnemu kosu papirja dodal 32-letnik. “Čutim, da sem del ekipe, ki je zame od vsega začetka kot družina. Z njo si želim osvajati naslove.” Sklenitev dogovora o še vsaj 12-mesečni zvestobi je za klub, ki bo do sredine prihodnjega leta nezmožen trgovanja z igralci, postala obvezna. Dejansko je uprava Chelseaja zgolj izvršila pomembno postavko v prejšnji pogodbi, aktivirala je avtomatično enoletno podaljšanje romance Girouda z Modrimi.

Način konec koncev niti ni najpomembnejši. V trenutku, ko vpletene do bolj ali manj zasluženih počitnic ločuje zgolj še ena – poslednja – bitka, bo Giroud ostal zvest svoji osnovi: nepopustjivemu bojevanju. Za dotik evropske srebrnine, ki se mu je doslej spretno izogibala, še precej bolj pa, da vsem dvomljivcem dokaže svojo legitimno prisotnost v svetu, kjer ga marsikdo ne želi spremljati. Takšna je pač njegova misija, ki jo je na Otoku prisiljen neprestano ponavljati. Tokrat bo nekdanjega delodajalca skušal prepričati, da ga je lansko zimo prehitro izpustil iz svojega objema, se trudil ovreči trditve zahtevnega angleškega občinstva, da je svoje opravil in da se je njegov čas iztekel, predvsem pa si bo prizadeval tudi v finalu nadaljevati strelsko učinkovitost (kot mu je uspelo spomladi 2015 v zaključnem boju proti Aston Villi za krono v FA pokalu, čeprav je v sodnikovem dodatku le potrdil visoko zmago s 4-0). Giroudov neizprosen pristop nikdar ni bil vprašljiv. Današnja tekma pa je kot nalašč, da dokončno prepriča trenutnega (ali bodočega) vodjo Chelseajeve stroke, da nanj vsaj v prihodnji sezoni lahko resno računa. Povedano drugače, nocoj lahko na en mah ubije tri muhe: razžalosti bivšo ljubezen, se s pokalom v roki sladko nasmeje fotografom in dvomljivcem zapre usta. In potem? Vsako novo zgodbo bo gradil od začetka, navijači Arsenala pa bi se poslej bistveno težje, vsaj s cmokom v grlu in kančkom grenčice, norčevali in šalili na njegov račun.

 

Foto: Guliver/Getty Images

Zadnje video vsebine

1

VIDEO: Kaja Eržen: V Rimu uživa, z Džekom kar “po naše”...Več

2

Pancar: Pokazal sem, da sem konkurenčen za TOP 10...Več

3

VIDEO: Ko ne veš, kaj bi … lobaš...Več

Najbolj brano ta mesec

1

Herlings šokiral: Ničesar nisem čutil od pasu navzdol...Več

2

BLOG: Eksperiment? Da, a z enormnimi možnostmi za uspeh!...Več

3

Nove smernice za 11-metrovke: Igralci niso pingvini!...Več