single
[2]
143096

Ganski dirkač hipoma očaral Mourinha

Avtor: Nejc Mravlja
25. 11. 2021, 10.02

Njegova kariera se je zasukala vsaj tako hitro, kot se običajnemu 18-letniku ustavi svet ob pogledu na ljubljeno osebo. Feliz Ohene Afena-Gyan je marca letos prispel na Apeninski polotok, aprila pričel nastopal v italijanskem mladinskem prvenstvu Primaveri in oktobra dočakal ognjeni krst v članski zasedbi AS Rome. Da ganski najstnik pridno preskakuje vedno višje ovire in se pri tem noče zaustaviti, je dokazal z nedeljsko gala predstavo, ko je z zunajserijsko hitrostjo in parom golov navdušil v srcu Ligurije. Njegov nadrejeni – sivolasi trenerski posebnež – si veselo mane roke. Ob sebi ima dragulja, ki ga pozorno gladi in skrbno čuva.

Se še spomnite, kaj ste počeli 19. januarja 2003? Najbrž ne. Le redki ste spremljali gostovanje FC Porta pod taktirko Joséja Mourinha pri Belenensesu. Klub iz lizbonskega “Betlehema” je po prvem polčasu presenetljivo vodil z 1-0, a so se zmaji v drugem delu prebudili. Dvakrat je v polno meril poveljnik obrambe Jorge Costa, piko na i preobratu in zmagi pa je v zadnji minuti z mojstrovino dodal Dimitri Alejničev. Navidez običajen in pričakovan uspeh je tedaj štel dvojno. Mourinhova zasedba je glavni konkurentki za naslov portugalskega prvaka Benfici zbežala na zavidljivih 11 točk prednosti. Razlog več za zadovoljstvo številčne Portove navijaške vojske. Isti dan pa se je zgodilo še nekaj. 19. januarja 2003 se je skoraj 4000 kilometrov južneje v ganskem Sunyaniju rodil drobcen deček s srečnim imenom Felix. Verjetnost, da se bo dobrih 18 let pozneje podil po italijanskih prvoligaških zelenicah in sledil napotkom velikega Moua, ki bi s srčnim objemom pospremil Gančeva premierna članska zadetka, se je dotikala ničle. Toda: 21. novembra 2021 se je zgodilo prav to. Portugalski strateg je Gyana v 74. minuti poslal v igro namesto nerazpoloženega Šomurodova, 18-letnik pa je potreboval zgolj osem minut za rutiniran in tehnično dovršen strelski prvenec med nogometno smetano na Apeninskem polotoku. Veselje ob prelomnem dogodku se še ni niti poleglo, ko je Gyan občinstvu ponudil nov šov: čudovit strel v zgornji kot za nov izbruh pozitivnih čustev, ki jih pod plazom neštetih rok soigralcev in članov strokovnega štaba nikakor ni (z)manjkalo. Par golov vreden nove tri točke in enormne rasti zanimanja javnosti za igralca, ki je med profesionalci zbral le borih 78 minut.

Ljubezen na prvi pogled

Iz množice nasmejanih obrazov se je dalo videti enega, ki je sijal močneje od ostalih. Nekdanji Romin vratar Morgan De Sanctis, današnji tehnični vodja članskega moštva Volkulje, je februarja prisluhnil besedam klubskega oglednika Simoneja Lo Schiava in pozitivno mnenje o nadarjenemu mladeniču, »ki se mu pri rosnih sedemnajstih žoga lepi na nogo, kot se je v najboljših letih Romini ikoni Francescu Tottiju«, prenesel glavnemu športnemu odločevalcu trikratnega italijanskega prvaka Tiagu Pintu. Rumeno-rdeči so pravočasno zavihali rokave in ohladili zanimanje številnih (v prvi vrsti angleških) premožnejših interesentov, ki so se pričeli vse dejavneje sukati okrog afriškega bisera. Vodstvo Rome je zaigralo na čustveno noto: spomladi 2018 si je tedaj 15-letni Felix ogledal Romino demontažo Barcelone v četrtfinalu Lige prvakov (3-0) in se pri priči zaljubil v klub iz večnega mesta. Ko je prispel težko pričakovan klic, ni okleval niti za trenutek in je hipoma pograbil življenjsko priložnost.

Pot do uresničitve sanj pa nikakor ni bila lahka. Odraščal je v vse prej kot idilični vasici Beposo na jugu Gane, kjer ga je vzgajala mama samohranilka. Sleherni prost trenutek je
izkoristil za brcanje žoge, a na prvem mestu je tudi po zaslugi materine vztrajnosti ostala šola. Njun trud je bil poplačan spomladi 2019, ko je z odliko zaključil srednjo šolo v
Berekumu (Presbyterian Senior High). Vzporedno s šolanjem je vzdrževal ljubezen do žoge in igral za najrazličnejše lokalne klube, med drugim za “ganski Real” – ekipo Wenchi SC – in za “enajst neustrašnih”, kot se v domovini glasi vzdevek Watombe 11. Ko je dopolnil 18 let, je ob pomoči maminih pogajalskih spretnosti želel napraviti veliki met v najslovitejšem ganskem klubu Asante Kotoko SC v Kumasiju, a mlajše kategorije slovitih ježevcev tedaj še niso bile tako strokovno podprte kot danes. Afena-Gyan je moral ubrati drugo pot, odločil se je za selitev pod okrilje znanega zastopnika Oliverja Arthurja, bil sprejet pod okrilje njegove agencije Arthurlegacy Sports ML in postal član EurAfrice Academy FC iz Akre. Arthur je pozneje – marca letos – vodil Gyanov prestop v Romo, še pred podpisom pogodbe z Volkuljo pa skoraj obrnil film in sklenil sodelovanje z rdeče-črnimi iz prestolnice mode, ki pa so – zopet – zavoljo spretnega manevriranja institucije iz večnega mesta morali sprejeti poraz.

Dve tekmi v manj kot dnevu

13. marca letos je Felix Afena-Gyan obiskal Romino vadbeno središče Trigorio, kjer je pričel s treningi v ekipi U18, a si za kvantni skok v središče pozornosti ni vzel preveč časa. Že dan zatem – 14. marca – se je znašel v udarni enajsterici prvenstva U18 proti, uganili ste, Genoi. Kot bi rdeče-modri iz Ligurije usodno zaznamovali Gančevo usodo … A pojdimo po vrsti. Uspela mu je referenčna tekma. Ob suvereni zmagi s 5-0 je dosegel gol in prispeval asistenco. Navdušenemu trenerju Aniellu Parisiju je dal vedeti, da ne bo dolgo del čvrste
hrbtenice Rominih upov. In … ni se zmotil. Že naslednji dan – 15. marca –, manj kot 24 ur po uspešni premieri, je Gyan odigral prve ligaške minute za Romino Primavero. Sledilo je pet tekem (trije goli) v ekipi U18, kar je zadostovalo za preskok med mladince, pri katerih je aktivno obeležil zaključek sezone (skupaj 14 nastopov in štirje goli).

Letos poleti se je na italijanski škorenj vrnil najbolj razvpiti nogometni trener 21. stoletja. Prvi Mourinhovi tedni v Trigorii so minili v znamenju gnetenja zanimivega igralskega mozaika in preverjanja, kdo med nadarjenimi najstniki premore dovolj soka za obogatitev članske ekipe. Edoardo Bove in Nicola Zalewski sta na vrata profesionalizma potrkala že v minuli sezoni, Portugalcu pa so v oči padla še tri imena: branilec Filippo Tripi, italo-avstralski vezist Cristian Volpato in … Gyan, ki je Primavero 2021/22 pričel sanjsko: pet tekem, šest golov (dvojca) in takoj postal resen kandidat za strelsko krono v priljubljenem mladinskem prvenstvu. Mourinho na Gančev strm vzpon pričakovano ni ostal imun, prevzele sta ga igralčeva odločnost, neustrašnost in, kar je še posebej izpostavil, najstnikova skromnost. »Navdušen sem nad njegovo hladnokrvnostjo pred nasprotnikovimi vrati,« je 58-letni strateg pred dnevi pristavil za Gazzetto. »Morda res ne gre za izvenserijskega, če hočete v prihodnosti kandidata za absolutno popolnega nogometaša, ampak gre za izrazito nadarjenega napadalca, ki ga odlikujeta odlična telesna pripravljenost in skromnost, s katero me je povsem očaral. V današnjih mladih generacijah je kronično primanjkuje. Pogosto se soočam z golobradimi mladeniči, ki verjamejo, da so posrkali vse znanje tega sveta in se s tem postavljajo pred ostalimi. K sreči je Felix njihovo popolno nasprotje.« 27. oktobra se je pred Gancem odprlo novo obzorje. Mourinho mu je na obisku Sardinije pri Cagliariju namenil članski ognjeni krst. Ganjeni Felix se je po tekmi hitel zahvaljevati vsem, v prvi vrsti mami, ki je ostala v domovini. Zanjo je pripravil posebno darilo (glej spodnji video).

Naraščajoča samozavest ga ni zanesla in zdi se, da je znal obstati na realnih tleh. Nizanje minut med profesionalci je pod drobnogled vzel povratnik na selektorsko mesto ganske izbrane vrste Srb Milovan Rajevac, ki ga je 4. novembra povabil na poslednja letošnja izziva – preizkušnji z Etiopijo in Republiko Južno Afriko. Sledilo je novo razsvetljenje … No, ne še. Serijsko skromni Gyan je povabilo vljudno zavrnil, češ da bo »raje ostal v Rimu, kjer bo povsem osredotočen vpijal Mourinhovo trenersko znanje«, kot je na priljubljenem družabnem omrežju sporočil svojemu zastopniku. Navidez bizarna odločitev je postala nagrajena minulo nedeljo, ko je s pravljično epizodno vlogo na stadionu Luigi Ferraris odločil dvoboj z Genoo. Felix Afena-Gyan je za nekaj novih presežkov (postal je najmlajši strelec para golov na posamezni tekmi v tej sezoni v najelitnejših petih evropskih ligah in prvi strelec letnika 2003 v italijanskem prvenstvu) in pomik v središče pozornosti italijanske in mednarodne javnosti potreboval le dobre četrt ure. Po tekmi je prejel posebno darilo. »Obljubil sem mu par čevljev, ki stanejo 800 evrov,« je v novinarski mikrofon veselo pristavil The Special One. »Ob koncu tekme me je prišel spomnit na obljubo. Jutri mu jih bom dostavil.« Da bo po uresničitvi sanj še hitreje tekel?

Foto: Imago Sports via Guliver

Zadnje video vsebine

1

Zoran Dragić: Ob povratku je bilo kar malo čudno, imam pa veliko motivacijo...Več

2

Bečirović: Boljše nadgradnje kot je Dragić, si nismo mogli želeti (video)...Več

3

Gol januarja: fantastičen volej za pozno in zelo pomembno izenačenje (VIDEO)...Več

Najbolj brano ta mesec

1

Luka Modrić, ubrani mojster neskončne simfonije...Več

2

Prva violina HRC Honde začela s pripravami na novo sezono (FOTO)...Več

3

V pogodbi zahteval klavzulo in jo dobil, ni mu treba na tekmo, če je bil na koncertu...Več