single
[1176]
128109

Gajser že nestrpno pričakuje SP

Avtor: Urban Kolman
11. 6. 2021, 12.50

Tako kot v prejšnji sezoni, je tudi v letošnji na najvišji ravni motokrosa spet nekoliko zagodla pandemija. A vsi ljubitelji tega športa upajo, da bo zamik začetka sezone svetovnega prvenstva edina težava. Svetovni prvak elitnega razreda MXGP Tim Gajser bo obrambo naslova začel konec tedna v ruskem Orljonoku.

Lani je bila sezona povsem premešana, polna improvizacij in selitev na nekaj prizorišč, kjer so včasih izvedli tudi po tri dirke v enem tednu. A po vseh težavah so jo le izpeljali in za Gajserja bi se težko končala bolje. Koronsko sezono je namreč končala z naslovom svetovnega prvaka, tretjim v elitnem razredu MXGP po letih 2019 in 2016 ter skupno četrtim v karieri.

A lanski uspehi so le še lep spomin. Gajser je znan kot športnik, ki se hitro spet vrača v običajen ritem, pa čeprav ima v rokah naslov najboljšega na svetu, tako je tudi v letošnjem letu že kmalu začel priprave, ritem so nekoliko podrle le spremembe koledarja, saj so začetek sezone večkrat prestavili. A zdaj je le dočakal prvo priložnost, ruski Orljonok v (za ruske razmere) bližini olimpijskega Sočija ob Črnem morju bo uvodna postaja.

“Vsi na startni rampi si želimo zmagati in osvojiti naslov prvaka. Skušal bom ne razmišljati o tem, se osredotočiti nase in odpeljati, kot znam. Če bom sproščen, se lahko spet borim za naslov. Dal bom vse od sebe, upam, da se lahko spet veselim,” je na nedavni predstavitvi na domači progi – V Lembergu je namreč najel tamkajšnjo progo in jo tudi precej posodobil – dejal svetovni prvak.

Čeprav je bil lani v nenavadni sezoni, ki je od tekmovalcev zahtevala številne prilagoditve, uspešen, pa je vesel, da se lahko vrne v ritem, kakršnega bolje pozna: “Lanska sezona je bila posebna. Imam pa rajši, da se vračamo v običajen ritem, da je ena tekma konec tedna. Vse je bolj umirjeno, imaš več časa na progi.”

Kot zadnji test pred sezono je prejšnji konec tedna imel nastop na domači dirki v Orehovi vasi za točke državnega prvenstva. Na teh dirkah sicer ne more vedno nastopiti, saj se ponavadi urniki prekrivajo s SP. A tokrat je priložnost z veseljem izkoristil, razveselili so ga tudi gledalci, ki so se po dolgem času lahko vrnili ob progo. In pa seveda prepričljiva zmaga, kar je bila najboljša popotnica za Orljonok.

“Vse je super, počutim se zelo dobro. Komaj čaka, da se začne zares. Vsi smo zelo dolgo čakali na to. Super,” je po tej dirki pričakovanja strnil Gajser in potožil le zaradi večjih težav z logistiko ob koronskih ukrepih: “Vizum zahtevajo že tako ali tako, potem pa je zdaj še ogromno papirjev, če te kdo ustavi na kakšni kontroli. Je kar precej zapleteno.”

“Grem sproščeno, zanesljivo upam na dobre vožnje, da bom sproščen in da bom užival. In če uživam, se lahko borim za sam vrh. In to je najbolj pomembno,” pa je dejal o tem, kaj si želi v prihajajoči sezoni.

Njegova ekipa Honda je kot vedno že zgodaj pripravila nove motorje in se lotila izboljšav, Gajser pa je z izdelkom za sezono 2021 zelo zadovoljen, saj vedno poudarja, da inženirji v ekipi nikoli ne spijo in vselej razmišljajo o koraku naprej.

Pokoronska sezona se bo začela ta konec tedna, rusko prizorišče se po lanski odpovedi vrača v koledar. Zadnjo zmago bo branil prav Gajser, ki je bil tu najboljši leta 2019.

Konkurenca, s katero se bo spopadal v Rusiji in potem v nadaljevanju sezone, je približno enaka kot lani. Clement Desalle je sicer postavil tekmovalni motocikel v kot, še vedno pa vztraja eden njegovih največjih tekmecev, veteran Antonio Cairoli, ki bo skušal priti do desetega naslova prvaka.

Nekdanji prvak iz leta 2018 Jeffrey Herlings pa upa, da bo imel letos končno manj smole s poškodbami. Nevarna bosta tudi Jeremy Seewer in Arnaud Tonus, pa tudi Romain Febvre, iz nižjega razreda MX2 letos prihajata mlada Thomas Kjer Olsen in Ben Watson.

Gajser pa ne bo edini Slovenec v Orljonoku. Tako kot na večini lanskih dirk bo tudi letos v šibkejšem razredu MX2 tekmoval Jan Pancar. Lanska sezona je bila že dobra odskočna deska za nabiranje izkušenj, z nekaj odličnimi posamičnimi vožnjami je Pancar opozoril nase in pokazal, da lahko v prihodnosti pride tudi med deseterico.

To je kot željo za sezono izpostavil tudi na nedavni predstavitvi na Lembergu. “Želja je, da bi se vozil med deseterico. Najbolj pomembno je, da bom vozil tako, kot znam, potem bodo rezultati prišli sami. Zanesljivo ne bo lahko, ampak potrudil se bom po najboljših močeh,” meni Pancar.

Po Orljonoku bo dogajanje za motokrosiste zelo pestro in marsikdaj brez počitka, saj bo veliko dirk tudi v zaporednih koncih tedna. Naslednja dirka bo 27. junija v Matterley Basinu, potem pa med drugimi sledijo Maggiora, Kegums, pa novo prizorišče na Sardiniji, kjer sicer številni dirkači pozimi trenirajo, pa Agueda in seveda Gajserju zelo ljuba Pietramurata, kjer si je lani zagotovil naslov.

Ob koncu leta sledi še trojček bolj oddaljenih dirk v Argentini in Indoneziji, kjer naj bi se sezona končala 5. decembra. Skupno je na koledarju za zdaj 19 dirk.

Prvo dirko nove sezone svetovnega prvenstva v motokrosu si boste v prenosu v živo lahko ogledali na Šport TV, začnemo v nedeljo ob 11.00 na Š1.

Vir: STA
Foto: Sportida.com

Zadnje video vsebine

1

Žan Rogelj: Menim, da je nogomet šport št. 1 v Avstriji (VIDEO)...Več

2

NA DANAŠNJI DAN: Krstna tekma Slovenije na velikih tekmovanjih (VIDEO)...Več

3

Kovačić: Hrvaška lahko doseže velike stvari (VIDEO)...Več

Najbolj brano ta mesec

1

Gajser: Ni enostavno postati prvak, še težje pa je naslov ubraniti...Več

2

Ekipa ŠPORT TV pripravljena na EURO 2020...Več

3

Oblak vodi enajsterico zvezd, ki jih ne bo na EP...Več