pismo ikona
šport TV 1 logo
05:00
Milan - Fiorentina Serie A
šport TV 2 logo
05:00
Bologna - Crotone Serie A
šport TV 3 logo
05:00
Lyon - Reims Ligue 1

Gajser v sredo s prvo “zaključno žogico” za nov naziv najboljšega na svetu

Avtor: Blaž Magdič
3. 11. 2020, 11.36

Svetovni prvak v motokrosu za sezono 2019 Tim Gajser je zelo blizu ubranitvi naslova v letošnji sezoni. V sredo, ko bo na sporedu predzadnja dirka te koronske sezone, bo začel s 73 točkami naskoka v SP. Če bo ta po obeh vožnjah v Trentinu znašal še vsaj 50 točk, pa bo tretjič postal najboljši na svetu v razredu MXGP.

Matematika je pred zadnjima postajama v sezoni, obe dirki bosta v sredo in nedeljo na stezi v Pietramurati v Trentinu, preprosta. Gajser mora, da bo prvak že v sredo, imeti toliko prednosti, da ga tekmeci v preostalih vožnjah ne bodo mogli več niti teoretično ujeti. To pomeni, da mora biti prednost po končani sredini dirki vsaj 50 točk, prvak bi lahko bil tudi že po prvi vožnji, če bo prednost vsaj 75 točk.

V tem teoretičnem preračunavanju velja še eno splošno pravilo: Gajser mora do konca sezone v vseh štirih preostalih vožnjah zbrati samo še 27 točk (od 100 možnih).

Glede na predstavo na prvi od treh dirk v Pietramurati to ne bi smela biti pretežka naloga. V nedeljo, ko je imel prvo priložnost za naslov, je bil skupno drugi na dirki, a je večino prednosti zadržal, s 74 točk se je v primerjavi z Antoniem Cairolijem znižala le za eno.

Prav Italijan je pravzaprav edini, ki bi lahko ob neverjetno slabem razpletu za Gajserja še računal na to, da bi ga morebiti prehitel v seštevku. A se najbrž tudi sam zaveda, da so možnosti bolj teoretične. Še bolj to velja za Jeremyja Seewerja, Švicar na tretjem mestu v SP zaostaja 91 točk. Že četrti Francoz Romain Febvre pa nima niti teh možnosti, saj zaostaja več kot 100 točk, kolikor jih je še na voljo v tej sezoni.

“Na splošno sem zadovoljen z dirko. Prva vožnja je bila skoraj popolna, dobil sem ‘holeshot’ in potem takoj naredil razliko. V drugi sem zamudil na startu in potem imel nekaj težkih trenutkov v prvem krogu. Hotel sem vse jemati mirno, nisem preveč hitel, da ne bi naredil napake,” je po nedeljski dirki na svojem priljubljenem prizorišču dejal Gajser.

Nekoliko ga moti, ker zaradi razmer ob progi ni navijačev, saj so mu na Sloveniji najbližjem prizorišču njegovi privrženci vedno dali še dodatno moč. A vseeno je pred sredo optimističen: “Rezultat je bil dober, ostale pa so mi še štiri vožnje, ostal bom zbran in dal vse od sebe.”

Za Gajserja bi bil naslov, ki mu je zelo blizu, tretji v elitnem razredu po letih 2016 in 2019, skupno pa četrti v karieri (še MX2 v sezoni 2015).

V Pietramurati bo za slovenske ljubitelje motokrosa zanimiv seveda predvsem boj za prvaka v elitnem razredu. A niti v MX2 stvari še niso odločene, čeprav je razmerje povsem enako kot v MXGP. Francoz Toma Vialle ima namreč 73 točk naskoka pred Belgijcem Jagom Geertsom in zanj veljajo podobne matematične možnosti kot za Gajserja.

V tem razredu v sezoni 2020 uspešno nastopa tudi Jan Pancar. Z redkimi izjemami je na večini prizorišč prišel do točk, tudi v nedeljo v Pietramurati jih je za 17. mesto odbil 11. Skupno je tako v seštevku na 20. mestu, do konca sezone pa ima še dve priložnosti, da izkupiček poveča.

Prva vožnja MXGP bo v Pietramurati v sredo ob 12.15, druga ob 15.10, v MX2 pa ob 11.15 in 14.10. Neposredni prenos dogajanja, ki lahko postreže s sanjskim razpletom za slovenski šport, na Šport TV 1.

 

Foto: Sportida.com
Vir: STA

Zadnje video vsebine

1

VIDEO: Rupnik znova uprizoril Messija...Več

2

Pozabite “panenko”: To je čudežna 11-metrovka, ki bi šokirala vse vratarje sveta (VIDEO)...Več

3

Bohar in Jurčević z Osijekom zrušila Dinamo in potrdila visoke apetite (VIDEO)...Več

Najbolj brano ta mesec

1

BLOG: Mesto, kjer se otroci rojevajo z vratarskimi rokavicami...Več

2

Narobe svet: Če bo Pirlo zmagoval, bo bonuse prejemal tudi Sarri...Več

3

Je Tottenham dokončno stopil na šampionsko pot?...Več