single
[1176]
168856

Gajser in Pancar v Turčijo po potrditev uspešnih sezon

Avtor: Klemen Verlič
1. 9. 2022, 17.03

V nedeljo bo na sporedu osemnajsta in hkrati zadnja dirka sezone svetovnega prvenstva v motokrosu. Gostil jo bo Afyonkarahisar. Na Veliki nagradi Turčije pa bosta Slovenijo tudi tokrat zastopala Tim Gajser in Jan Pancar.

Tim Gajser, HRC Honda

Letošnje zadnje dejanje svetovnega prvenstva v motokrosu se bo odvijalo v Turčiji. Na 1725 metrov dolgi progi Afyonkarahisar bo Tim Gajser vnovič vozil z zlato številko svetovnega prvaka razreda MXGP, drugi slovenski voznik na dirki pa bo Jan Pancar, ki se bo boril za čim višjo uvrsititev v razredu MX2.

Tim Gajser je na zadnjo preizkušnjo sezone za točke svetovnega prvenstva odpotoval sproščen in brez pritiska, ki bi ga morda zaviral v lovu na čim boljšo uvrstitev. Naslov svetovnega prvaka je osvojil že pred slabima dvema tednona na Finskem in ga nato minuli petek v Mariboru na Trgu svobode tudi veličastno proslavil z navijači.

Breme rezultata Gajserja tokrat zanesljivo ne bo oviralo, zato bo lahko v vožnji predvsem užival. Vseeno se bo najbrž trudil sezono končati s stilom. Lani sta bili na tem prizorišču kar dve dirki svetovnega prvenstva. Na prvi je bil tretji, na drugi pa drugi in letos utegne imeti v mislih, da na tem prizorišču še ni stal na najvišji stopnički na zmagovalnem odru.

Brez dvoma se obeta zelo zanimiva zadnja dirka sezone, v kateri bo najbrž do izraza znova prišla tudi dobra fizična pripravljenost voznikov. Vremenska napoved za Afyonkarahisar, mesto, ki leži približno 250 kilometrov jugozahodno od Ankare, namreč pravi, da bo zelo vroče s temperaturami okrog 30 stopinj Celzija in več, kar pomeni, da bo v takšnih razmerah potrebno dobro razporediti moči na podlagi, ki je na določenih mestih mehka, na drugih pa znova trda. Štartna rampa ne bo polno zasedena, pri čemer je zanimivo, da na progi v elitnem razredu MXGP kot tudi razredu MX2 ne bo niti enega domačega voznika.

V razredu MX2 bo Jan Pancar skušal postaviti piko ni najuspešnejši sezoni v karieri. V skupnem seštevku točkovanja za svetovno prvenstvi se nahaja na 11. mestu in je zbral 257 točk. Deseti Liam Everts jih ima 286 in verjetno ni realno pričakovati, da bi Pancar v Turčiji nadomestil ta zaostanek. Vseeno lahko z novimi pogumnimi vožnjami opozori nase ter si morda pribori na mizo še kakšno dobro ponudbo tovarniških moštev, ki razmišljajo že o novi sezoni. Pancar je brez dvoma med tistimi, ki so v tej sezoni naredili velik korak naprej in njegovo napredovanje zagotovo ni ostalo neopaženo. Vnovič bo veliko odvisno od štartov, podlago zanje pa si bo moral Pancar pripraviti že v kvalifikacijah. Obeta se tudi zelo zanimiv boj za naslov svetovnega prvaka, saj Jaga Geertsa in Toma Vialla ločita samo dve točki v skupnem seštevku, kar najbrž v razredu MX2 zagotavlja borbo na nož do zadnjega atoma moči vse do zadnjega zavoja zadnje vožnje sezone in prečkanja ciljne črte.

VN Turčije v nedeljo od 12.00 dalje na Š1!

Foto: Sportida.com
Vir: AMZS

 

Zadnje video vsebine

1

Urukalo: “Za takšne predstave nas najbolj motivira domača publika!” (VIDEO)...Več

2

Nukić: Igrati v takšnih pogojih je za nogometaše nevarno...Več

3

VIDEO: Neymarjev dvojnik preslepil varnostnike...Več

Najbolj brano ta mesec

1

Milanski Inter Šešku preprečil, da bi spoznal Dončića...Več

2

Nova polomija sodnika in VAR-a: Portugalska enajstmetrovka v nasprotju s pravili? (FOTO)...Več

3

Ronaldo še zadnjič udaril po Unitedu: Izdal novo uro s podobo gola, ki ga je dosegel proti rdečim vragom (FOTO)...Več