single
[3]
170385

Francozi in Španci v klasiki za naslov evropskega prvaka

Avtor: Blaž Magdič
16. 9. 2022, 22.40

V finalu evropskega košarkarskega prvenstva bosta igrali Francija in Nemčija. V polfinalu so Francozi povsem nadigrali Poljsko in zmagali s 95:54, v nadaljevanju večera pa so se jim v finalu pridružili še Španci, ki so bili od Nemcev boljši s 96:91 (27:24, 46:51, 65:71).

V finalu evropskega prvenstva bosta igrali reprezentanci, ki so ju le redki videli na zaključnem dvoboju turnirja. Francoze mogoče še kdo, Špance pa so skoraj nihče. A proti gostiteljem, ki jih je spodbujalo 15.000 navijačev, so pokazali mirno igro, živčnosti niso kazali tudi, ko so se po naletih gostiteljev nekajkrat znašli v večjem zaostanku. Izkušeni trener Sergio Scariolo je odlično vodil ekipo, ki se je kljub temu, da nima več pravih zvezd, zasluženo uvrstila v finale. Na igrišču pa je imel za to največ zaslug naturalizirani Američan Lorenzo Brown, ki je dosegel 29 točk, sicer eno manj kot na drugi strani Dennis Schröder.

Večji del prvega polčasa so bili v vodstvu Španci. Imeli so mirne roke, posledica je odličen odstotek meta, kar jim je po 15 minutah zagotovilo vodstvo devetih točk. Toda polčas so vendarle dobili Nemci. Po zaostanku 32:41 so naredili delni izid 14:0, preobrat sta jim zagotovila predvsem razpoložena Schröder, ki je že v prvem delu dosegel 19 točk, in Andreas Obst, slednji je ob koncu druge četrtine zadel tri zaporedne mete za tri točke.

Na začetku drugega polčasa so se Španci vrnili v vodstvo, a le za kratek čas. Pri Nemčiji se je razigral še Franz Wagner in skupaj s Schröderjem, ki ni popuščal, sta domači ekipi zagotovila vodstvo za deset točk. A preobratov še ni bilo konec. Naslednjega so naredili Španci, po zaostanku 61:71 so šest minut pred koncem spet prešli do vodstva, za katerega sta bila najbolj zaslužna Brown ter Juancho Hernangomez.

Nemcem se je ustavilo v napadu, znašli so se v zaostanku osmih točk, v zadnji minuti so sicer nekoliko ublažili poraz, a zmage Špancev niso ogrozili.

Foto: Sportida.com
Vir: STA

Zadnje video vsebine

1

VIDEO: SŽ Olimpija na prvi domači tekmi točke predala Celovcu...Več

2

VIDEO: Kako ne začeti tekme? Predava Las Vegas...Več

3

VIDEO: Jesenice na drugi domači tekmi v AHL do druge zmage...Več

Najbolj brano ta mesec

1

VIDEO: Jesenice na drugi domači tekmi v AHL do druge zmage...Več

2

Union Berlin: Novi nemški vladar?...Več

3

Tekma med Muro in Olimpijo dobiva tretji polčas: Riera na družbenem omrežju odgovarja Čontali (FOTO, VIDEO)...Več