šport TV 1 logo
11:25 V ŽIVO
Western Sydney Wanderers - Perth Glory Avstralska liga
šport TV 2 logo
12:15
VN Trentina, prva dirka MXGP 2019
šport TV 3 logo
12:05
Nimes - Nice Ligue 1

Formula 1 v prihodnosti boljša in cenejša

Avtor: Marko Premrl
31. 10. 2019, 22.31

Vodstvo formule 1 je potrdilo smernice tekmovanja za sezono 2021. Svetovno prvenstvo formule 1 bo v bližnji prihodnosti doživelo precej sprememb, cilj pa je predvsem narediti tekmovanje bolj zanimivo in znižati stroške.

Formula 1 bo, kot so potrdili na današnjem sestanku vodstva tekmovanja v Austinu, doživela precej sprememb. Čaka jo športna, tehnična in organizacijska reforma, vse skupaj pa je potrdila tudi krovna zveza Fia.

Na sporedu bo lahko tudi več dirk, največ 25 na sezono, dirkalniki pa bodo po letu 2021 precej drugačni od tistih, ki se po stezah tega tekmovanja podijo zdaj.

Najpomembnejša novost pa je finančna omejitev oziroma “salary cap”, kakršnega poznajo tudi moštva v ameriških poklicnih ligah. Tako bo imela od leta 2021 vsaka ekipa na voljo največ 175 milijonov dolarjev, v kar sicer niso vštete plače dirkačev in potni stroški.

“Naš cilj je bil vedno, da izboljšamo boj na stezi in naredimo tekmovanje bolj zanimivo. Formula 1 je izjemen šport z izjemno zgodovino. Spoštovali jo bomo, toda naša želja je tudi na stezi doseči več akcije in tekmovalnosti, s tem pa poskrbeti za bolj zdrave športne temelje in predstaviti formulo kot poslovne priložnost,” je pojasnil prvi mož tekmovanja Chase Carey.

O stroških formule 1 v prihodnosti je predsednik Fie Jean Todt dejal, da bo znesek še vedno velik, toda z omejitvijo višine proračunov so naredili prvi korak. Drugi bo povezan s tehničnimi spremembami, po katerih si Fia obeta bolj izenačeno tekmovanje z več nepredvidljivosti in konec serijskega zmagovanja, kakršnega v zadnjih letih uprizarja Mercedes.

Nova pravila sicer niso navdušila vseh sodelujočih v formuli 1, predvsem velika moštva kot Ferrari ali Mercedes se jim upirata. Fia in vodstvo formule 1 namreč želita v prihodnje omejiti samostojnost ekip, tudi tako, da bo več delov dirkalnikov skupnih oziroma predpisanih za vse ekipe, s tem pa bi velikani formule 1 izgubili svojo tehnično prednost zaradi lastnega razvoja.

 

Foto: Guliver/Getty Images
VIR: STA

Zadnje video vsebine

1

VIDEO: Zlatan najprej “zamočil”, nato razparal mrežo Cagliarija...Več

2

VIDEO: Pot Iličića od neprepričljivega Palerma do dominantne Atalante...Več

3

VIDEO: PSG po enajstmetrovkah do domače trojne krone...Več

Najbolj brano ta mesec

1

VIDEO: Rebić se je veselil, še preden je Ibra zabil...Več

2

Bomba iz Anglije: Ronaldo se je dogovoril z Newcastlom!...Več

3

Tri tedne pred nadaljevanjem MXGP sezone Gajser trenira na vso moč (VIDEO)...Več