KVALIFIKACIJE EURO 2024
single
[9,1180]
179560

Formula 1 postavila nova pravila glede političnih sporočil voznikov

Avtor: Urban Kolman
20. 12. 2022, 20.47

Mednarodna avtomobilistična zveza (Fia) bo omejila politična sporočila voznikov, poroča nemška tiskovna agencija dpa. Disciplinski organ Fie je namreč spremenil pravilnik v točki 12.2.1.n in bo v prihodnje vsakršne "politične, verske in osebne komentarje" obravnaval kot kršitev.

Predvsem svetovna prvaka, Britanec Lewis Hamilton in Nemec Sebastian Vettel sta v preteklosti s svojimi političnimi izjavami večkrat poskrbela za razburjenje.

Vettel je pred veliko nagrado Madžarske 2021 nosil mavrično majico, da bi pokazal solidarnost s skupnostjo LGBTQ+. Nemca so za dejanje opozorili pred predvajanjem tamkajšnje himne.

Hamilton pa je po zmagi v italijanskem Mugellu leta 2020 nosil majico z napisom “aretirajte policiste, ki so ubili Breonno Taylor”. Britanec se je spomnil temnopolte Američanke, ki so jo policisti ustrelili med posredovanjem v njeni hiši. Fia je po tem dogodku prepovedala vidno nošenje majic na odru za zmagovalce.

Pravilnik načeloma prepoveduje politična sporočila na dirkališču. Je pa zveza od začetka leta 2020 na Hamiltonovo pobudo dovolila določene geste v podporo boju proti rasizmu. Vettel se je na primer večkrat zavzel tudi za zaščito podnebja.

Vir: STA
Foto: Sportida.com

Zadnje video vsebine

1

Matjaž Kek: Moti me obnašanje nekaterih in tega ne bom toleriral...Več

2

VIDEO: Olimpijina evropska sezona za pozabo, ki mora služiti kot opozorilo za naslednjo...Več

3

VIDEO: Dino Murić iz nemogočega položaja v zadnji sekundi Šenčurju priigral zmago nad Heliosom...Več

Najbolj brano ta mesec

1

VIDEO: Slovenija po preobratu v drugem polčasu do zmage na uvodu kvalifikacij!...Več

2

Roka tako, roka drugače, kaj je prav in kaj ni?...Več

3

Podcast PLT: Slovenija na Euro!...Več