single
[2]
194706

FIFA vsaki nogometašici na SP namenja najmanj 28.000 evrov

Avtor: Blaž Magdič
8. 6. 2023, 20.03

Vsaka igralka, ki bo del svetovnega nogometnega prvenstva za ženske v Avstraliji in Novi Zelandiji, bo prejela najmanj 30.000 ameriških dolarjev oz. 28.000 evrov, je v izjavi za javnost sporočila Mednarodna nogometna zveza Fifa.

Igralke iz vrst svetovnih prvakinj bodo bogatejše za okoli 251.000 evrov, piše francoska tiskovna agencija AFP.

Ženski nogomet je trenutno na vrhuncu moči, vendar so igralke zaskrbljene, da se njihova naraščajoča priljubljenost ne odraža v zaslužkih, zlasti v primerjavi z moškimi, v zapisu dodaja AFP.

Svetovno prvenstvo se bo v Avstraliji in na Novi Zelandiji začelo 20. julija, vsaka nogometašica, ki bo predstavljala eno od 32 reprezentanc, pa bo bogatejša za najmanj 28.000 evrov. Nato bo znesek naraščal glede na dosežke na SP, ki se bo končalo 20. avgusta.

Povprečna klubska plača igralk je po podatkih Fife sicer 13.000 evrov na leto, kar je le delček zneska, ki jih zaslužijo njihovi kolegi.

Fifa je v sporočilu za javnost zapisala, da je namensko zbiranje denarja za igralke uvedla prvič, njena naložba pa je trikrat večja od tiste na svetovnem prvenstvu za ženske v Franciji pred štirimi leti.

Sindikat poklicnih igralcev in igralk Fifpro je potezo pozdravil in dejal, da je Fifa “prisluhnila glasu igralk”. “Naredili smo korake k večji enakosti spolov v naši igri na najvišjih ravneh,” je zapisal sindikat in dodal: “Zapuščina tega dejanja nastaja od igralk za igralke, tako za danes kot jutri.”

 

Foto: Wayne Tuckwell via Guliver
Vir: STA

Zadnje video vsebine

1

(VIDEO) Boromisa po porazu z Bravom: Oprosti vsem navijačem za sezono brez trofeje...Več

2

Arnol po zmagi proti Olimpiji: Današnja tekma je bil zrelostni izpit, ki smo ga uspešno opravili (VIDEO)...Več

3

VIDEO: Šeško sezono končal z izjemno strelsko formo in fantastičnim evrogolom...Več

Najbolj brano ta mesec

1

“Včasih je težko ves čas oživljati ogenj” (VIDEO)...Več

2

Kultni klub se vrača med elito: Tja ga je popeljal “ameriški Julian Nagelsmann” (VIDEO)...Več

3

Ko v deželi denarja zmanjka cekinov...Več