single
[2]
137220

FIFA: Svetovno prvenstvo bi lahko potekalo vsaki dve leti

Avtor: Klemen Verlič
20. 9. 2021, 19.03

Krovna svetovna nogometna federacija Fifa še ni odstopila od načrtov, da bi svetovno prvenstvo pripravila na vsaki dve namesto na štiri leta, kot je v veljavi zdaj. Predsednik Fife Gianni Infantino bo razpoloženje glavnih deležnikov v nogometu preveril na spletnem vrhu, ki ga je sklical 30. septembra.

Fifa je povabila vodilne nogometne zveze in organizacije na sestanek konec meseca, na katerem bo razpravljala o koledarju mednarodnih tekmovanj, vključno s predlogom, da bi SP izpeljali vsaki dve leti, danes sporočilo Fife povzemajo tiskovne agencije.

Povabilo na spletno srečanje so prejele nogometne zveze, predstavniki nogometašev, klubov, lig, konfederacij, Evropske nogometne zveze (Uefa) in Sindikata poklicnih nogometašev (FIFpro), poroča Sky Sport.

“V nogometnem svetu obstaja široko soglasje, da je treba koledar mednarodnih tekmovanj prenoviti in izboljšati. To je ena od številnih priložnosti za vzpostavitev konstruktivne in odprte razprave na svetovni in regionalni ravni,” je Fifa zapisala v uradni izjavi, objavljeni na spletni strani.

Uefa in južnoameriška nogometna zveza (Conmebol) temu predlogu nasprotujeta in celo grozita z bojkotom dodatnih turnirjev, medtem ko sta azijska nogometna zveza in konfederacija Severne in Srednje Amerike ter Karibov (Concacaf) podprli predlog o spremembi oblike SP.

Nemška tiskovna agencija dpa navaja, da gre za sporen predlog, ki je požel veliko kritik. Predsednik Uefe Aleksander Čeferin je grozil z bojkotom in pozval na sestanek z Infantinom.

Čeferin pri nasprotovanju načrtom za “nogometni bienale” uživa podporo evropskih nacionalnih zvez, med njimi tudi najvplivnejše nemške nogometne zveze (DFB), ki poudarja, da Fifa takšne odločitve “ne sme sprejeti brez soglasja evropskih zvez in evropskega nogometa”.

“Nerazumljivo je bilo, da se je Fifa sprva posvetovala s tako imenovanimi legendami in ne z lastnimi članicami,” še navaja dpa stališče nemške nogometne zveze po petkovi seji predsedstva.

Prehod SP v dvoletni cikel in drastično skrajšanje odpovednega roka za reprezentance bi imela velike učinke na nogomet v Nemčiji, Evropi, pa tudi po vsem svetu, so prepričani pri DFB.

“Če bi vsako poletje potekalo svetovno ali evropsko prvenstvo za moške, bi bili turnirji žensk in mladincev v senci moških tekmovanj ‘marginalizirani’,” opozarjajo pri nemški zvezi. Ob tem pa bi se zaradi povečanja števila velikih turnirjev povečali tudi telesni in psihični pritiski in napori, s katerimi se bodo soočali igralci, kar bi pripeljalo do znatnega povečanja tveganj za poškodbe.

Tehnična svetovalna skupina Fife, ki jo vodi direktor Arsene Wenger, podpira predlog o tako imenovanem bienalu. “Ker je to nogometni projekt, pri katerem morajo biti globalni interesi nogometa na prvem mestu, so ta proces začeli igralci in trenerji z vsega sveta,” je sporočila Fifa.

Foto: Sportida.com
Vir: STA

Zadnje video vsebine

1

VIDEO: Na ŠPORT TV ta teden v ospredju predvsem ljubljanska moštva...Več

2

Kamerunec v Sežani: Morda bo pa Tabor kmalu velika ekipa (video)...Več

3

Ambiciozni načrti direktorja Cedevite Olimpije: ‘’Cilj je igranje v Evroligi!’’(VIDEO)...Več

Najbolj brano ta mesec

1

VIDEO: Honda obiskala dom Gajserja in pripravila krajši dokumentarec...Več

2

Victor Osimhen: nov neapeljski vladar...Več

3

Kek utišal samozavestne Ruse: ”V Ljudskem vrtu ni favorita!”...Več