single
[2]
188262

FIFA sklenila nov memorandum z evropskimi klubi

Avtor: Urban Kolman
27. 3. 2023, 17.31

Predsednik Mednarodne nogometne zveze (Fifa) Gianni Infantino in predsednik evropskega združenja klubov ECA Naser Al-Helaifi sta danes podpisala prenovljen memorandum o soglasju med svetovno federacijo in združenjem evropskih nogometnih klubov. Omenjeni memorandum sta podpisala na 29. generalni skupščini ECA v Budimpešti na Madžarskem.

Z dolgoročnim sporazumom, ki velja do 31. decembra 2030, želijo v svetovni nogometni federaciji in evropskem združenju klubov okrepiti sodelovanje ter zagotoviti dolgoročno stabilnost v reprezentančnem in klubskem nogometu, so v Fifi zapisali v izjavi za javnost.

Memorandum o soglasju vključuje obnovljeno zavezo klubov, da se bodo do leta 2030 držali mednarodnega koledarja tekem, ki ga je svet Fife soglasno odobril 14. marca 2023.

V evropskem združenju klubov so ob tem izrazili podporo razširjenemu novemu klubskemu svetovnemu prvenstvu od leta 2025 z udeležbo 12 evropskih klubov. Hkrati so podprli letno tekmo med zmagovalcem lige prvakov in zmagovalcem medcelinskih kvalifikacij ter ustanovitev klubskega svetovnega prvenstva za ženske.

Predsednik Fife Infantino je predstavil tudi povišanje odškodnine za igralce klubom za nastop na svetovnem prvenstvu v nogometu. Nadomestilo klubom za igralce za svetovno prvenstvo za moške se bo z 209 milijonov dolarjev (194 milijonov evrov) za svetovno prvenstvo v nogometu v letih 2018 in 2022 povečalo na 355 milijonov dolarjev (329 milijonov evrov) za članski svetovni prvenstvi v nogometu, ki bosta v letih 2026 in 2030.

“To je pomemben dan za prihodnost nogometa in njegovo dolgoročno stabilnost. Zelo smo veseli, da smo obnovili in okrepili naš sporazum o sodelovanju z ECA, pomembnim deležnikom, ki zastopa klube iz vse Evrope,” je poudaril predsednik Fife Infantino.

“Potrditev novega mednarodnega koledarja tekem s strani ECA zagotavlja potrebno ravnovesje med klubskim in reprezentančnim nogometom. Pred nami so vznemirljivi projekti, vključno z novim klubskim svetovnim prvenstvom leta 2025 in novim klubskim svetovnim prvenstvom za ženske,” je poudaril Infantino.

“Veseli nas, da smo podpisali ta prelomni sporazum. Memorandum o soglasju priznava osrednjo vlogo klubov v svetovnem nogometu in zagotavlja, da so ustrezno zastopani pri odločanju o vprašanjih, ki jih zadevajo,” pa je poudaril predsednik ECA Al-Helaifi.

Vir: STA
Foto: Sportida.com

Zadnje video vsebine

1

Cvijanović in Grabić: Olimpija je bila odlična in krivec za slabše Celje! (VIDEO)...Več

2

Analiza Šport TV: Pohvale Zeljkoviću, Olimpija je odrezala Popovića in Matka (VIDEO)...Več

3

Na derbiju vodilnih ekip brez zmagovalca, Celje na vrhu ohranja sedem točk prednosti (VIDEO)...Več

Najbolj brano ta mesec

1

Liga Nova KBM: Krka gosti Podčetrtek...Več

2

Na Šport TV se pričenja EP v strelstvu: Slovenski tekmovalci lovijo kvote za Pariz...Več

3

Harry Kane: “Nikoli se ne bomo predali”...Več