šport TV 1 logo
16:15
Juventus - Milan Serie A
šport TV 2 logo
15:30
Sassuolo - Lazio Serie A
šport TV 3 logo
15:25
Bordeaux - Lyon Ligue 1

Fifa proti Uefi: naj se bitka urnikov prične!

Avtor: Nejc Mravlja
19. 3. 2020, 13.37

Aleksander Čeferin je s sodelavci na vrhu Uefe v torek potrdil pričakovano. Z enoletnim premikom evropskega članskega nogometnega prvenstva pa je korenito zarezal v ustaljen koledar mednarodnih tekmovanj in prekinil miren spanec predsednika svetovne nogometne federacije Giannija Infantina.

Švicarski Italijan, ki bo v ponedeljek dopolnil 50 let, je dan po preložitvi Eura ob sebi zbral predsednike vseh šestih regionalnih konfederacij in z njimi skušal najti rešitev za nastalo zmedo. O datumu začetka in konca prihajajočega klubskega mundiala, za Infantina nogometnega vrhunca prihodnjega leta, se deležniki niso uspeli dogovoriti.

Pandemija koronavirusa je povzročila, da bo evropski reprezentančni vrh (prvotno bi moral biti odigran med 12. junijem in 12. julijem letos) na sporedu z 12-mesečnim zamikom. Pomembna odločitev, ki je bila sprejeta z namenom, da bodo še pred poletjem zaključena vsa domača tekmovanja, Liga prvakov in Evropska liga. Povedano drugače: z namenom, da si vodstva lig in klubov ne bi grizla nohtov in belila las s skrbjo za preživetje tako v izrazito športnem kot v finančnem pogledu.

Copa América, južnoameriški reprezentančni vrh in ekvivalent Eura, bo letnico 2020 prav tako zamenjala z 2021, kar je v torek sinhrono z Uefinim dekretom potrdil Conmebol, krovni nogometni organ najbolj pisane celine sveta.

Brata z ramo ob rami proti očetu

Čeferin in Paragvajec Alejandro Domínguez, prva moža celinskih žogobrcarskih hegemonov, sta nedavno sklenila zavezo, uperjeno neposredno proti Infantinu, ki jima je očital samovoljno vijuganje, pomanjkanje transparentnosti, načelnosti in povezovalnosti v njunih odločitvah. Lep primer je njun zasuk hrbtov reformi svetovnega klubskega prvenstva, na katerem bo od leta 2021 sodelovalo kar 24 ekip.

Naslednik Seppa Blatterja je sprva obljubljal blagodati in čudesa, ki bi jih prinesla sprememba omenjenega tekmovanja. To je podkrepil z dogovorjenim finančnim zagotovilom, težkim slabih 23 milijard evrov za prve štiri izvedbe. Tla so se hitro zatresla. Uradno je bila osnovana le ena izvedba turnirja, predvidena za naslednje leto na Kitajskem (brez izbire lokacije, ki bi temeljila na boljši ponudbi) z oceno prihodkov na 918 milijonov evrov. Fifa je še v torek na internem sestanku pretresala predloge za preložitev tekmovanja na zaključek leta 2021, na sredino leta 2022 (upoštevajoč, da bo od konca novembra do sredine decembra na sporedu svetovni reprezentančni vrh v Katarju) ali celo na leto 2023.

Včerajšnje telefonsko zasedanje pa je ponudilo bolj ali manj fasadno razpravo in je prej kot na konstruktivno sejo spominjalo na propagandni manever, da bi krovni organ najpopularnejše športne panoge zgolj pokazal ščepec dobre volje za razgovor in obravnavo kočljive tematike. O korenitih odločitvah in razvojnih sklepih pričakovano ni bilo ne duha ne sluha.

Meglena pot do soglasja

Z zadnjimi potezami je Fifa dokazala, da želi ohraniti »dobro« ime in Giannija Infantina v vlogi protagonista za leporečje. V torek zvečer je Aleksander Čeferin izjavil, da je v dopoldanskem telefonskem pogovoru Infantinu pojasnil, da bo evropsko prvenstvo odigrano naslednje leto in da edino rešitev za klubski mundial vidi v tem, da ga za leto 2021 umakne iz sporeda. V nadaljevanju je na novinarsko vprašanje o morebitni kompromisni rešitvi zanj značilno rezko zabrusil, da s predsednikom Fife o tem nista razpravljala in da je bila osnovna tema pogovora usoda Eura.

Kaotičen položaj, ki je z nepredvidljivim manevriranjem prvega negativnega fenomena letošnjega leta omrežil svet, bo Fifo prisilil v premislek in izbiro najmanj slabe odločitve. Ta se bo bržčas približala sklicu vseh državnih zvez po koncu planetarne krize in na novo definiranem koledarju.

Ko fraza »v bližnji prihodnosti« postane stalna spremljevalka

Na včerajšnji telefonski konferenci vseh šestih celinskih nogometnih konfederacij so udeleženci zapečatili torkove sklepe Uefe in Conmebola. Izvršni svet Fife je potrdil nova termina Eura in Cope América: obe tekmovanji bosta odigrani med 11. junijem in 11. julijem prihodnje leto.

Fifa je obrazložila, da bo urnik prihajajočega svetovnega klubskega prvenstva odredila »v bližnji prihodnosti«. Njen prvi mož je v izjavi za javnost dodal, da »… trenuten položaj predvideva resen razmislek, izjemne ukrepe in odločitve.«

Krovna nogometna federacija, ki sedi na poldrugi milijardi evrov prihrankov, v bodoče predvideva ustanovitev posebnega podpornega sklada, a še ni opredelila številk, je pa z donacijo svetovni zdravstveni organizaciji (WHO) v višini 9,3 milijona evrov za boj proti koronavirusu pokazala dobro voljo in s konkretno potezo nakazala zaskrbljenost nad nastalo situacijo.

Zahvala tretjemu?

Naj se za konec dotaknemo posledic preložitve Eura. Organizacijska delitev turnirja na 12 držav gostiteljic je bila sprejeta v obdobju Platinijevega predsedovanja Uefi. Sklep, ki v osnovi predpostavlja nemalo težav (od logističnih do tistih, povezanih z navijaškim vzdušjem in pomanjkanjem vsesplošne evforije), vsebuje pomembno prednost: razpršenost. En sam udarec in nepredvidljiv dogodek bistveno težje potepta(ta) vse upe na mirno izvedbo tekmovanja (kar bi se lahko zgodilo v primeru edinega prireditelja). Posledično lahko Baku, Dublin in Budimpešta brez oklevanja sprejmejo enoletno čakanje (z maskami na obrazih ali brez) na optimalne pogoje.

Navijaška vojska, ki si je vstopnice predčasno zagotovila, bo morala ne glede na nekaj dolgih nosov in negodovanj prilagoditi dopust in se s preložitvijo razumno sprijazniti. Nenazadnje bo ponudba v letu 2021 za nogometne privrženke in navdušence tako ali tako nekaj posebnega: ob moškem bo predvidoma med 7. julijem in 1. avgustom na sporedu že ženski evropski reprezentančni vrh, zgodilo se bo evropsko prvenstvo nogometašev do 21. leta, reprezentančna mundiala U20 in U17, tako da ob pestri ponudbi domačih in mednarodnih tekmovanj (ob dejstvih, da termini za klubski mundial in Ligo narodov še niso dokončno določeni) zabave ne bo manjkalo. Če je leto 2020 polno športnih frustracij in slabe volje, se v prihodnjem letu ne samo na nogometnem področju s slino v ustih in sijočimi očmi upravičeno nadejamo prave športne orgije.

 

Foto: Guliver/Getty Images

Priporočamo še

1

Xavi naj bo!...Več

2

Fairplay v karanteni...Več

3

Alberto Gilardino: Violinist na začetku nove poti...Več

Najbolj brano ta mesec

1

Postopno, a strastno taktično dozorevanje Jürgena Kloppa...Več

2

Kurtić za ŠTV: Nisem še rekel zadnje, Jojo je TOP 5 na svetu!...Več

3

Celotna kariera Uroša Zormana zajeta v eno biografijo (intervju)...Več