single
[1176]
141074

Febvre, Gajser ali Herlings? Kdo se bo veselil naslova svetovnega prvaka?

Avtor: Rene Vidmar
4. 11. 2021, 20.00

Konec tedna se začenja zadnje dejanje sezone svetovnega prvenstva v motokrosu. Boj za naslov prvaka že dolgo ni bil tako zanimiv: pred zadnjima postajama sezone 2021 imajo skoraj povsem enako izhodišče trije dirkači. Branilec naslova Tim Gajser za vodilnim zaostaja le za točko. Prva od dveh dirk v Mantovi bo na sporedu v nedeljo, druga v sredo.

Tim Gajser, HRC Honda

Potem ko so dirkači odpeljali trojček dirk v Pietramurati, jih zdaj čaka še zaključni dvojček v Mantovi. Tja vrh v razredu MXGP odhaja zelo zgoščen in s skoraj povsem enakim izhodiščem.

Vodi Francoz Romain Febvre s 614 točkami, Gajser jih ima 613, Nizozemec Jeffrey Herlings pa 611.

Teoretično bi sicer odločitev lahko padla že v nedeljo, če bi Febvre zmagal v obeh vožnjah, njegova tekmeca pa bi ostala praznih ali skoraj povsem praznih rok. Ker pa je takšen scenarij skoraj nemogoč, bo o tem, kdo bo svetovni prvak v tej sezoni, odločala zadnja dirka v Mantovi.

A že nedeljska bo zelo pomembna. Zdaj so dirkači prišli do točke, ko je pomembno prva vsako prehitevanje, vsako mesto, saj lahko uvrstitev za mesto ali dve višje ali nižje v vsaki vožnji že pomeni nekaj odločilnih točk v seštevku za SP. To je boleče občutil predvsem Herlings, ki je na drugi preizkušnji v Pietramurati padel, eden od tekmecev je zapeljal čez njegov motor in ga tako poškodoval, da vožnje ni mogel nadaljevati. V trenutku je njegova prednost v SP izpuhtela, Gajser pa je tudi z ne najbolj blestečimi predstavami tako spet prišel do priključka z najhujšima tekmecema.

Na zadnji dirki v Pietramurati, ki je štela za VN Gardskega jezera, je bil drugi. Spet je ponovil slabost z nekaj prejšnjih dirk, ki se že precej ponavlja: slabša prva vožnja, ko je bil četrti, ter precej boljša druga, ko je bil najhitrejši. To vožnjo je Gajser že začel z boljšim startom, se v drugem krogu prebil v vodstvo in tam ostal do konca. V seštevku dirke je to pomenilo drugo mesto, saj je bil boljši Švicar Jeremy Seewer, toda v seštevku SP je kot peti že izpadel iz boja za končno lovoriko, saj ima za Febvrejem več kot sto točk zaostanka. Tudi četrti Španec Jorge Prado in Italijan Antonio Cairoli nista več kandidata za naslov.

Na zadnjih dirkah v Mantovi je namreč skupno na voljo še zadnjih 100 točk v sezoni.

“Zelo lepo je doseči novo zmago v vožnji, pa tudi približati se v seštevku sezone. Za nami je res naporen teden s trojčkom dirk, a ga končujem pozitivno. Občutek je res dober in zdaj imam veliko motivacije pred finišem sezone v Mantovi,” je po prejšnji dirki dejal Gajser.

V napovedi dirke je za spletno stran svoje ekipe poudaril, da je prav ta zmaga pomenila veliko spodbudo. “Zmaga na zadnji vožnji v Trentinu mi ogromno pomeni pred tem dvojnim sporedom v Mantovi. Boj za naslov je zelo tesen, ločijo nas le tri točke, a verjamem, da lahko svoj del posla opravim najbolje. V Mantovi me ni bilo na pokalu narodov, tako da mi ta izkušnja manjka, toda progo dobro poznam,” je dejal Gajser in dodal: “Prav veliko se proga ni spremenila, upam, da bo vreme zdržalo in dal bom vse od sebe, da končam na vrhu. Hvala vsem, ki ste mi pomagali, da sem prišel do te točke v sezoni.”

Gajser je pred mesecem dni, ko so v Mantovi priredili ekipno svetovno prvenstvo, dirko zaradi padca na treningu in zlomljene ključnice izpustil. A takrat je bilo vreme v severni Italiji izredno slabo, dirkači pa so se na progi spopadali z blatno kopeljo, tako da niti tisti, ki so bili tam (Cairoli se je z Italijo veselil naslova prvaka), ne bodo mogli uporabiti prav veliko izkušenj, če bo v naslednjih dneh vreme suho. V Gajserjevi ekipi so po Pietramurati ostali v Italiji in opravili še nekaj treningov pred velikim finalom v Mantovi.

Medtem ko je v MXGP še vse odprto, pa je prvak v razredu MX2 že znan. Francoz Maxime Renaux ima po zadnji dirki v Trentinu že neulovljivo prednost pred rojakom Tomom Viallejem. Slovenski dirkač Jan Pancar je dobil šest točk za SP, v Mantovi pa bo tudi lovil nove, s katerimi bi morda lahko izboljšal skupno 20. mesto v SP, kjer ima do zdaj 108 točk.

V evropski konkurenci EMX125 se bo v kvalifikacijah tudi tokrat preizkusil Jaka Peklaj, ki je na zadnji dirki v Pietramurati za las ostal brez glavne dirke.

V nedeljo bosta vožnji dirke za VN Lombardije v razredu MXGP ob 12.15 in 15.10, v MX2 pa ob 11.15 in 14.10.

Foto: HRC Honda
VIR: STA

Zadnje video vsebine

1

Omić: Vrnil sem se v najlepšo dvorano (VIDEO)...Več

2

Neverjetna trojna obramba vratarja Regensburga! (VIDEO)...Več

3

VIDEO: Sporna enajstmetrovka za zmago Bayerna...Več

Najbolj brano ta mesec

1

VIDEO: Šimundža: Nisem nezamenljiv, v stilu mariborske šole si sam nalagam pritisk...Več

2

VIDEO: Šport TV, Olimpija in Mura v akciji “30 sekund ti lahko reši življenje”...Več

3

NAPOVED TEDNA: Začetek na ledu, konec v Celju...Več