šport TV 1 logo
10:30
VN Francije, prva dirka MXGP
šport TV 2 logo
09:45
Amiens - Guingamp Ligue 1
šport TV 3 logo
11:00
Četrtfinale: Češka - Nemčija IIHF SP elitne divizije 2019

Fak: Prepričan sem, da bi bilo lahko še bolje

Avtor: Marko Premrl
3. 12. 2018, 13.11

Pokljuka je uspešno prestala uvod v biatlonsko sezono 2018/19. Na tekmi mešanih parov je izstopal tudi Jakov Fak, ki je v obeh predajah zmanjšal zaostanek za vodilnimi, a sam je prepričan, da bi bil lahko še precej boljši.

Zanimivo je, da si je Fak želel nastop z mešano štafeto in ne v mešanih parih. “Lahko bi dobili še več točk v pokalu narodov, a o tem ne odločam jaz.” Bolj zadovoljen je bil zato s formatom tekme mešanih parov, kjer se vsak od tekmovalcev na progo poda dvakrat: “To je mlada, nova disciplina. Redko nastopamo v tej, je pa malo podobna tekma kot poleti ali pa na ekshibiciji v Gelsenkirchhnu. Za tekmovalca je tekma dinamična in zanimiva, ne vem pa, kako je za gledalce.”

Fak je blestel predvsem v smučini, kjer je v zadnjem krogu odvzel dobrih 10 sekund Latvijcu Andrejsu Rastorgujevsu, ki sodi med deseterico najhitrejših tekačev v biatlonski karavani. “Številke kažejo svoje. Sam sem prepričan, da bi lahko bilo še bolje. Občutki so, da je bilo dobro, ne pa odlično.”

Kot še pravi Fak, štafeta zanj tudi ni povsem pravi pokazatelj tekaške forme: “V štafeti sem vedno med boljšimi in posebej veliko mi to ne pomeni, je pa vedno dobra informacija, če dobivaš čas v primerjavi s tekmeci. A to moram zdaj pokazati še na posamični tekmi.”

Majhen madež je pred sredinim nadaljevanjem z moško posamično tekmo pustilo streljanje, saj je bil nosilec olimpijskega srebra iz Pyeongchanga 2018 v drugem krogu dvakrat nenatančen. “Izpolnil sem nalogo glede hitrosti, nisem pa bil 100-odstotno natančen. Lovil sem tekmece in pri takšnem tveganju je to del igre, ki jo je treba sprejeti. Kakšen strel gre potem tudi mimo.” Da je to možno, je tekmovalec, ki se je poleti preselil v Lesce, dokazal v prvi predaji, ko si je za 10. strel vzel precej časa in zadel.

Za posamično tekmo, kjer zgrešen strel pomeni minuto pribitka, Fak napoveduje prav drugačno streljanje. “To bo zanesljivo druga zgodba. V sredo bom streljal bolj z glavo in skušal biti 100-odstoten.” Priprave na tekmo bodo za 31-letnega reprezentanta potekale po ustaljenem planu: “Malo raztegovanja, v torek aktivacija in nato tekma.”

Tam Fak pričakuje tudi bistveno več, saj 11. mesto s tekme mešanih parov ni uvrstitev, s katero bi bil zadovoljen, pa čeprav je v nedeljo reševal položaj Slovenije, saj je Urška Poje svojo prvo predajo končala na 22. mestu. “Dobro se je razpletlo. Urška je še mlada, nabira izkušnje in zelo se je potrudila, sam pa imam višje želje.”

Kot še pravi nosilec dveh olimpijskih odličij, mu je za pravi test pred prvimi posamičnimi tekmami manjkal dvoboj z najboljšimi, ki bi dal pravi tekmovalni občutek. “Vedno se najraje borim za prvo mesto. Tako pa sem videl, da močno zaostajamo in treba je bilo nekaj narediti, da gremo naprej. Moral sem loviti in manjšati zaostanke.”

 

Foto: Sportida.com
VIR: STA

Priporočamo še

1

Manchester City: kralj Anglije, a brez evropske krone...Več

2

Nejc Mravlja: “Zavesa, dol!” (blog)...Več

3

PAOK: »Zbogom, Atene!«...Več

Najbolj brano ta mesec

1

VIDEO: Zmagoviti skok Gajserja in plapolanje slovenskih zastav...Več

2

Italijani razkrivajo: Iličić dogovorjen z novim klubom in s 700.000 eur boljšo pogodbo...Več

3

VIDEO: Družinska naveza Gajser, Nejcu zdaj zaupajo tudi Japonci...Več